Блокчейн технология ще намали количествата изхвърляни храни

IBM оповести своя годишен списък 5 за 5, в който компанията посочва пет ключови технологии, които ще променят света радикално, през следващите пет години. Тази година, фокусът е върху снабдяването с храни. Петте технологии, включени в списъка за 2019, са създадени да решат проблемите в процеса за снабдяване с храни, от семената до масата

Колкото и добре да работят, веригите за снабдяване на храни, все още има много възможности за подобрение. Земеделските производители имат, все по-трудната задача, да определят точно времето за засаждане, напояване и събиране на реколтата, за да увеличат максимално добивите. От друга страна, безопасността на храните винаги е проблем, и може да бъде под въпрос, когато съставките трябва да пътуват дълги разстояния. Голям процент от храната бива изхвърляна, като сега всички опаковки тровят околната среда, особено океаните.

Списъкът 5 за 5 на IBM представя нови технологии, които биха могли да се справят с всички тези проблеми. През годините, тези списъци предизвикват интерес, но не са много точни, като по-скоро IBM така популяризира своите разработки.

 Едно от нещата, с които IBM е известен, са данните, а в този случай компанията ги използва, за да помогне на земеделските производители от целия свят да получат по-добра представа за своя бранш. Платформата IBM PAIRS Geoscope, обединява данни от карти, сателити, метеорологични дронове и други устройства, също и от други инициативи на компанията, като Watson Decision Platform for Agriculture, която предупреждава земеделските производители, кога се очаква засушаване и какви метеорологични явления да очакват, за да знаят кога да поливат и кога да събират реколтата.

Идеята е, всички тези данни да бъдат събрани, за създаването на виртуални модели на ферми по целия свят. Земеделските производители и другите, участващи във веригата за снабдяване с храни, могат да споделят придобитите знания, за да бъдат фермите по-ефективни.
За да бъдат пълни супермаркетите и да са изпълняват менютата в ресторантите, се доставят повече продукти, отколкото се консумират, по точно, над 45% от плодовете и зеленчуците се изхвърлят., IBM казва, че проблемът идва от производителите на храни, спедиторите, пакетиращите компании и продавачите, които определят търсенето на различните продукти, бъз основа на непълна информация.

IBM прогнозира, че блокчейн технологията може да намали количествата изхвърляни  храни, като в близко бъдеще подпомогне веригата за снабдяване с храни. През октомври, миналата година, компанията стартира IBM Food Trust, предоставящ на хората безпрецедентен достъп до потребителски данни, което би довело до бъдещи решения. Изкуствен интелект, също може да позволи цялата система да реагира много по-бързо при промени в търсенето.

Настоящите изследвания за безопасност на храните са твърде бавни и най-вече противодействащи. За да станат превантивни, според IBM базите данни за микробите скоро може да бъдат от голямо значение за определянето кога храните стават опасни за консумация.

Миналата година IBM стартира проекта Consortium for Sequencing the Food Supply Chain, който обединява 500 TB данни за бактериалните геноми. Така може да се определят безопасните и опасните нива на някои бактерии и храните може да се проверяват за по-голямо разнообразие от потенциални патогени, много по-бързо отколкото сега.

От семената до масата, съществуват много възможности патогени да попаднат в храната. IBM прогнозира, че за следващите пет години лошите бактерии може бързо да бъдат улавяни, посредством малки сензори с изкуствен интелект, които ги откриват за секунди.

IBM разработва оптични сензори, които могат да доловят дължините на вълните на веществата и да разберат микроскопични подробности за тях, включително наличието на патогенни бактерии. Тези сензори може да бъдат вградени в оборудването участващо с процеса, като повърхности и поточни ленти в хранителната промишленост, касетките и рафтовете с продукти в супермаркетите, в дъските за рязане и кухненските плотове, дори в приборите за хранене, за последна проверка преди консумация.

IBM отново се опитва да помогне с нова техника за рециклиране, която нарича VolCat. Посредством химичен процес полиестерните материали се разграждат в прахообразна форма, която след това може да добави обратно в процеса за производство на пластмаса. Идеята е, петролните продукти да бъдат премахнати изцяло от производството на пластмаса, позволявайки старите пластмаси да бъдат рециклирани в нови продукти почти до безкрайност.

И петте технологии предвиждат доста светло бъдеще за световната верига за снабдяване с храни през 2024 г.

Дрон пръскачка – модерна технология с висока производителност

Дрон, който пръска насажденията, ще бъде показан по време на международната селскостопанска изложба „Агра-2019” тази година в панаира в Пловдив.

Нововъведението пести разходи на гориво и вода, като увеличава добивите с по-прецизна обработка. Дронът пръскачка има и висока производителност, която достига до 250 декара на ден. Концепцията да се съчетае модерните технологии с по-високата ефективност е залегнала в експонатите на повечето фирми в изложението.

 Еко- и нанотехнологиите, земеделските ферми на закрито, ефективната и икономична техника, биопроизводството са сред акцентите на Агра Участниците предлагат машини  от известни наши и световни марки, материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер.

Нова мониторингова система ще проследява наличието на земеделска дейност на 100% от декларираните площи

Нова мониторингова система ще проследява наличието на земеделска дейност на 100% от декларираните площи, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков по време на Седмата Национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци.
Системата за наблюдение ще използва няколкократни ежемесечни заснемания на площите от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно.
Предимствата на новия подход се изразяват в намаляване на административната тежест за земеделските стопани, като например извършване на документални справки по служебен ред, обясни Живков. Той изтъкна още, че внедряването на новата система ще позволи да бъдат елиминирани разликите между допустимите и декларираните площи, дължащи се на разлики в измерванията. Софтуерът ще осигури независимост между спазване на условията за допустимост по принцип и състоянието на земите в конкретна дата в която е извършена проверката от страна на институциите. Ще повиши ефективността на постигане на целите на фондовете и ще улесни комуникацията с администрацията. Системата трябва да бъде внедрена до 2022 г. за всички държави членки.
В периода на новото ОСП контролът на земеделските стопани ще се осъществява чрез изграждане на нови системи за допустимост на разходите, за проследяване на изпълненението на стратегическите планове и предотвратяване на финансовия риск за ЕС при разходването на средства от ЕФГЗ и ЕЗФРСР.

SIMAGENA - Висшата мода в животновъдството

Селскостопанското изложение SIMA 2019, което се провежда през две години в Париж, отговаря на очакванията на най-добрите земеделски производители в света. От 24 до 28 февруари 2019г. френската столица отново ще събере агроелита в Норд Вилпин. Една от основните мисии на SIMA 2019 e събирането на надеждни данни и тяхното използване за все по-иновативни решения, за придобиване на нови агрономически знания.
Наградите SIMA Innovation Awards са за най-иновативното оборудване, продукти, техники и услуги, представени от изложителите на шоуто.

През годините SIMAGENA пък се превърна във водещ източник на информация за френски фирми в областта на генетиката и селекцията в животновъдството.
Това е единственото изложение във Франция, което обединява селскостопанското оборудване и животновъдството на едно и също място.

Открити шоу-програми, презентации по генетика, състезания, търгове - изданието за 2019 г. отново ще акцентира на най-добрите породи селскостопански животни. Представяйки опита и страстта на животновъдите, ринговете ще представят много нови открития на посетителите, купувачите и изложителите.
Посетете Палата 2, за да попаднете във висшата мода на животновъдството.

В палата 2 ще ви покажат и Как AgTech повишава рентабилността на животновъдството, кръглата маса по темата е организирана от AXEMA и SIMA съвместно с Agridées и INRA.

Създават безплатен онлайн речник

Немски в цифров формат –в мрежата се създава най-големият езиков речник

Професор Волфганг Клайн от Берлин планира един от най-амбициозните проекти в областта на езикознанието през следващите години:
С помощта на колеги от Академиите на науката в Берлин, Гьотинген, Майнц, Лайпциг и Института за немски език в Манхайм немското словно богатство ще бъде регистриранов най-големия дигитален речник.
„ZentrumfürdigitaleLexikographiederdeutschenSprache“(ZDL)(Център за дигитална лексикография на немския език) се нарича проектът, който ще бъде подпомогнат от Федералното министерство на образованието и научните изследвания първоначално за пет години с единайсет милиона евро и ако е успешен-за още три години.
Ученици,студенти, преподаватели, преводачи, журналисти, хора от цял свят, изучаващи немски език–всички те в бъдеще ще могат да се възползват от безплатния онлайн речник,който ще може да реагира гъвкаво на актуалното развитие на езика за разлика от печатните речници.Според Клайн те ималисамо едно практическо предимство, което не може да се компенсира от цифровия формат: „Можеш да подпреш с тях клатеща се маса“.
В зала „Лайбниц“ на Академията на науките в Берлин-Бранденбург (BBAW) с откриващо мероприятие сепредставя „Центърът за дигитална лексикография на немския език“.Четирите Академии на науката в Берлин, Гьотинген, Лайпциг и Майнц подготвят цифрова информационна система, която описва немското словно богатство в миналото и настоящето.
В редакцията на „Дуден“ гледат на това малко по-различно: „И занапред ще има речници на немския език на хартия“, казва ръководителката Катрин Кункел-Рацум.„Големият речник на немския език“ в хартиен формат обаче вече не е рентабилен. Актуалното издание през 2011 г. е излязло само в дигитален формат. Същевременно справката в онлайн речника била бъдещето. Затова издателството непрекъснато работи паралелно върху онлайн Дудена.
Никой не знае точно колко голям е немският езиков фонд. Според Клайн сигурно е само това, че в момента на практика се използват над пет милиона различни думи. Дори в най-големия немски речник на братя Грим има само приблизителна оценка на броя на ключовите думи: 350 000.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Преброяват земеделските стопанства през 2020 г

Преброяват земеделските стопанства през 2020 г

Правителството одобри проект на Закон за преброяване на земеделските стопанства през 2020 г. Анкетирането...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността

137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността

В ДФ „Земеделие“ са постъпили 137 проекта по време на първия прием по мярка...

Форуми, Анализи, Коментари

Винария 2019 - арена на изисканите напитки и храни

Винария 2019 - арена на изисканите напитки и храни

Международната изложба за лозарство и винарство  Винария  представя от 20 до 24 февруари  колекциите...

Пазари, Борси, Цени

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините....

Агротехника, Растителна защита

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ: Правилната употреба на продуктите за растителна защита гарантира защитата на човешкото здраве

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ: Правилната употреба на продуктите за растителна защита гарантира защитата на човешкото здраве

АРИБ представлява растителнозащитната индустрия в България. Фирмите-членове на Асоциацията имат съществена роля за насърчаване...

Иновации

Блокчейн технология ще намали количествата изхвърляни храни

Блокчейн технология ще намали количествата изхвърляни храни

IBM оповести своя годишен списък 5 за 5, в който компанията посочва пет ключови...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.