Няма да осъмнем извън свързаната Европа. Нали!

След срещата на лидерите на Европейския съюз  в София на 16 и 17 май британският вестник Financial Times прозря, че ползата за бизнеса е по-голяма от политическата. По анекса към политическата декларация  са предвидени 30 млрд. евро за реализиране на проекти от транспортна, енергийна, дигитална и всякаква друга свързаност в региона на Балканите.
България като организатор на срещата също ще има полза от разрастването на двустранните отношения със съседите, които в момента са доста слаби. . Според българското Министерство на външните работи всяка от държавите в региона започна да преоткрива България, а следващата стъпка е идеите да преминат в съдържание и конкретни двустранни проекти в областта на инфраструктурата, бизнеса, земеделието, образователните програми.Шестте държави от Западните Балкани, въпреки че не са членки на ЕС, както и двете членки на ЕС – Гърция и Румъния,вече  разработват европейските транспортни коридори през техните страни, докато ние изоставаме. Може ли в един момент да се окажем заобиколени от „свързаната Европа“?  Вижте в анализа на Боряна Семкова как стоят нещата в глобален план. И се прехвърлете на репортажа на Мишо Ванчев,за да повярвате, че поне в агробизнеса Европа е вече в България. Вижте това:
Когато разгънеш една изложба върху самолетна писта, внушението е недвусмислено: засилваме се, ускоряваме и излитаме. И наистина на самолетната писта в Стара Загора, където бе единадесетото изложение БАТА Агро, имаше всички механизми, необходими за ускорение на бизнеса в агросектора на България. Като се започне от земята – поне 3 компании изкупуваха и продаваха земи, мине се през парите – изброих щандове на 4 банки, плюс специализираните компании за лизинг и се достигне до това, заради което идваха селскостопанските производители – техниката. Надали някой може да каже колко точно са експонатите на участващите в БАТА Агро над 200 компании. Затова ще дам едно друго измерение за размера на изложението. Два километра. Два километра  селскостопански машини, строени и готови за елитно европейско земеделие.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия