Защитено наименование за произход „Българско бяло саламурено сирене“ е вторият регистриран млечен продукт от национално значение

„Българско бяло саламурено сирене“ е признато днес от Европейската комисия за Защитено наименование за произход. Това стана с публикуването на Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на Комисията за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания („Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“ (ЗНП)) в Официалния вестник на ЕС, брой L 192 от 31.07.2023 г.

Инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението за регистрация бе изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през м. февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет.

При ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“, е територията на Република България, и използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Традиционното ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира „букета“ на сиренето.

След влизане в сила на регламента, само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Започва приемът за подкрепа на нови земеделски стопани

Започва приемът за подкрепа на нови земеделски стопани

Петък, 29 Ноември 2024

Над 3,7 млрд. лв. по Стратегическия план са предвидени през следващите три години Започва приемът...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Weidemann в EuroTier: Пълно рестартиране на колесните товарачи и телескопичните колесни товарачи и допълнителни иновации

Weidemann в EuroTier: Пълно рестартиране на колесните товарачи и телескопичните колесни товарачи и допълнителни иновации

Понеделник, 25 Ноември 2024

Weidemann GmbH представи много нови продукти на тазгодишния EuroTier:     Серия 60 - Пълно рестартиране...

Компании, Събития, Анализи

Interpoma 2024 – превъзходно качество на 13-то издание

Interpoma 2024 – превъзходно качество на 13-то издание

Сряда, 27 Ноември 2024

Изданието за 2024 г. на единственото международно изложение за търговия с ябълки се открои...

Реколта, Пазари, Цени

Церемонията по откриването на Interpoma за 2024 г. дава актуална информация за прогнозата за реколтата 2024/2025 г.

Церемонията по откриването на Interpoma за 2024 г. дава актуална информация за прогнозата за реколтата 2024/2025 г.

Четвъртък, 21 Ноември 2024

Болцано, 21 ноември 2024 г. – 13-ото издание на Interpoma стартира официално и ще...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

Четвъртък, 15 Август 2024

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени....

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut Academy:  Видео урок за веригата за доставки на боровинки

Macfrut Academy: Видео урок за веригата за доставки на боровинки

Сряда, 27 Ноември 2024

Чезена, 26 ноември 2024 г. - Веригата за доставки на боровинки ще бъде в...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.