Защитено наименование за произход „Българско бяло саламурено сирене“ е вторият регистриран млечен продукт от национално значение

„Българско бяло саламурено сирене“ е признато днес от Европейската комисия за Защитено наименование за произход. Това стана с публикуването на Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на Комисията за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания („Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“ (ЗНП)) в Официалния вестник на ЕС, брой L 192 от 31.07.2023 г.

Инициативата за регистрация на наименованието отново е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението за регистрация бе изпратено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) до ЕК през м. февруари 2021 г.

Това е третото родно географско означение, след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет.

При ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство, също както при ЗНП „Българско кисело мляко“, е територията на Република България, и използваната суровината е мляко само от този район – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, които се използват при производството на продукта и оказват влияние на неговите специфични характеристики от най-дълбока древност.

Традиционното ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ се произвежда с добавка на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Органолептичните качества на продукта се формират освен от приятния млечнокисел вкус от закваската и саламурата, така и от леката ненатрапчива горчивина от разпадните продукти на сложните белтъчини и от някои аминокиселини. Съвкупността от вкуса и аромата от тези компоненти формира „букета“ на сиренето.

След влизане в сила на регламента, само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифициращо дружество, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата ЗНП, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със ЗНП. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стандартите за добро земеделско и екологично състояние ще се прилагат при облекчени условия

Стандартите за добро земеделско и екологично състояние ще се прилагат при облекчени условия

Четвъртък, 08 Август 2024

Стандартите 5, 6, 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

Продажбите на трактори в САЩ са скочили с 18,6%

Продажбите на трактори в САЩ са скочили с 18,6%

Четвъртък, 15 Август 2024

Асоциацията на производителите на оборудване току-що публикува отчета за продажбите на земеделски трактори/комбайни за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

Четвъртък, 15 Август 2024

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени....

Иновации, Обучение, Агросвят

   Цифровите географски данни за Кампания 2024 са публикувани в СЕУ

Цифровите географски данни за Кампания 2024 са публикувани в СЕУ

Събота, 10 Август 2024

В Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са публикувани цифрови...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.