Днес е Екадаши - единадесетият ден след пълнолуние или новолуние

Вайкунта Екадаши

 Вайкунта Екадаши се пада в месец Маргаширша (декември-януари). То се чества с всичката тържественост в храмовете на Бог Вишну. Постене се предписва на всички Екадаши, т.е. на 11-ия ден от лунния полумесец, два пъти в месеца.

 В тази Кали Юга, дори и едно Екадаши да бъде спазено с безстрастие, вяра и преданост, и ако умът е изцяло фокусиран в Хари, човек се освобождава от циклите на раждане и смърт. Няма никакво съмнение за това. Писанията ни дават своето уверение по този въпрос.

 Преданоотдадените постят на този ден, спазват бдение през цялата нощ и правят Джапа, Хари Киртан и медитация. Някои не приемат дори и капка вода. Онези, които не са в състояние да постят напълно, могат да приемат някакви леки плодове и мляко.

 Никакъв ориз не трябва да се яде на дните Екадаши. Това е много важно. Потта, паднала от главата на Брахма, приела формата на демон и казала на Бога: „О Господи, сега ми дай място, което да обитавам.”

 Брахма отговорил: „О демон! Отиди и обитавай в частиците ориз, изяждани от хората на дните Екадаши, и стани червеи в техния стомах.”

 По тази причина оризът е забранен на Екадаши. Ако човек редовно спазва поста на Екадаши, Бог Хари бива омилостивен. Всички грехове се унищожават. Умът бива пречистен. Постепенно се развива преданост. Любовта към Бога става интензивна. Правоверните хора в Южна Индия дори спазват пълен пост и бдение на обикновените Екадашита. За  преданоотдадените на Бог Вишну всяко Екадаши е много свещен ден.

 Ползи от постенето

 В днешно време много образовани хора не спазват пост на този свещен ден. Това се дължи на влиянието на тъмните, зли, материалистични сили. Когато интелектът се развие малко, хората започват да влизат в спорове и ненужни дискусии. Интелектът е пречка по духовния път. Тези, които не са развили сърцето, но които са развили интелекта си, започват да се съмняват и оспорват на всяка крачка. Те биват отклонявани от пътя. Те искат „защо” и „как” за всичко. Искат „научни” обяснения за всички явления.

 Бог е отвъд доказателства и предположения. Човек трябва да подходи към религията и писанията с голяма вяра, почитание и чистота на сърцето. Само тогава тайните на религията му се разбулват както ябълката върху дланта му. Някой иска ли от майка си да му докаже кой е баща му?

 Постенето контролира страстта. То обуздава емоциите. Също и контролира сетивата. То е велико покаяние. То пречиства ума и сърцето. Унищожава множество грехове. Постенето контролира в частност езика, който е най-смъртоносният враг на човека. остенето прави основен ремонт на дихателната, сърдечносъдовата, храносмилателната и пикочната системи. То разрушава всички замърсявания в тялото и всякакви отрови. Елиминира наслагвания с пикочна киселина. Точно както нечистото злато става чисто чрез топенето му в тигела отново и отново, така този нечист ум става по-чист чрез многократно постене.

 Млади и здрави Брахмачарини (отдали се на безбрачие) трябва да спазват постене, винаги когато страстта ги безпокои. Само тогава ще имат много добра медитация, тъй като умът ще бъде умиротворен. Главната цел на постенето е да направи системата спокойна, за може човек да практикува медитация усърдно през този период.

 Отдръпни сетивата и фиксирай ума върху Бога. Моли се на Бога да те ръководи и да излее порой светлина по духовния ти път. Казвай с чувство: „О, Господи, води ме! Закриляй ме, закриляй ме! Аз съм Твой, аз съм Твой! Не ме напускай!” Ще бъдеш благословен с чистота, светлина и сила. Следвай тази Садхана в дни, когато постиш, особено в дните Екадаши.

 Постенето е един от десетте канона на Йога. Избягвай обаче прекомерно постене. То ще създаде слабост. Използвай здравия си разум. Ако не можеш да постиш всичките 24 часа, поне пости 10-12 часа и после хапни малко мляко и плодове. Постепенно увеличи поста си до 15 часа и след това до 24 часа. Постенето прави човека силен, както духовно, така и умствено.

 В своя кодекс, Ману Смрити, великият индуски законодател, Ману, предписва постене за премахване на петте основни гряха. Болести, обявени за нелечими от лекарите, се лекуват с постене. От време на време пълен пост е силно желателен за всички, за да поддържат добро здраве, да дадат достатъчна почивка на вътрешните органи и да поддържат безбрачие. Всички болести имат произход в преяждането и наистина постенето е единственият начин да се излекува това.

 Пълният пост помага да се контролира съня. Прибягването до чай за контролиране на съня не е желателно. Няма да придобиеш никаква духовна сила, ако зависиш от външно средство. По време на постене избягвай всякаква компания. Живей сам. Оползотворявай времето си в Садхана. Когато прекъсваш поста, не яж обилно или тежка храна, която е трудна за храносмилане. Мляко или някакъв плодов сок са благотворни.

 Умереността в яденето и отдръпването на сетивата в йогийска медитация са лицевата и опаката страна на една и съща монета. Умереността се състои в приемането на малко храна и вода, просто да се поддържа тялото в добро работно състояние.

 В Гита ще откриете: „Наистина, Йога не е за този, който яде твърде много, нито за този, който се въздържа прекомерно, нито за който спи твърде много, нито за прекомерно будния.”

 Йогинът отдръпва сетивата си от конкретните сетивни обекти. Сетивата се накарват да влязат в или да се занимаят с ума. Когато човек е напълно установен в тези две практики, се постига върховен контрол над сетивата.

 Веднъж имало един демон, Мура, който потискал боговете. Боговете се обърнали към Бог Хари за закрила. Хари пратил Йога Мая да убие демона. Йога Мая изпълнила повелите на Бога успешно.

 Тогава Богът казал на Йога Мая „Онези, които спазват Екадаши, ще бъдат освободени от всички грехове и ти ще се наричаш с името Екадаши.”

 Цар Амбариша бил велик поклонник на Бог Хари. Той практикувал Екадаши Врата в продължение на година. Амбариша получил Милостта Му. Веднъж постил три последователни дни. Тъкмо да прекъсне поста си, когато Риши Дурваса му дошъл на гости. Царят го приел с дължимото уважение и го помолил да хапне. Ришито се съгласил и отишъл да се изкъпе в реката. Царят чакал търпеливо дълго време, но Ришито не се връщал. Времето изтичало; ако царят не хапнел нищо преди да свърши денят, неговата Врата (обет – бел. прев.)  нямало да бъде плодотворна. А ако хапнел, щял да покаже пренебрежение към Ришито. Като компромис царят пийнал малко вода, за да удовлетвори и двете условия.

 Когато Дурваса се върнал от къпането си, той знаел точно какво се е случило и бил ядосан. Отскубнал косъм от кичура си и му заложил програма да убие Амбариша. Царят не се трогнал. Дискът на Бог Вишну разрушил силата на косъма на Дурваса. Сега той следвал Ришито, където и да отиде, и се опитвал да го унищожи.

 Риши Дурваса отишъл при Брахма и при Шива за помощ, но напразно. Отишъл при Бог Хари, който му казал: „Аз завися от преданоотдадените си. Сърцето ми е притежание на моите преданоотдадени. Затова отиди при Амбариша, помоли го за извинение и ще бъдеш спасен.”

 Амбариша тогава се помолил на запрограмирания косъм да се откаже от курса си и спасил Ришито. Дурваса му благодарил от дъното на душата си.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В  SPACE

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Сряда, 20 Септември 2023

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.