Министър Тахов призова ЕК за облекчаване на административната тежест върху земеделските стопани, осигуряване на предвидимост и сигурност в доходите

Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани, с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на съвместен брифинг в Министерски съвет с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски, след среща с министър-председателя Димитър Главчев. Министър Тахов информира, че е запознал комисар Войчеховски със състоянието на сектор „Земеделие“ у нас. Той посочи още, че целта е да  се осигурят равни конкурентни възможности за фермерите. Георги Тахов подчерта, че са необходими по-амбициозни действия от страна на Европейската комисия за навременно взимане на решения, което да позволи бързо изпълнение на плащанията към стопаните. Земеделският министър припомни, че през последните години последиците от пандемията от Ковид, войната на Русия срещу Украйна, както и икономическата нестабилност, силно засегнаха производството на селскостопанска продукция. Той посочи, че  всичко това оказва негативно въздействие и затруднява развитието на отрасъла.

„Едно от затрудненията им е да изпълнят в срок проектите си  по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Искането на България е ЕК да позволи да бъде удължен с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от старата програма“, уточни министърът. Той подчерта, че целта е да се даде възможност договорите да бъдат финализирани до края на 2026 г. Министър Тахов допълни, че тази мярка следва да бъде предвидена с обратно действие за текущата счетоводна година и за последната година на прилагане на ПРСР и подобни улеснения вече се прилагат в управлението на фондовете на ЕС от Кохезионната политика.

 „Стандартите на Зелената сделка трябва да се наложат, както на страни-членки, така и на страни, които не членуват в ЕС, а използват европейския пазар. Това е един дългосрочен разговор, но се надявам той да започне именно тук от София“, отбеляза министър Тахов.

„България е важна държава в ЕС по отношение на селското стопанство и осигуряване на продоволствената сигурност. Това каза от своя страна еврокомисар Войчеховски. „В разговорите с президента, премиера и министър Тахов обсъдихме, че е необходимо да се увеличи бюджетът за селското стопанство след приемането на Украйна в ЕС. Производството на Украйна трябва да се преструктурира и да се предприеме необходимото всички стопани да бъдат с равнопоставени условия“, посочи еврокомисарят.  Той допълни, че В ЕС 0,4 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) се отделя за селско стопанство, така че вероятно в бъдеще тези средства ще трябва да се увеличат. Еврокомисарят посочи, че по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, България е една от страните с най-много изплатени национални средства към земеделските производители. Той обясни, че страната ни е много силно засегната от войната в Украйна, но фермерите у нас са били подкрепени с 452 млн. евро държавна помощ.

От своя страна министър Тахов отново отбеляза, че не трябва да се отчита обема на компенсаторните плащания с национално финансиране и подчерта, че е необходимо нивата на директните плащания и подпомаганията на българските земеделски стопани да се изравнят с тези на останалите страни-членки на ЕС.

По рано на среща в МЗХ с Януш Войчеховски, министър Тахов отбеляза, че оценява това, че ЕК стартира процедура за ревизия на регламента за помощта „де минимис“. Според него трябва да бъде увеличен максималният размер на общата помощ на предприятията с дейност в първичното производство на селскостопански продукти, съобразно с Кризисната рамка.

 

 

Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева.  Приемите  ще са по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на откриването  на  специализираното селскостопанското изложение  „БАТА АГРО 2024“ в гр. Стара Загора.  Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

 

Министър Тахов  отбеляза, че основен лост за отрасъла в новия програмен период 2023-2027 г.  е Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, по който продължава работата за неговото прилагане.  По думите му целта е чрез интервенциите от него да се подкрепи устойчивото развитие на земеделието, да се допринесе за подобряването на селскостопанските доходи и да се спомогне за овладяване на пазарните рискове на фермите, с цел  по-висока ефективност. Той съобщи още, че до края на месец май очакваме да получим одобрение на Първо изменение на Стратегическия план. След което ще бъдат разработени насоките определящи условията за кандидатстване и за изпълнение по отделните интервенции, за които ще отворим приеми през настоящата година.

Във връзка с кампанията за директните плащания, която беше открита на 26 април, министър Тахов информира, че министерството прави всичко възможно тя да приключи края на юни месец, което е с един месец по–рано  от предходната година. Към момента в ИСАК са подадени над 9000 заявления, като 7000 от тях са за площи за над 1 млн. хектара. Всички наредби са на обществено обсъждане и ще бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месец май.

Министърът допълни още, че тази седмица ще бъде направено и окончателното плащане по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ).

 

                      Дирекция „Връзки с обществеността и прот

Eдин месец преди изборите за Европейски парламент на 6—9 юни над 60 града в цяла Европа ще покажат послания, призоваващи гражданите да гласуват.

Eдин месец преди изборите за Европейски парламент на 6—9 юни над 60 града в цяла Европа ще покажат послания, призоваващи гражданите да гласуват.

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и Гран Плас в Брюксел са сред многото забележителности в целия ЕС, които ще бъдат осветени, за да отбележат 9 май, Деня на Европа и едномесечното обратно броене за европейските избори (6—9 юни). Те ще покажат посланието на предизборната кампания „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб.“ или европейското знаме между сряда, 8 май, и четвъртък, 9 май.

Сред другите забележителни сгради и паметници, които участват, са мостът „Самюел Бекет“ и сградите на националния парламент в Дъблин, кметството на Вилнюс, форт Сен Анджело във Валета, президентският дворец в Братислава, площад „Сибелес“ в Мадрид, националният парламент в Букурещ.

Национална галерия - Двореца в София ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни. Спектакълът „Твоят глас“ започва в 21 ч. на 9 май.

С тези прояви, които се провеждат в градове на целия континент, Европейският парламент и националните и местните органи си сътрудничат, за да изпратят послание за единство до 440 милиона европейски граждани относно значението, което тези европейски избори ще имат за бъдещето на всички. Денят на Европа, 9 май, е не само ден за възпоменание, но и ден за размисъл за общото ни бъдеще. Близостта на деня до изборите го прави по-значим повод от всякога.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Можете да видите списък на участващите паметници тук, а кадри и снимки ще бъдат достъпни след събитието.

За повече информация относно изборите за Европейски парламент и дейностите и ролята на ЕП вижте медийния пакет за европейските избори.

 

 

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)! Темата на тазгодишното издание е  - „Сила за младите хора“.

Целта на инициативата е да бъдат отличени проекти, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и/или Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), които насърчават продоволствената сигурност, устойчивостта на околната среда и социално-икономическата структура на селските райони.  За първи път ще бъде връчена и награда за проекти, фокусирани върху насърчаването на равенството между половете. Сред категориите на ARIA, в които ще се състезават проектите, тази година са:

 1. Интелигентно и конкурентно селско стопанство и в частност това са проекти, финансирани от ОСП, които допринасят за интелигентен, конкурентен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор, гарантиращ дългосрочна продоволствена сигурност.
 2. Опазване на околната среда, като тук попадат проекти, които допринасят за опазването на околната среда, включително биоразнообразието, справят се с изменението на климата, демонстрират устойчивост и/или допринасят за зелено възстановяване.
 3. Социално-икономическа структура на селските райони: проекти, финансирани от ОСП, които със своя принос за водят до икономическата устойчивост на селските райони на Европа, обръщат внимание на социалните аспекти по иновативен начин, демонстрират устойчив подход за увеличаване на ползите от цифровизацията в земеделието и за селските райони общности, допринасят за приобщаването и устойчивостта на селското общество и/или подкрепят селските предприемачи и фирми по иновативен начин.
 4. Младежи в селските райони: Проекти, които насочват вниманието към младите хора (под 40 години), подпомагат развитието на умения в селските райони, помагат за съживяването на селските райони и разработват устойчиви и висококачествени работни места в селските райони, достъпни за младите хора.

Всички проекти, във всички 4-ри категории, трябва да отговарят на междусекторна цел, която е свързана с постигане равенство между половете. Журито ще избере победител измежду 24-те одобрени проекта, финансирани от ОСП, по-специално тези, които постигат равенство между половете. Всички проекти (изпратени в някоя от категориите), които включват жени в някой от етапите си, могат да участват в надпреварата за наградата „Равенство между половете“.

 За да участвате в конкурса е необходимо да се свържете с Вашия клон на Национална ОСП мрежа, за да представите проекта си и заявите интерес за участие в конкурса на ARIA. Лице за контакт по ОСП от страна на българската мрежа е Елена Хаджиниколова, експерт в дирекция „Развитие на селските райони“, МЗХ, с нея може да се свържете по електронен път на следната електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Пълна информация за конкурса и допълнителни насоки (включително шаблона за кандидатстване) може да бъде намерен на страницата на ARIA: Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 | European CAP Network (europa.eu).

