• Атанас Василев е Еврофермер на годината 2017 - - - Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017 - - - Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017

    Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017Отличиха призьорите в конкурса на сп. „Агробизнесът“ За 17-а поредна година на стилна церемония бяха връчени наградите на списание „Агробизнесът“ „Еврофермер на годината“, „Евробизнесдама на годината“ и „Млад еврофермер на годината“. Връчването на призовете стартира още преди приемането на България в Европейския съюз. Сега те са знакови, защото съвпадат с европредседателството на страната. Еврофермер на годината стана управителят на „Агрария сървиз“ ЕООД - Свищов Атанас Василев, Евробизнесдама на годината - Галина Пейчева-Митева, земеделски производител от Пловдив. Млад еврофермер на годината - Димитър Чолаков, земеделски производител от Павликени. Купите на победителите връчиха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. Всички номинирани получиха медали.На тържеството в изискания столичен ресторант „Капри“ се събраха земеделски производители от цялата страна. Всички номинирани в конкурса са победители, тъй като са постигнали много в агробизнеса, където успяват да се справят за отличен, подчерта в приветственото си слово главният редактор на списанието Пенка Каменова. Още...
  • Атанас Василев: Лозарството в България има голямо бъдеще

    Атанас Василев е управител на „Агрария Сървиз” ЕООД. Фирмата е създадена през 2008 г.  Предлага услуги и консултации в областта на селското стопанство – лозя, орехови и овощни градини. Господин Василев, спечелихте оспорваната надпревара в категорията „Еврофермер на годината“. Как оценявате тази награда? - За мен безспорно това е голяма награда и благодаря на сп. Агробизнесът“. Благодаря и на моя екип. Защото аз съм убеден, че без добър екип няма постижения, а успехът няма как да бъде постигнат.Как стигнахте до лозарството?- Занимавах се с друга дейност, но не бях толкова щастлив с това, което правех. Случайно попаднах в земеделието – последвах едно предложение и не съжалявам. Сега управлявам фирма за услуги в селското стопанство, главно в създаването на трайни насаждения. Обслужваме лозята на „Винпром“ - Свищов, занимаваме се малко и с полско земеделие. Намирате по нещо интересно за всеки ден?- Земеделието е завод на открито. То може и да е проста работа, но трябва да ти идва отвътре. Хубаво е човек да е свързан със земята, защото тя дава енергия. Но това не е за всеки. В земеделието няма зима и лято, работно време и почивни дни. Когато се налага, ти си на полето. И ако се върнем към лозарството - засадените у нас лозя са малко по площ в сравнение с масивите в световен мащаб. Заради това перспективите за развитие на сектора са свързани основно с подобряване на състоянието и сортовата структура на лозята. Наблюдаваната в световен мащаб тенденция към повишаване консумацията на червени вина е в полза на страната ни. Което означава, че е добре да бъде увеличен делът на качествените вина чрез модернизиране на технологиите. И тук е мястото на проектите. Но дори без пари от оперативните програми техниката трябва да бъде доставена, защото е преимущество и предимство.Какво ви мотивира да продължите със земеделие?- Лозарството в България има голямо бъдеще – може бумът да е след три-четири или десетина години, но ще е факт. Още повече че страната ни е единствената в света, където се чества Ден на лозаря – 14 февруари. Празникът идва още от римско време и е един от най-жизнерадостните и най-обичаните. Запазен е от векове в българските традиции, впрочем като лозарството. Затова то ще пребъде, напук на трудностите, доказали сме го през годините. Ако все още ви терзаят съмнения, да знаете, че още предците ни са казали - виното не е песен, но кара сърцето да пее. Също и екипът, хората ме мотивират да продължавам. Когато ги виждаш, че се раздават, ти си заедно с тях и се раздаваш, получава се синергия. И смело мога да заявя - оттук нататък продължаваме, и то само напред. Още...
  • Галина Пейчева – Митева: Фермерството е съзидателна професия

    Галина Пейчева-Митева е регистриран земеделски производител от Пловдив. Тя гледа 17 хиляди декара земя в района на пловдивската община Раковски и старозагорската Братя Даскалови. Грижи се за 500 декара винени лозя, 260 дка лавандула, има площи с жълта акация и бял трън, кориандър, памук, няколко хиляди декара люцерна, постоянно затревени пасища за косене, масиви с някои от традиционните зърнени култури, сред които слънчоглед и пшеница. Госпожо Митева, първа сте в категория „Евробизнесдама на годината“, как оценявате тази победа? - Наградата за мен е голяма и неочаквана чест. Тя е признание, че се справям много добре. Благодарна съм на хората, които оцениха направеното от мен, и на всички, които ме подкрепиха. Наградата ще е допълнителен стимул и ще ме амбицира да постигна още повече, да дам всичко от себе си, за да качвам нови върхове, да търся предизвикателства и да отговоря на очакванията на колеги, партньори, работници.Защо решихте да се занимавате със земеделие? - Видях потенциала в земеделието, разбрах колко динамична и интересна е тази област. Навлязохме с екипа в сектора, разгърнахме много сериозно портфолио, нетрадиционно за региона. То е добре балансирано откъм култури и твърде различно по отношение на комбинациите. Осигуряваме целогодишно работа в стопанството. Освен това при тежките климатични условия, които напоследък вече се превръщат в правило, а не са изключение, имаме балансирани добиви. Освен зърнопроизводството отглеждаме винени лозя, лавандула, рози, кориандър, памук. Имаме ниви с бял трън за една от водещите фармацевтични компании у нас, за нея произвеждаме и жълта акация. Сеем големи площи с люцерна, постоянно затревени площи. Мои клиенти са винопроизводители, фармацевтичната индустрия до животновъдите. Горда съм, че имаме възможност да работим с толкова много хора.Намирате по нещо интересно за всеки ден.- Тази професия е много истинска, работим с природата. Тя ни смирява. Припомня по безспорен начин, че не човекът е най-важният. Фермерството е и съзидателна професия със смисъл и реален отзвук в света около нас. С голямо бъдеще е, защото хората винаги имат нужда и ще продължава да им е необходима храна, и то качествена. Земята е хлябът – в прекия и в преносния смисъл. Младите трябва да разберат, че всеки, който иска, може да се занимава със земеделие. Затова не са нужни хиляди декари земя, а предприемчивост. Върху 5 дка може да се посадят зеленчуци, върху 10 дка да има овощна градина. Не вярвам, че е необходимо само зърнопроизводството да се развива и да отглеждаме по много пшеница, царевица и ечемик. Може да сеем и садим „нестандартни“ култури. Какво ви мотивира да продължите със земеделие?- Земеделието в България е на много високо равнище, изключително интересен бизнес е. То е и предизвикателство, защото се състезаваме на общоевропейско ниво. Но ние работим по правилата и се справяме, конкуренцията е силна, но тя е стимул и ние успяваме. Земеделието е и много съзидателен бизнес, който се отплаща. Мотивация винаги има, щом човек види резултатите от работата си. Още...
  • Димитър Чолаков: Аграрният сектор - много добри възможности за развитие

    Димитър Чолаков е от Павликени и е само 19 години, но вече е регистриран земеделски производител. През миналата година проходил в агробизнеса с 320 декара царевица. Този опит бил много необходим, за да знае със сигурност дали ще се справи и как ще потръгне. В момента полага много усилия, за да се научи на колкото може повече тънкости и да ги усвои. Защото до неотдавна само е гледал кое, как, кога и защо се прави, а сега на дневен ред е практиката. Сега планира да изгради капково напояване за царевица, което е от съществено значение за културата. Стремежът му е да получи максималната ефективност от капковото напояване, затова проучва подробно съвети и препоръки на специалисти.Вие наистина сте млад еврофермер, какво означава за вас тази награда?- Наградата е много неочаквана, но ми носи много изключително положителни емоции. Наистина я оценявам, радвам є се, горд съм, че мен ме удостоиха с този приз. Затова съм много благодарен на списание „Агробизнесът“ и на хората, които гласуваха за мен. Тя е и огромен стимул да продължавам да се развивам и да го правя успешно, поне да полагам необходимите за това усилия. Зарежда ме с оптимизъм, дава ми сигурност, че това е моят път и той е верният, точният, сигурният. Наградата е успех за мен и за младите хора в бранша. Чест е за всички нас. Призът е признание, че ние се справяме не по-зле от по-опитните и по-зрелите в сектора.Защо решихте да се занимавате със земеделие?- Земеделието винаги е било много атрактивно за мен. Откакто се помня, родителите ми се занимават с това - те са зърнопроизводители. Така съм отраснал. Когато бях малък, се возех на тракторите и комбайните, после дойде времето за първите ми опити да подкарам машините. Станаха ми интересни различните обработки на почвата и прибирането на реколтата. Убеден съм, че това е моето призвание. Твърдя, че нямах друга алтернатива, но не го казвам в онзи лошия смисъл, който най-често използваме. Сега вече съм съвсем наясно, че земеделието е един от най-важните и най-съществените отрасли на икономиката. Затова се чувствам и задължен да съм тук и да работя земеделие в България. То изисква много отдаденост, жив сектор е и иска много внимание и грижи. Но дава много, няма как да не подчертая ползите от него. А пък своеобразното свободолюбие, което то подклажда у мен, и обичта ми към природата ме зареждат допълнително с хъс и упоритост. И ако накратко обобщя всичко казано дотук, спокойно мога да твърдя, че решението ми е прецизно обмислено. Какво ще кажете на вашите връстници, които се оплакват от липсата на работа?- Аграрният сектор има много добри възможности за бъдещо развитие, а това е само плюс за младите хора. Земеделието е на високо равнище у нас, дава шанс за просперитет, но като че все още малко млади хора го осъзнават. А ние не отстъпваме по нищо на колегите от Западна Европа. Смятам, че дори в някои отношения ги превъзхождаме. Какво ви мотивира да продължите със земеделие?- Вероятно ще се повторя, но земеделието осигурява храната и не само нашата, но и на добитъка, осигурява и много суровини. А и аз открай време зная, че тук е моето място. Пред мен никога не е стоял въпросът какъв ще стана или с какво ще се занимавам, когато завърша училище. Обичам земята, тя дава много сили, от нея може да черпиш енергия. А нашата земя е плодородна, благословени сме с уникална природа и фантастичен климат. Това ако не са сериозни мотиви! Още...
  • Agrifac отива по-далеч от създаване на един продукт. Agrifac гради начин на живот

    Идеята за производството на питателна и безопасна храна завладява света. С повечето наши последни разработки ние възнамеряваме да подпомогнем селското стопанство да произвежда дори и повече, отколкото е необходимо, продукти за изхранване на света. Тази стратегия е нещо повече от производство на един продукт: С Agrifac ние предлагаме нов начин на живот. Част от тази стратегия е изграждането на напълно ново производствено хале, кинозали за обучения и офиси. Този нов проект ще се превърне в гореща точка за растителна защита на бъдещето.BREEAMНовата сграда ще бъде пример как околната среда, устойчивостта, енергийните ресурси и жизнената среда се подкрепят взаимно. Изискванията, определени от Agrifac, достигат най-високата оценка на международно признатия отличителен белег за устойчивост за дизайн - BREEAM. Сградата е устойчива, енергийно ефективна, прозрачна, отворена, красива и приятна за работа. На 2 декември 2016 г. Guerric Ballu CEO на Exel Industries Group и 7-годишният Joey Smit, победител в конкурса за най-младите фенове на Agrifac, положиха основния камък на новата сграда в присъствието на много служители, клиенти, дилъри, архитекти и заинтересовани строителни фирми, представители на националната и местната власт и медиите. Това не беше просто празничен момент. Изпълнителният директор на Agrifac Peter Millenaar също така очерта посоката, в която би искал да отиде заедно с всички, които се присъединяват към визията на Agrifac. Agrifac е пълен с амбиции. Peter Millenaar очерта ясна представа за ролята, която Agrifac иска да играе в селското стопанство, в технологиите и иновациите и в обществото: Още...
  • Два СВЕТОВНИ РЕКОРДА ОТ AGRIFAC през 2017

    AGRIFAC CONDOR ENDURANCE ПОСТАВИ НОВ СВЕТОВЕН РЕКОРД ПО ПРЕЦИЗНО ПРЪСКАНЕ Agrifac доказа за пореден път своята глобална лидерска позиция в производството на самоходни пръскачки за растителна защита.Компанията счупи всички досегашни рекорди за пръскане, като реализира качествено пръскане на 26 368 дка в рамките на 24 ч.Така бе подобрен предишният рекорд от 25 500 дка за 24 ч.Рекордът бе поставен в зърнопроизводствено стопанство в Западна Австралия, където участниците станаха свидетели на прецизно пръскане при норматив от близо 1100 декара на час! В рамките на рекорда бе поставен и друг рекорд - в един от часовете на пръскането бе приложен препарат за растителна защита върху рекордните 1507 дка/ч.Новият световен рекорд бе поставен със самоходна пръскачка Agrifac Condor Endurance с работен захват на пръскащите щанги от 48 метра и допълнителна система HighTechAirPlus, която икономисва използваната при пръскане вода. Тази иновативна система осигурява компютърен контрол на променлива норма на литър за декар и контрол на размера на капките от кабината на оператора. Постигането на новия рекорд се реализира, въпреки че теренът бе на места много неравен, а освен това бяха налице по малко, но от всички често срещани препятствия: електрически стълбове, дървета, остри завои, странични наклони и редица неравности, отбелязаха организаторите от Agrifac. Още...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

Животновъдство

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ПЕРИОДА 01 - 31 ДЕКЕМВРИ 2017г.

ВАЛЕЖИ, ЗАСТУДЯВАНЕ И СПИРАНЕ НА ВЕГЕТАЦИЯТА ПРИ ЕСЕННИТЕ ПОСЕВИ

През декември агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми.

След краткотрайните зимни прояви на времето в края на ноември, довели до затихване, а на места в Северна България – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви, в началото на декември се прогнозира повишение на температурите. В част от югоизточните и южните райони стойностите на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури и зимната рапица.

Очакваното застудяване през втората половина от първото десетдневие ще прекрати развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица и в Южна България.

През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните температурни условия ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения са възможни в част от крайните южни райони и по Черноморското крайбрежие. В тези райони в средата на третото десетдневие има вероятност да се създадат условия за краткотрайно, нежелателно, възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.

В края на декември при пшеницата и ечемика ще преобладават фазите братене и трети лист. Във фаза поникване и начален стадий на листообразуване ще зимуват късно засетите ноемврийски посеви.

През месеца прогнозираните минималните температури, на места до минус 15°С, в условия без снежна покривка, при по-продължително задържане ще застрашават от измръзване зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Тези стойности са над критичните за посевите с рапица, които ще зимуват във фаза розетка (от 6-8 листа).

През декември очакваните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия слой и в голяма част от полските райони те ще достигат нива близки до пределната полска влагоемност (ППВ).

Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ-БАН

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия