Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Фермери и градинари, които имат розови насаждения,могат да отнесат санкция. Това предвижда новият закон за защита на маслодайната роза, внесен за разглеждане.

Според документа маслодайна роза ще се сади вече единствено под специален режим, а всички производители на културата ще се вписват в специален електронен регистър. Онези, които имат малки площи с насаждения и са извън списъка, ще отнасят солени глоби.

Според правителството с въвеждане на правила България ще може да увеличи износа на маслодайната култура. Причината е, че според новите изисквания розите ще се садят единствено от сертифициран посадъчен материал с документи за произход. Продажбата на розов цвят ще става само след сключване на писмен договор. Страната ни ще защити и културата "маслодайна роза", и продукта със защитено географско указание "българско розово масло".

Много голяма част от розопроизводителите са в сивия сектор и този начин ще доведе до излизане на светло на всички розопроизводители, което е много важно, за да се знае какъв е капацитетът на очаквания розов цвят и да не се получава така, че ако има свръхпроизводство, това да доведе до ниски цени и трус в сектора, разясни шефката на Съюза на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова.

 По мнение на представители от малкия бизнес текстовете са репресивни и неясни. Причината е, че не е записано дали фермерите ще дължат такси за включване в регистъра, както и какъв ще е размерът им.

Венцислав Върбанов: Да посрещнем Великден с български продукти!

20% от европейските субсидии за плодове и зеленчуци идват в България, а над 80% от щандовете в търговските вериги са заредени с български хляб и яйца, твърдят от земеделската асоциация

Във връзка с предстоящите Великденски празници Асоциацията на земеделските производители в България  призова потребителите да заложат на българските продукти за трапезата си. От Асоциацията уверяват, че не само качеството, а и контролът върху производството на български яйца, агнешко, козунаци, плодове и зеленчуци, е много по-сериозен, отколкото в други европейски страни. Така потребителите могат да бъдат сигурни, че българската продукция има много по-голяма добавена стойност за потребителите от тази, която се внася на ниски цени от чужбина.

„Нека за Великден парите, които ще дадем за яйца, козунаци и агнешко месо да останат в нашата държава, за да подпомогнат развитието на българските предприятия и техните служители“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ. По думите му, ако не проверяваме етикета за доказан произход, има опасност да попаднем на продукти второ и трето качество от други страни.

През 2018 година заедно с инвестициите, които бяха направени за модернизацията на предприятията, производството на български храни отбеляза осезаем ръст. Делът на българското производство в общото потребление при млечни продукти и яйца достигна 90%, а процентът на българските хлебни изделия в големите хранителни вериги е над 80%. Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини е намаляло с близо 20%. Най-голям ръст, между 30 и 40% бележи производството на пресни млека и сирена. Увеличение има при производството на месо – близо 8% при червените и почти 20% при белите меса“, допълни председателят на АЗПБ.

В последните две години държавната администрация  положи сериозни усилия за укрепването на сектори „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Биологично производство. „Сключените договори за производство и преработка по ключови мерки от ПРСР за тези чувствителните сектори са на обща стойност над 1,3 млрд. лв. Конкретно за „Плодове и зеленчуци“  20% от европейските субсидии за сектора идват в България.

Успешните политики се дължат на обединението на земеделския бранш и добрата комуникация между агросектора и държавната администрация. В тази връзка призоваваме колегите от бранша за един по-конструктивен диалог и смятаме, че искането за оставки няма да доведе до нищо градивно за сектора“, заключи Венцислав Върбанов.

Румен Порожанов: Готов съм да назнача зам.-земеделски министър за плодове и зеленчуци, посочен от бранша

Готов съм да назнача зам.-земеделски министър за плодове и зеленчуци, посочен от бранша, заяви на извънредна пресконференция ресорният министър Румен Порожанов.

Изявлението му бе във връзка с протестите на биоземеделци, овощари и производители на зеленчуци. По думите му вината за бъркотията с Наредба 5 ще се уточнява тепърва в разговори с бранша. Открие ли се някой, допуснал нарушение ще понесе санкции.

Порожанов отново припомни отпуснатите досега субсидии за подпомагане на тези сектори по европрограмите и от държавната хазна и посочи, че те ще се увеличават. „Сектор плодове и зеленчуци е приоритетен и биопроизводството са приоритетни. Финансирането по Програмата за развитие на селските райони също е насочено приоритетно към тези сектори, включително и животновъдството.

 Към момента субсидията е към 560 млн. лв. и се очаква да нарасне над 600 милиона. Това са проекти, както за производство, така и за преработка, за млади фермери и стартовите помощи“, поясни Порожанов. Той припомни, че за овошките субсидиите варират от 250 до 400 лв. на декар, а при зеленчуците - от 200 до 300 лв., като горната граница се отнася за биопроизводителите.

Oбратното начисляване на ДДС ще доведе до намаляване на нелегалния внос

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" ще доведе до намаляване на сивия сектор и нелегалния внос, заявиха от Добруджански овощарски съюз.Към момента у нас механизмът е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури.

Обратното начисляване на ДДС е метод, при който данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. Това е насочено срещу всичко, което влиза нелегално през границите Търговците внасят продукцията по един лев, която автоматично идва на борсите по 1.20 лева - на нашата цена, защото ние тези 20% ги дължим, а те си ги слагат в джоба

Държавата трябва да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци. В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът е на европейско ниво.

Практиката с умиращи масово пчели заради отравяне не е преустановена

За поредна година пчеларите в Добруджа се оплакват от масово отравяне на пчели и неспазване от страна на земеделците на правилата за пръскане на стопанските си култури.

В България е приета Наредба номер 13, с която се уреждат мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и стават ясни начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Фактите обаче показват, че практиката с умиращи масово пчели заради отравяне не е преустановена.

Въпреки масовото измиране на пчелни семейства, само седем са подадените жалби от пчелари до Областната дирекция по земеделие в Добрич.
Причините са много - страх за натиск от арендатори,  Пчеларите се притесняват, че когато видят прекупвачи, че са им натровени пчелите, няма да им вземат продукцията и финансов натиск - за да стартираш процедурата по проби са необходими средства. Пчеларите не само че трудно могат да докажат сами как и от кого са били отровени пчелите им, но и държавата не им предоставя никакви обезщетения или възможност за застраховка на кошерите при отравяне.

Пчелите помагат за опрашването на 90% от зърнените култури в света, те са отговорни и за продукцията на 70 процента от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме ежедневно, а  при нас пълна липса на заинтересованост.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Фермери и градинари, които имат розови насаждения,могат да отнесат санкция. Това предвижда новият закон...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановят сеитбата на пролетните култури в Добруджа, докато черноземът поизсъхне и машините могат да...

Форуми, Анализи, Коментари

В  престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В третото издание на престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с...

Пазари, Борси, Цени

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Пламен Николов, управител на "Есетере България":  Целим се винаги в челните позиции

Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с негоГосподин...

Иновации, Обучение, Агросвят

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.