 

Тук може да се запознаете с Насоките за кандидатстване, които включват:

Критерии за допустимост и процес на кандидатстване:

 • Проектите могат да се подават само от Националните ОСП мрежи. Проекти, които са изпратени от контакти извън Мрежата, няма да бъдат разглеждани.
 • Всички проекти трябва да са били финансирани от ОСП през периода 2014-2022 г.
 • Проектите трябва, като общо правило, да бъдат завършени. Правят се изключения за действия по управление на земята съгласно годишни/многогодишни ангажименти (напр. агроекология, горско стопанство) или дългосрочни инфраструктурни инициативи или когато стъпките за финализиране не са завършени поради закъснения, свързани с COVID-19. При кандидатури на текущи проекти, трябва да бъдат вече в достатъчно напреднал етап, за да могат да демонстрират въздействие или конкретен успех.
 • До осем (8) проекта могат да бъдат подадени от една ОСП Мрежа, от които до три (3) LEADER проекта.
 • Всяка ОСП Мрежа може да изпраща кандидатури за всяка от четирите тематични категории и отговаря за номинирането на проекти в най-подходящата категория. Един проект може да бъде номиниран само в една категория!
 • Проекти от Оперативни групи, които са били представени в EIP AGRI Awards, имат право да участват в ARIA Awards, освен ако не спечелят награда в EIP AGRI изданието.
 • Шаблоните трябва да бъдат изпратени на английски и в Word.
 • Всички окончателни номинации за проекти трябва да са постъпили на посочения по-горе адрес до 10 юли 2024 г.
 • Оценяването ще започне през август и допълнителна информация за кандидатурите ще бъде споделена през септември.
 • Предвиден е избор от 24 кандидати, от които 6 наградени.

 

Критерии за избор на най-добър проект в конкурса:

 • Преки ползи: създаване на работни места, ползи за околната среда, пазарни предимства, възприемане на политиката, демонстрация на устойчивост или устойчивост и т.н.
 • Ползи от работата в мрежа: синергии с добавена стойност, връзки с други проекти, връзка с дейности/приоритети на ОСП Мрежата, участие на заинтересовани страни.
 • Потенциал за надграждане (географски, секторен, организационен и т.н.).
 • Иновативен аспект при създаването на нови или значително подобрени процеси, услуги, продукти и/или технологии.
 • Включване на млади хора (до 40 години).

Комитетът по наблюдение одобри 17-то изменение на ПРСР 2014-2020

Комитетът по наблюдение (КН) на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. одобри 17-то изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020) по време на третото си заседание в София. Основната цел е осъществяване на ефективно разпределение на свободния финансов ресурс в съответствие със заложените цели и приоритети по Програмата до края на 2025 г.

Във връзка с генерираните свободни средства по отделните мерки и подмерки се предвижда  преразпределяне на средства в размер на близо 100 млн. евро. Промените са обосновани и с наличието на изготвени проекти в Държавен фонд „Земеделие“, отговарящи на условията за допустимост и съответстващи на критериите за оценка, за които не е бил наличен бюджет по съответните процедури за прием.

С промяната в пълна степен ще бъдат постигнати трите главни приоритета на Програмата, свързани с повишаване на конкурентоспособността и балансираното развитие на селското и горското стопанство и преработващата промишленост, опазване на екосистемите и устойчивото управление на природните ресурси и утвърждаване на социално-икономическото развитие на селските райони.

Остатъчният ресурс е преразпределен от Мярка 1, Подмярка 4.1.2, Подмярка 6.1, Подмярка 6.4.1, Мярка 10, Мярка 11, Мярка 16 и Подмярка 22.2,  както и от финансовия инструмент - кредитен фонд от Програмата. Свободните разполагаеми средства ще бъдат насочени към бюджетите на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с цел обявяване на целеви приеми по двете подмерки през 2024 г. Също така, чрез преразпределението на средства ще бъде осигурен и финансов ресурс за увеличение на бюджета по проведени през 2021 и 2022 г. процедури за прием по подмерки 4.1 и 7.2.

 

На заседанието беше одобрена Индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2024 г., предвиждаща провеждане на целеви прием по подмярка 4.1  и на целеви прием по подмярка 4.2 за инвестиции в околна среда. Участниците в комитета одобриха и критериите за подбор на проектни предложения по двете процедури, които да осигурят реалистично изпълнение на проектите.

По време на заседанието заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви, че амбицията на Управляващия орган е да осигури ликвидност на средства по приключили приеми от ПРСР 2014-2020 г., които имат потенциал, да бъдат реализирани. Тя обясни, че успешното финализиране на Програмата е възможно само чрез взимане на реалистични решения в контекста на екшън плана, по който се работи през тази и следващата година. „Средствата трябва да бъдат инвестирани своевременно, оптимално и без допускане на загуба“, подчерта заместник-министър Георгиева.

Предстои Управляващия орган да представи и договори окончателен вариант на 17-то изменение на ПРСР със службите на Европейската комисия.

По време на заседанието Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) представи общия напредък на изпълнението на ПРСР.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:  216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.