Китай се ангажира да изкупува огромна част от българския тютюн

Срещата на върха между страните от Централна и Източна Европа и Китай във формата 16+1, на която София беше домакин в началото на юли, стартира през 2012 г., а в българската столица се проведе за седми път. Равносметката обаче не е много обнадеждаваща – предимно големи обещания и по някой икономически реверанс от страна на Китай към домакина на форума.
Има си и обективни фактори за това. Регионът (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) никога досега не се е радвал на голям инвеститорски интерес от Китай. 15-те държави от ЦИЕ, 11 от които са членове на ЕС, заемат несъществена част от европейския стокооборот на Китай (под 12% от вноса и под 5% от износа). При инвестициите дори е по-зле, с изключение донякъде на Унгария, Сърбия и напоследък Босна. Китайските инвестиции в региона на ЦИЕ съставляват за последните 7 години само 10 на сто от тези за цяла Европа и най-вече в страните от ЕС.
Числата от срещата са впечатляващи. Първо посещение на китайски премиер от 18 години, най-мащабният форум от формата 16+1 с участието на над 1500 китайски и български компании, подписани общо 70 двустранни споразумения и документи за намерения, от които с България бяха 9, четири от които в областта на селското стопанство. И изразени два пъти благодарности от китайския премиер Ли Къцян за посрещането и организацията на форума.
Най-силно впечатление направиха думите на премиера Борисов, който много тържествено съобщи на съвместната пресконференция с китайския си колега, че е постигнато
много важно споразумение за тютюна
и Китай се е ангажирал да изкупува огромна част от българския тютюн. Отговорът на Ли Къцян беше: „От години Борисов изразява желание за това, така ще отговоря на потребностите на нашия партньор.“ Думите му бяха разтълкувани като липса на търговска логика зад решението, което е само политическо. А може би е онзи реверанс, който Китай всеки път прави на домакина. Все пак Китай е най-големият производител на тютюн в света.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия