Нивите: For sale or not for sale

Инвестицията в земеделска земя в България през последните десет години се оказа една от най-далновидните заради високата доходност, която носи, и заради минималната й зависимост от икономическите цикли. Освен фермерите като най-заинтересована група на този пазар навлязоха много компании и инвестиционни фондове, а някои инвеститори и просто спекуланти решиха да вложат свободните си пари точно в този сегмент вместо в имотния пазар. Но Брюксел не спи, а зорко бди.
Страните - членки на Европейския съюз, не могат да забраняват трансгранични сделки с ниви, както и продажбите им на фирми, обяви през октомври Европейската комисия. Не може да се поставя условие за селскостопанска квалификация на купувача и изискване той да я обработва. ЕК публикува документ с насоки, които да подпомогнат държавите членки при защита на нивите им от спекулативни цени и прекомерна концентрация на собственост. Ясно е дефинирано каква може да е държавната намеса на този пазар.
Според документа, публикуван от ЕК, неправомерни са всякакви ограничения на чуждите инвестиции в закупуването на земеделската земя. Заради ограничение при покупка на земеделска земя през 2014 г. страната ни бе заплашена с глоба от 830 000 евро и ежедневна санкция от 660 евро до отпадането на ограничението.
Но времето лети и правителството трябва да реши дали да премахне забраната за продажба на ниви на чужденци, или да плаща глобата. Продаваме ли ниви на чужденци или не продаваме ниви на чужденци?

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия