Arrigoni начело с иновативни решения за селското стопанство Благодарение на подходящото засенчване, полеви тестове показват, че могат да се постигнат икономии на вода до 40%.

(Комо – 7 юли 2022 г.) Спестяването на вода е едно от най-големите предизвикателства на съвременното земеделие. Според ФАО през 2050 г. ще е необходимо да се произвеждат до 60% повече храна, за да се изхрани световното население. Arrigoni Group, компания, специализирана в проектирането и производството на агротекстил за селското стопанство, е тествала Prisma®, гама от защитни екрани, които оптимизират дифузията на светлината, като същевременно осигуряват контрол на температурата. Резултатът беше изненадващ: количеството вода, което може да бъде спестено в сравнение с производството на открито, достига почти 40%.

Истинска иновация, с други думи, в ситуация на голяма извънредна ситуация. Напояването играе основна роля в производството на храни и поради тази причина Arrigoni възнамерява да допринесе със своите изследвания, така че селското стопанство да стане по-продуктивно и по-малко вредно за околната среда. Според ФАО се смята, че планетата съдържа 1400 милиона km3 вода. Въпреки това само 0,003% от това огромно количество, т.е. около 45 000 km3, може да се използва за пиене, хигиена, селско стопанство и промишленост. И не цялата тази вода е достъпна, тъй като част от нея се влива в отдалечени реки по време на сезонни наводнения. Освен това през миналия век потреблението на вода е нараснало почти два пъти повече от темпа на нарастване на населението. Средно селското стопанство представлява 70% от световното потребление на прясна вода. FAO прогнозира, че напояваното производство на храни ще се увеличи с повече от 50% до 2050 г., но количеството вода, запазено за селското стопанство, може да се увеличи само с 10%, ако практиките за напояване се подобрят и добивите се увеличат.

В този контекст Аригони влиза в игра. В интензивното селско стопанство сега е необходимо да се възприемат техники за пестене на вода. Текстилните паравани могат да се окажат прости и ефективни селскостопански инструменти за повишаване на ефективността на използването на вода, в зависимост от тяхната структура, цвят и ниво на засенчване. Те предават слънчева светлина в определен диапазон от дължини на вълните, повишават ефективността на използването на радиацията, влияят върху морфологията и физиологията на растенията, също могат да бъдат фактор за подобряване на цъфтежа и растежа, както и качеството на плодовете.

Аригони е доказал на терен ефективността на тази теза. Тестовете са проведени между лятото на 2021 г. и пролетта на 2022 г. в изследователската станция Arrigoni, Южна Италия. По-конкретно беше тествано представянето на гамата Prisma® в сравнение с открито поле. Без култури под решетките беше отчетено общо спестяване на вода от 26%. За домати в междинната фаза на производствения им цикъл – в сравнение с откритото поле – са отчетени икономии на вода от 39%.

Но това е само началото. „От миналия април – потвърждава Паоло Аригони, главен изпълнителен директор на Групата – ние провеждаме широка кампания от измервания на място съгласно добре дефинирани протоколи, които ще осигурят по-точни и сравними данни по отношение на процента на спестяване на вода Целта е да имаме налични данни за всяка култура, които да бъдат споделени с нашите партньори и институции. С други думи, искаме да изчислим приблизителния процент вода, който може да бъде спестен при изпаряване за всеки от нашите екрани, при различни климатични условия ".

За допълнителна информация: http://www.arrigoni.it/

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Сряда, 28 Септември 2022

Европейската комисия призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален доход като част...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти  по време на „Дни на българското месо“

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Събота, 24 Септември 2022

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти...

Компании, Събития, Анализи

Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Петък, 09 Септември 2022

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von...

Реколта, Пазари, Цени

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Неделя, 25 Септември 2022

Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Петък, 02 Септември 2022

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата „Помощ в...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

Понеделник, 19 Септември 2022

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив   Модерните специалности следват...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.