Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в МЗХ. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене.

Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов.

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът и имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ.

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.

Участниците в заседанието избраха Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, за заместник-председател на Националния съвет по храните, по предложение на браншовите организации. Това става след оттеглянето по собствено желание на Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара.

Експертите от МЗХ представиха  законодателните инициативи на Министерството на земеделието и храните и новопубликувани нормативни актове в областта на храните, както и промените в съответните европейски регламенти.

В заседанието участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, представители на държавните институции и контролните органи, отговарящи за политиката в областта на храните, на браншови асоциации на производители и преработватели на храни, на академичните среди и неправителствени организации.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

България получава 438,6 милиона евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост

България получава 438,6 милиона евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост

Сряда, 12 Ноември 2025

Европейската комисия изплати 438,6 милиона евро на България по линия на второто плащане в рамките...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Интервенцията, свързана с устойчивото управление на почвите ще бъде приложена за първи път в рамките на Кампания 2026

Интервенцията, свързана с устойчивото управление на почвите ще бъде приложена за първи път в рамките на Кампания 2026

Вторник, 04 Ноември 2025

Интервенцията „Насърчаване на практики за консервационни обработки за устойчиво управление на почвите“, включена в...

Реколта, Пазари, Цени

Българският износ на селскостопански стоки за Италия е нараснал с над 21%

Българският износ на селскостопански стоки за Италия е нараснал с над 21%

Понеделник, 10 Ноември 2025

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов проведе среща с извънредния и пълномощен...

Иновации, Обучение, Агросвят

Weidemann представя приложение за подробна информация за машините и сервиза им

Weidemann представя приложение за подробна информация за машините и сервиза им

Вторник, 12 Август 2025

Weidemann GmbH разширява предлагането си на дигитални услуги с новото приложение Weidemann – лесно...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.