Кой ще спре агромигрантите в ЕС?

Унгария, Словакия, Естония, Дания и Холандия са примери за страни - членки на ЕС, които успешно са осъвременили селскостопанските си сектори чрез предоставянето на консултантски услуги, пътища, защитени права за собственост и достъп до образование и здравни услуги в селските райони. Други като България, Португалия, Румъния, Словения и Гърция все още има какво да направят, за да намалят бедността и да осигурят работа в селското стопанство с добро заплащане. В Дания, Холандия и Швеция средното заплащане на час е 15 евро, а в България, Гърция, Латвия, Литва, Полша и Румъния – 3 евро на час и дори и по-малко. В резултат земеделските работници мигрират, често само за сезона, от районите с ниско заплащане към местата с високо заплащане. Румънските работници например работят в Италия, българските – в Португалия и Англия, а португалците отиват във Франция. Освен това временно за по три месеца в ЕС влизат и работници от страни, които не са членки на общността.
 Половината от страните - членки на ЕС, са се възползвали от финансирането чрез Общата селскостопанска политика за значително намаляване на бедността и за създаване на по-високи доходи от земеделие, докато други държави изостават, сочи най-новото изследване на Световната банка.
Докладът, озаглавен „Осмисляне на ОСП“, разглежда въпроса как новите инвестиции и услуги в селското стопанство, подкрепени от знаковата обща селскостопанска политика на ЕС, могат да намалят бедността и да преобразуват селското стопанство в сектор, който може да осигури по-добре платени работни места за тези, които обработват земята.
Каква е причината за неравенството и защо падат доходите на земеделските работници? Световната банка извежда 5 фактора за обедняването. Вижте в броя защо все повече българи мигрират и ако се сещате за други причини и как да спре агромиграцията, пишете ни.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия