ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да предотвратят или намалят случаите на щети от замръзване. Последните тестове в Обединеното кралство и региона Лацио в Италия доказват тяхната ефикасност.

(Комо, 10 април 2024 г.) - С проблемите, произтичащи от изменението на климата, щетите от късното замръзване са все по-голяма заплаха и събития от този вид могат да застрашат реколтата и резултатите от цялата земеделска година от самото начало.

Критичният период за увреждане от замръзване започва, когато растенията и дърветата излязат от зимния си покой и точно по това време фермерите трябва да са готови да се борят с неблагоприятните метеорологични условия с активни методи за растителна защита.

Arrigoni, европейски лидер в производството на технически текстил за селското стопанство, предлага серия от решения, които предоставят реални, ефективни отговори за предотвратяване или намаляване на случаите на щети от замръзване, в зависимост от климатичната зона и изискванията за отглеждане.

Текстилните паравани Arrigoni са проектирани да осигурят многофункционална ефективност. Освен че позволяват значителен контрол по отношение на късните слани, те осигуряват физическа защита срещу различни заплахи (птици, градушка, насекоми, прекомерна UV радиация, дъжд и др.) и променят средата на отглеждане (влажност, сянка, температура).

По-конкретно, за защита от замръзване мрежата действа като одеяло, улавя скреж на повърхността си и задържа топлината, която земята натрупва през деня и отдава през нощта, докато през деня намалява нагряването на културите. Това означава, че мрежата поддържа по-балансирана температура, предотвратявайки вредните топлинни шокове между деня и нощта. Нивото на защита от замръзване нараства пропорционално на плътността на техническия текстил и се подобрява, ако стените на конструкцията са затворени през критичния период.

Най-иновативните решения на Arrigoni включват Protecta®, покриваща система от монофиламент Arlene Diamond с висока издръжливост, способна да осигури контрол на температурата, вентилация и висока якост. Мултифункционалното защитно решение Arrigoni е ефективно дори на особено ветровити места.

През февруари 2022 г. ферма в Обединеното кралство постигна измерими резултати в овощните градини със сливи и кайсии: в сравнение с открито поле, нощната температура вътре в екраните Protecta® беше поне с 2 градуса по-висока.

 

Защита на виненото грозде: 30% увеличение на производството

с новата Vigne Plus System®

Патентована от Arrigoni Group, системата гарантира увеличение на фактора на засенчване до 25%.

Провеждат се и нови изследвания за контролиране на температурите в лозята

с университетите в Милано и Палермо.

(Комо, 13 март 2024 г.) – Изменението на климата е реалност, с която фермерите и производителите на грозде все повече трябва да се примиряват. Всъщност през последните 30 години средната температура в Средиземно море се е повишила с 1,8° по Целзий (източник WMO – Световна метеорологична организация). По отношение на лозята, това има моментални ефекти върху физиологията на растенията, върху вегетативните цикли и, разбира се, върху качеството. Следователно предприемането на незабавни действия за запазване на лозята е задължително. Възползвайки се от своя опит в проектирането и производството на агротекстил за земеделие, Arrigoni проучи ad hoc форми на защита на лозята, като патентова иновативната Vigne Plus System®, решение, състоящо се от мрежа и аксесоари, което увеличава фактора на засенчване с между 23% и 25%, като същевременно увеличава производството с до 30%.

Общоизвестно е, че температурата влияе върху физиологията на лозите. Може да ускори метаболитните дейности на растението, като също така влияе върху ранното прибиране на реколтата. Всъщност зрелостта на плодовете е един от основните фактори, които влияят върху натрупването на вторични метаболити и определят сортовите характеристики на гроздето. С узряването на гроздето нивата на захар, аминокиселини, феноли и калий се повишават, докато съдържанието на органични киселини – и по-специално ябълчена киселина – пада. Районите за производство на вино, подложени на изключително високи температури или прекомерни внезапни температурни промени, могат да бъдат изложени на повишен риск от сензорна деградация. Например, плодовият аромат, киселинността и относително ниското съдържание на алкохол, които характеризират белите вина, могат да бъдат отрицателно и значително повлияни от тези фактори.

Нови изследвания

Поради тази причина Аригони провежда различни проучвания както на академично ниво, така и на терен. По отношение на първото, компанията се обедини с университета в Палермо, за да оцени ефектите от системите за мрежово покритие, по-специално решенията Iride® Multi Pro Extra и Scirocco®. Групата Lombard също работи с Университета в Милано, за да оцени въздействието върху производството на грозде от покриването на зоната на плододаване със системи за засенчване „престилка“, използвайки различни вече налични покрития, от гореспоменатото Iride® Multi Pro Extra до Robuxta® LDF бяло.

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия от 8 до 10 май 2024 г., се утвърждава като авангардно събитие във веригата за доставки, благодарение на богатата си програма от събития.

 

Новината от предстоящото събитие е Agrivoltaic Exhibition, която ще изследва възможностите на agrivoltaics и agrisolar в съвременното земеделие. Biosolutions International Event се завръща, посветено на естествените решения за защита, хранене и биостимулация на растенията. Друг акцент е Spices & Herbs Global Expo, единственото европейско изложение, посветено на подправки, лечебни и ароматни билки, което се завръща за трето издание.

 

Десертното грозде - звезда на Macfrut 2024

От 8 до 10 май 2024 г. в Римини Експо Център ще се проведе глобално събитие за веригата за доставки на десертно грозде: основни играчи в индустрията и водещи международни експерти, пазарни тенденции, технически обиколки и голямо тестово поле.

 

Чезена (25 януари 2024 г.) – Голямо глобално събитие, което ще насочи вниманието към десертното грозде, включващо водещи световни играчи, пазарни тенденции, маркетингови политики, нови сортове, технически и технологични иновации, голямо тестово поле и обиколки с екскурзовод. Като звезден продукт на 41-ото издание на Macfrut, международното търговско изложение за сектора на плодовете и зеленчуците, което ще се проведе в Римини Експо Център от 8 до 10 май 2024 г., десертното грозде ще бъде в светлините на прожекторите на Macfrut Table Grape Симпозиум, събитие, посветено на професионалистите във веригата за доставки, което е настроено да привлече водещи експерти и играчи в индустрията от цял свят. Това събитие ще се върти около четири теми: международен симпозиум с участието на компании и технически и научни експерти, посещения на място, за да научите повече за техническите аспекти, изложбена площ с водещите световни производители в сектора и дейности за работа в мрежа.

Симпозиумът ще бъде координиран от Бруно Мезети от Политехническия университет Марке. „В световен мащаб производството на десертно грозде бележи положителна тенденция на растеж, която се оценява на 5,7% и дори може да достигне 14% в Европа, особено след като са разработени нови системи за засаждане с нови сортове десертно грозде без семки, по-специално в Италия. Всъщност Италия е страната номер едно по производство и износ на десертно грозде в Европа: тя произвежда приблизително 1 милион тона грозде, от които почти две трети в Пулия и една трета в Сицилия. Това е много важно постижение и от гледна точка на икономиката и заетостта. Симпозиумът ще даде възможност на международно известни изследователи и експерти от публичния и частния сектор да се съберат и да обсъдят въпроси, свързани с иновациите и защитата на сортовете растения, техниките за размножаване на растенията и качеството на доставките за разсадници, нови производствени системи, включващи техники за прецизно земеделие, качество и управление на пазара.

Химия и устойчивост: Перфектната комбинация  BASF представя иновативни продукти и технологии за различни отрасли

  • BASF представя иновативни продукти и технологии за различни

отрасли

 

  • Методът TripleS прозрачно оценява устойчивостта на продуктовия

портфейл

 

  • Продажбите на продукти от изследователска и развойна дейност, пуснати на пазара през последните пет години, нараснаха през 2022 г. с около 12 милиарда евро

 

"Химията и устойчивостта са перфектна комбинация, както BASF отдавна осъзна. Като световен лидер в областта на химическата промишленост, ние предоставяме иновативни решения, които значително допринасят за подкрепата на устойчивата трансформация на обществото и оптималното използване на ограничените ресурси", каза д-р Мелани Маас-Брунер, член на Управителния съвет и главен технологичен директор на BASF, на проведената в началото на декември пресконференция за научноизследователската дейност на компанията. Маас-Брунер и технологичните експерти на BASF разказаха повече за текущите иновационни проекти като конкретни примери за този принос.

 BASF непрекъснато разработва нови и още по-устойчиви продукти и технологии. "Това е възможно благодарение на нашата уникална иновационна сила, успехът на която е видим в множество показатели", каза Маас-Брунер. Забелязва се тенденция на непрекъснато увеличаване на продажбите, генерирани от продуктите, пуснати на пазара през последните пет години и произтичащи от изследователска и развойна дейност. Те нараснаха с около 12 милиарда евро през 2022 г. Тази иновационна сила е видима и в над 1000 подадени патенти през миналата година, което отново прави BASF лидер в индустрията. "Аз съм особено щастлива, че 40% от тези патенти са изобретения със специален акцент върху устойчивостта, а други 20% са свързани с дигитализацията", добави Маас-Брунер. Около 10 000 служители в областта на научната и развойна дейност в световен мащаб са допринесли за тези успехи. "Като главен технологичен директор се гордея  с този висококвалифициран екип". Един от текущите проекти, за които Маас-Брунер разказва подробно, е разработването на материали, които значително подобряват ефективността на водната електролиза. Тя се използва за производство на водород без въглероден диоксид, който е от съществено значение за трансформацията на химическата промишленост.

Да направим устойчивостта прозрачна

За да подкрепи своите клиенти по пътя към по-голяма устойчивост, компанията участва в разработването на международно признат метод, който се използва за непрекъсната оценка на продуктовото си портфолио: Sustainable Solution Steering, известен също като TripleS. С този метод за оценка BASF анализира приноса на своите продукти към устойчивостта и ги класифицира в пет категории: Pioneer, Contributor, Standard, Monitored и Challenged. Ако се установи, че продуктите имат значителен дефицит по отношение на устойчивостта (Challenged), BASF ги изтегля от пазара в рамките на пет години. През 2023 г. BASF стартира ревизиран вариант на метода TripleS, който ще направи продуктовото му портфолио още по-съобразено с опазването на климата, ефективното използване на ресурсите и кръговата икономика. Докладът на BASF за 2023 г., който ще бъде публикуван на 23 февруари 2024 г., ще посочи дела на продажбите, генерирани във всяка от тези пет категории. Компанията ще си постави нова цел за дял от продажбите, който да се генерира с продукти в двете най-високи категории (Pioneer и Contributor). „С TripleS ние прозрачно измерваме, както устойчивостта на нашите дейности, така и как се подобряваме“, каза Маас-Брунер.

С примери от пет иновативни продукта и технологии експертите на BASF демонстрираха как клиентите от различни индустрии могат по-добре да постигнат своите цели за устойчивост.

Създаване на по-добри пътища

Пътищата в световен мащаб трябва да издържат на все по-екстремни климатични условия и повишен тежкотоварен трафик. В резултат на това те обикновено трябва да бъдат ремонтирани напълно след 10-12 години. С B2Last® (Bitumen to Last) BASF разработи иновативна битумна добавка, която подобрява издръжливостта на пътищата и намалява въглеродния отпечатък по време на строителството.

Добавката – реактивна система на основата на изоцианати – свързва отделните компоненти на битума, за да създаде полимерна мрежа. Това подобрява еластичните свойства на битума, придавайки на пътя по-голяма издръжливост и подобрена устойчивост на напукване – както при високи, така и при ниски температури. BASF успя да потвърди това чрез обширни изпитвания, извършени с академични партньори. Използването на новата добавка води и до 65% намаление на битумните емисии по време на пътното строителство, тъй като покриването на настилката може да се извършва при по-ниски температури. В допълнение, добавката на BASF допринася за намаляване на емисиите на CO2, тъй като пътищата трябва да бъдат асфалтирани по-рядко и също така се изразходва по-малко енергия по време на производството и асфалтирането. Освен това използването на B2Last позволява добавянето на по-голяма процент рециклиран асфалт към асфалтовата смес. Това намалява общото количество енергия, ресурси и емисии на CO2, които биха били свързани с производството на нова асфалтова смес.

Летене с подобрена аеродинамика

Когато един самолет има по-ниско съпротивление на триене във въздуха, консумацията на гориво спада и следователно неговите CO2 емисии също намаляват. От 80-те години на миналия век изследователите търсят решения за намаляване на аеродинамичното съпротивление. Вдъхновение може да се намери и в природата: кожата на акула, например, която има малки ръбове по повърхността си, които намаляват съпротивлението, когато акулата плува във водата. Сега изследователи от BASF и Lufthansa Technik постигнаха пробив с разработването на NovaFlex SharkSkin. Този функционален покривен филм намалява съпротивлението върху повърхностите, устойчив е на ултравиолетови лъчи и може да издържи на бързи температурни промени и механични натоварвания.

Иновативният повърхностен филм – покрит с ребра с височина 50 микрометра – се прилага върху целия товарен флот 777F на Lufthansa Cargo, както и върху всички пътнически самолети Boeing 777-300ER на SWISS International Air Lines. Прилагането на NovaFlex SharkSkin върху свързаните с течението части на самолета намалява аеродинамичното съпротивление с 1,1%. Това спестява около 400 метрични тона керосин и приблизително 1250 метрични тона CO2 на самолет годишно (за пътнически самолет Boeing 777-300ER). В бъдеще още по-голяма площ от корпусите на самолетите ще бъдат покрити с NovaFlex SharkSkin, което ще намали аеродинамичното съпротивление с 3%. Освен това BASF доразвива този функционален филм за други промишлени приложения: повърхностният филм може да направи производството на електроенергия по-ефективно, когато се прилага върху роторни лопатки на вятърни турбини и намалява разхода на гориво, когато се прилага върху корпусите на корабите.

Вдъхване на живот на козметиката

Множество различни бактерии живеят върху човешката кожа и са важни за здравето на нашия най-голям орган. Досега обаче не се знаеше много за точната им функция. Проучване, проведено от учените на BASF, показа, че бактериите Lactobacillus crispatus се намират в изобилие върху кожата на по-младите хора и по-точно около очите им, но не се намират в бръчките на по-възрастните хора. Ин витро проучвания показват, че тези живи бактерии стимулират производството на колаген в клетките на кожата.

Въз основа на тези открития BASF разработи Probiolift®. Това е първата козметична активна съставка, която съдържа жив пробиотик – бактерия Lactobacillus crispatus, открита върху човешката кожа. Ефективността е тествана в двойно-сляпо рандомизирано клинично проучване. То потвърди, че активната съставка е допринесла за значително увеличаване на плътността на кожата на доброволците и за намаляване на бръчките на челото им. Probiolift се произвежда чрез специален процес на ферментация, който е особено енергийно ефективен. Процесът е изключително устойчив, тъй като BASF използва и супернатантата (суроватката) от ферментацията, за да произведе втора активна съставка: Postbiolift®. Той съдържа метаболитите, произведени от Lactobacillus crispatus. Postbiolift помага за подобряване на еластичността на кожата и намаляване на появата на бръчки около очите.

По-прецизна защита на културите

Плевелите върху земеделските земи могат да доведат до над 30% загуба на реколта. Фермерите обикновено контролират плевелите, като пръскат цялото поле с хербициди в стандартна доза. За да позволят по-прецизен и устойчив контрол на плевелите, BASF и Bosch разработиха съвместно ONE SMART SPRAY.

ONE SMART SPRAY е иновативно, интегрирано хардуерно и софтуерно решение. Използвайки дигиталната агрономическа платформа xarvio® на BASF, то предлага автоматизирано откриване и третиране на плевели в реално време при редовите култури. Чрез процеса на разработка екипът за изследване на продукта създаде допълнителен специализиран софтуерен модул с уникална логика за откриване на плевели, включително препоръки за контрол на плевелите. Bosch допълва технологията с високотехнологични камери, сензори и алгоритми за откриване на растения и плевели. Това предоставя на фермерите персонализирана стратегия за прилагане на хербициди в най-подходящия момент, продукт и доза.

През последните няколко години BASF и Bosch тестваха ONE SMART SPRAY със земеделци в Северна Америка, Южна Америка и Европа, разработвайки прецизен инструмент. Той може икономично и екологично да контролира повече от 650 вида плевели при отглеждането на соя, слънчоглед, памук, царевица и рапица. Когато на полето се използват пръскачки за култури, оборудвани с ONE SMART SPRAY, технологията събира и обработва повече от един милион точки данни на хектар. За милисекунди той открива дали има плевел и точково прилага хербицид само там, където е необходим. В зависимост от условията на отглеждане и тежестта на плевелите, това може да доведе до икономия на количество хербицид с повече от 2/3.

 

Насочване на материалите за батерии към бъдещето

Електромобилите, зареждани със зелена електроенергия, не произвеждат емисии, когато се движат. Въпреки това, производството на тези превозни средства е ресурсоемко, както и производството на катодните активни материали (CAM), които са необходими за техните батерии. Ето защо BASF има за цел значително да намали отпечатъка върху околната среда на своите батерийни материали по цялата верига на стойността. Фокусът е върху три области: самите катодни активни материали, производственият процес и рециклирането на материалите за батерии след края на техния живот.

Иновативните катодни активни материали са ключов фактор за производителността, безопасността и цената на съвременните литиево-йонни батерии в електрическите превозни средства. В своята научноизследователска и развойна дейност BASF използва множество методи, които оказват решаващо влияние върху свойствата на материалите за батерии. Те включват състава на материалите, различни размери на частиците и разпределението им и настройване на порьозността и повърхностните свойства. Така компанията може да отговори на индивидуалните нужди на клиентите.

Изследователите на BASF също така използват усъвършенстван производствен процес за катодни активни материали, за да намалят количеството скъпи суровини, като никел и кобалт, без това да повлияе негативно на работата на батерията. Освен това BASF непрекъснато работи за подобряване на енергийната и ресурсната ефективност на отделните етапи на процеса и разчита на енергия от възобновяеми източници.

Важен инструмент за превръщането на материалите за батериите в по-устойчиви, е увеличеното използване на рециклирани метали, като литий, никел, кобалт и манган. Подобряването на добива на тези метали в процесите на рециклиране, съчетано същевременно с намаляване на употребата на химикали, е друг фокус на изследванията на BASF за материалите за батерии.

Повече информация за презентациите, запис на пресконференцията за научноизследователската дейност на BASF и прес-кит за журналисти можете да намерите на: Research Press Conference (basf.com).

 

За BASF

В BASF създаваме химия за устойчиво бъдеще. Комбинираме икономическия напредък с опазване на околната среда и социална отговорност. В групата BASF работят около 111 000 служители, които допринасят за успеха на нашите клиенти в почти всички сектори и почти във всяка страна по света. Нашето портфолио е организирано в шест подразделения: „Химикали“, „Материали“, „Промишлени решения“, „Технологични решения за повърхности“, „Хранене и грижа“ и „Решения в земеделието“. През 2022 г. BASF генерира продажби от 87,3 милиарда евро. Акциите на BASF се търгуват на Фондовата борса във Франкфурт (BAS) и като Американски депозитарни разписки (BASFY) в САЩ.

 

Повече информация за BASF България търсете на: https://www.basf.com/bg/

 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

Награди за иновации на Macfrut 2024

Награди за иновации на Macfrut 2024

Петък, 10 Май 2024

Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.