Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания с Университета на Палермо, за да оцени най-добрите решения против изгаряне.

Комо, 25 септември 2023 г. – През последните години цялата винарска индустрия беше сериозно засегната от екстремни метеорологични явления и високи температури, често причина за необратими щети върху културите. В отговор групата Arrigoni се открои с иновативния си подход към проблема и големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, които й позволиха да усъвършенства оригинални нови решения, като гамите Iride® и Fructus®, вече успешно възприети от редица винарни , включително Terre dei Pallavicini от Рим. Освен че предпазват лозите от птици, насекоми, градушка, слана, слънце и вятър, тези системи за защита гарантират и по-добър микроклимат и условия за отглеждане. Всичко това също активно допринася за определяне на бъдещото качество на виното.

Според проучване на Френския национален институт за селскостопански изследвания (INRA), публикувано през 2020 г. в американското научно списание PNAS, ако средните температури се покачат с 2° по Целзий до 2050 г., 56% от сегашните лозарски региони ще бъдат застрашени. Проучването се фокусира по-конкретно върху най-широко отглежданите сортове грозде, включително каберне совиньон, мерло, шардоне, пино неро, ризлинг и сира, които представляват 35% от лозарските площи в света и 64-87% в Австралия, Чили , Франция, Нова Зеландия, Швейцария и САЩ.

За Аригони необходимостта от спешни действия за борба с неизбежните промени, които глобалното затопляне причинява на лозята и в резултат на това на виното, което произвеждаме, става все по-належаща. Всъщност компанията е идентифицирала две макро зони на риск. Първият е свързан с годишните климатични колебания, които могат да доведат до реколти със силни вариации по отношение на количеството и качеството. Втора форма на риск е свързана с глобалното изменение на климата, което кара производителите да мигрират към нетрадиционни производствени райони.

Fructus®, по-специално, е гама от покрития против градушка, проектирани и разработени от Arrigoni за производители на грозде и овощари като цяло, които могат да играят решаваща роля за предотвратяване на щети от неблагоприятни метеорологични явления и да съдържат други потенциални заплахи за тези култури .

Междувременно Iride® е линията, която гарантира отлична защита както срещу градушка, така и срещу птици, присъщите характеристики на нейната лека еластична мрежеста мрежа я правят идеалното решение за различни приложения.

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира все повече и повече да преначертае и да обнови земеделието на утрешния ден. Студентите по земеделие се насърчават да говорят от организаторите на събитието SPACE, както и да участват в различните му събития.

 

Специализирани пространства

 

Младежкото пространство посрещаше всеки ден около сто студенти, които дебатираха по важни за тях теми. Как да се установим, почивки, доходи, спад в производството, запазване на неземеделски работни места, стажове... Темите са много и всички се разглеждат. SPACE предоставя възможност на изложителите да дават проницателни съвети, както и сайт, посветен на офертите за работа и стаж в зала 2. Наред с днешните и вчерашните срещи за работа, целта е да се дадат на посетителите реални оферти. Някои студенти към края на своето обучение, идващи от селскостопанските и дигиталните технически области, използваха Tech Agri Challenge, за да търсят нови и иновативни решения. Четири студентски групи представиха своите проекти пред жури от SPACE, първа стъпка към референтния етикет за иновации: Innov'Space! Младежите могат да намерят широк панел от възможности на това събитие SPACE, за да се информират, да експериментират и да решат своя бъдещ път. APP.SPACE.FR #SPACE2023 ПРОСТРАНСТВО в джоба ви! МЯСТО в джоба ви! Останете свързани през цялата година със SPACE благодарение на мобилното приложение app.space.fr

 

Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото

Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и са еднакво търсени през всеки сезон от годината. Те се отглеждат обикновено през есента и зимата, но лятното производство вече намира сериозно присъствие сред доста земеделски производители. Причината затова е, че консумацията през последните години се увеличава и през топлите месеци, поради търсенето на по-леки и освежаващи ястия. Салатите са популярен избор поради своята висока хранителна стойност, богатство на витамини и минерали, както и лесна подготовка.

В последно време, цените на салатите също са достатъчно атрактивни за производителите. По данни на НСИ за цените на селскостопанската продукция, за второто тримесечие на 2023 г., цената на салатите на едро е 0,67 лв./ бр. Това запазва тенденцията от 2022 г., като цените са по-високи с около 24% спрямо пред-инфлационния период от 2021 г. С тези нива на цените на едро и с по-ограничените разходи спрямо други култури, салатите предоставят възможност за добра печалба през лятото.

Освен това те се оказват добър избор за сеитбооборот и разнообразяване на реколтата през топлия сезон. Поради значително по-ниските си разходи за производство, в сравнение с други традиционни зеленчукови култури, салатите могат да донесат добра доходност на стопаните. Те не изискват толкова чести и продължителни манипулации на полето и намаляват разхода за труд.

Производството на салати през лятото, все пак среща доста предизвикателства, основно заради климатичните условия. Отглеждането през този период е на открито, като основният проблем пред земеделците е да запазят реколтата си от горещото време. Затова е важно да се изберат сортове салати с висока устойчивост на слънчев пригор и стрес от високи температури. Друг основен проблем е и наличието на редица почвени патогени, които водят до заболявания по растенията и могат сериозно да навредят на реколтата.

Тези тенденции и предизвикателства в производството на салати са основните причини Синджента да пусне нов сорт салата на българския пазар – Канариоле. Той се появи в началото на 2023 г. и вече се радва на много положителни отзиви, както от земеделците, така и от потребителите. Стефан Гачев от с. Кранево, обл. Добрич, е един от производителите, които се довериха на  Канариоле за лятната си реколта и е впечатлен от представянето в горещото време.

„Много добра салата, представя се отлично в жегите. Няма никакъв листен пригор, нямаме загнивания. Смятам да я залагаме цяло лято, през интервали. Ще продължим и през есента“, споделя Гачев, който е с 15 години опит в отглеждането на салати и зеленолистни зеленчуци.

Освен отличното представяне в горещото време, Стефан е впечатлен и от качеството на салатите Канариоле: „Абсолютен търговски вид, който е атрактивен на пазара и се пазарува много бързо. Перфектна салата, чиста и крехка“.

Друго основно предимство на Канариоле са пелетираните семена, които осигуряват отлична кълняемост, както и по-добра скорост на покълване и поникване. Стефан Гачев казва, че инвестицията в пелетирани семена е напълно оправдана и резултатите са налице. „Тарелката е пълна догоре, 100% кълняемост, а коренът се развива идеално. Като цена и качество инвестицията си заслужава, защото е с бърза възвращаемост“, допълва той.

На традиционните пазари все повече се търси голяма и едра салата, поради характеристиката за предлагане на брой. В супермаркетите се засилва търсенето на салатени миксове в готови пакети. Поради тези изисквания на двата пазара, земеделците търсят варианти в производството, които да им дадат реколта с обемни и качествени салати. Именно такъв е сортът Канариоле.

Като последно поколение салата от Синджента, той притежава висока устойчивост към последните раси на пригор на листата, както и средна устойчивост на мозайка и фузариум. По този начин производителите получават по-голяма сигурност, че реколтата им ще е от чисти, обемни и атрактивни за пазара салати.  Новият сорт Канариоле е с доста по-широк период на приложение и е подходящ за продължително отглеждане от ранна пролет до късна есен. Салатата може да се отглежда на открито и закрито, като това позволява на производителите гъвкавост в сеитбооборота с гарантиран отличен резултат. Можете да поръчате семена от новата салата Канариоле от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/salati/kanaryole

 

За допълнителна информация и контакти:

Антоанета Йорданова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

0885 650002

 

Interpoma 2024 на хоризонта: Стабилни нива на производство на ябълки в Италия и малко по-ниска европейска реколта

Годишният доклад на WAPA беше публикуван по повод провеждането на Prognosfruit в Трентино (Италия): италианските нива на производство са стабилни, Франция и Испания растат, докато Полша и Германия страдат от спад.

Болцано, 10 август 2023 г. – Новите предизвикателства в производството на ябълки ще бъдат водещи на Interpoma 2024, единственото търговско изложение в целия свят, специализирано в ябълки. Търговският панаир ще се проведе между 21 и 23 ноември 2024 г. във Fiera Bolzano.

По време на паузата между търговския панаир на Южен Тирол, който се провежда на всеки две години – последното издание се проведе през ноември 2022 г. – ентусиастите на ябълките могат да очакват с нетърпение Prognosfruit 2023, годишният пътуващ търговски панаир, по време на който WAPA, световната ябълка и круша Асоциация, публикува доклад, съдържащ прогнози за предстоящата европейска реколта от ябълки. Благодарение на избора на WAPA за местоположение, тази година Interpoma подкрепи и популяризира Prognosfruit като технически спонсор на събитието. Това означаваше, че всеки посетител на панаира получи второто издание на официалното списание на Interpoma, Ipoma Magazine, отпечатано на 100% ябълкова хартия и пълно с новини за индустрията. Герхард Дичганс координира списанието, което разглежда многобройни теми в детайли. Второто издание се съсредоточи върху теми като „Възход и падение на суперзвезда: Защо Red Delicious тръгна надолу“, „Прецизно земеделие и AI прогнози в овощните градини“, „Любов и занаят: Как Япония издигна ябълката до статус на културен актив“, „Сочни дивиденти в Нормандия: Как ябълки, които не са подходящи за консумация в суров вид, се превръщат в сайдер и калвадос“.

Prognosfruit 2023 се проведе в Трентино (Италия) и разкри, че прогнозираното европейско производство ще достигне 11 411 000 тона, спад от 3,3% в сравнение с миналата година. Страната, която намалява производството, е Полша, най-големият европейски производител на ябълки като цяло, с -11,1% спад на годишна база. Ако се обърнем към Италия, нивата на производство са високи, но стабилни, което й помага да запази втората си позиция в Европа с приблизително 2 104 000 тона. Ако се заровим по-дълбоко, производството на Южен Тирол и Трентино се увеличава, съответно с +7% и +4%. Преминавайки към предстоящите тенденции, Франция и Испания се оказаха доста оживени пазари: Прогнозите за Франция говорят за реколта, равняваща се на 1 501 000 тона, +7,9% ръст на годишна база и +9,5% спрямо средната стойност за последните три години.

 

Лято 2023 г., работната площадка на Agrilevante

Подготвя се поредното издание на международното изложение за технологии за средиземноморско земеделие. Цялата изложбена площ на панаира в Бари е натоварена, а конферентната програма и информационните и обслужващи дейности, осъществявани чрез уебсайта на изложението, също вървят на пълни обороти.

 

С разпределянето на изложбено пространство и подреждането на тематични зони и съоръжения за демонстрационни дейности и конференции, международното изложение Agrilevante завърши най-важната си организационна фаза. Провежда се на панаирните площадки в Бари от 5 до 8 октомври и предлага най-добрите технологии за селскостопанско производство в Средиземноморския регион, в изложението участват повече от 300 компании, покриващи цялата изложбена площ, налична на панаирните площадки. Офисите на FederUnacoma, Федерацията на производителите на селскостопански машини, която е директен организатор на събитието, вече работят, за да планират организацията и логистиката на изложението, което се фокусира върху шест тематични области (отглеждане на зърнени култури, лозарство, маслини отглеждане, овощарство и зеленчукопроизводство, животновъдство, нехранителни култури). Той включва голяма изложбена секция в рамките на залите и нова структура за приемане на официални чуждестранни делегации, организирани в сътрудничество с агенцията ICE, плюс съоръжения, посветени на изложбата на добитък, и открити площи, оборудвани за роботика и 4.0, за биоенергийни вериги и за тестове за умения при работа с механично оборудване. Календарът на конференциите и срещите от технически и информативен характер също е в процес на финализиране, с повече от 20 събития, посветени на подходящи теми за селското стопанство в района на Средиземноморието, насърчавани от университетите в Бари и Фоджа, от секторните издатели L'Informatore Agrario и New Business Media, или директно от FederUnacoma в сътрудничество с отдела по земеделие на регион Пулия, с Ciheam Bari и Internationalia, издателят на списанието Africa Affari. Пълната гама от информация и услуги е достъпна на официалния уебсайт на Agrilevante, където вече е публикуван и каталогът и където посетителите могат да се регистрират и да получат безплатен входен билет за събитието. Също чрез сайта е възможно да се абонирате за бюлетина, за да бъдете в крак с всички последни новини от шоуто, докато скоро ще бъдат открити нови секции, посветени на специални инициативи, които се провеждат по време на шоуто, като напр. Mech@griJobs и Il Contoterzista Driver Trophy.

 

Рим, 3 август 2023 г

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Понеделник, 25 Септември 2023

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.