Вместо коментар: Добра новина от ССА

С приемането на новия закон за Селскостопанската академия (ССА), започналата реформа и получената финансова автономност  собствените приходи на академията са се увеличили  до октомври до близо 11 млн. лв. при 3 млн. за същия период на миналата година.  До края на 2018 г. нарастването вероятно ще достигне 5 пъти. Това отчете министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който беше гост на честванията на празника на ССА и Деня на аграрната наука.  
„Няма идеални реформи и съвършен модел, нека и институтите  да бъдат по-активни, за да могат нещата да се случват в перспектива и България да е по-конкурентоспособна в земеделието“, каза още Румен Порожанов. Той изтъкна важната роля на ССА и в подготовката на новата Обща селскостопанска политика и по-специално при подготовката на стратегически планове.
„Навсякъде при срещите ми в чужбина хората се интересуват от сътрудничество с българската аграрна наука“, допълни министърът. И припомни, че ССА участва в близо 30 международни проекта.  Министър Порожанов връчи отличията на институтите за създадените нови сортове цветя, памук, твърда пшеница, фасул и пипер.
 Три са основните изменения в Закона за ССА. Първoтo е свързано с начина на финансиране на ССА, второто засяга състава на управителния съвет, който ще бъде само от хабилитирани учени, а третата промяна е структурна. Създава се Научно-производствен център, който ще обедини 15 от сега съществуващите държавни предприятия в системата на ССА.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия