Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който все повече се произвежда и консумира до степен да регистрира увеличение от 35% в световен мащаб, с участието на глобални играчи и водещи технически и научни експерти и международни лидери на общественото мнение. Международните дни на боровинките ще се проведат по време на Macfrut, международния търговски панаир за сектора на плодовете и зеленчуците, от сряда, 3 до петък, 5 май в Римини Експо център (Италия) и ще започнат с „Училище за боровинки“ за млади изследователи на Политехническия университет Марке, планирано за 2 май. Със специален акцент върху символичния плод на 40-ото издание на търговския панаир, това събитие ще бъде организирано от Macfrut, координирано от професор Бруно Мезети от Политехническия университет Марке заедно с Томас Драхорад от NCX Drahorad.

 

Международните дни на боровинките в Макфрут са планирани да започнат в сряда, 3 май със симпозиума, по време на който ще бъдат разгледани ключови научни теми (генетика, разсадници, хранене, техники на отглеждане, хранителни и биомедицински аспекти) с участието на водещи световни експерти.

 

Четвъртък, 4 май, ще бъде посветен на глобалните играчи, които ще включват базираната в САЩ Driscoll’s, номер едно производител на разсадници и плодове, и австралийската Costa Group, водещ развъдчик и производител на боровинки. На този ден светлината на прожекторите ще бъде върху пазарните тенденции и производствените показатели, а също така ще бъдат представени казуси на големи световни играчи.

 

В последния ден, петък, 5 май, обиколки с екскурзовод на тестово поле, което ще бъде създадено в динамичната зона на търговския панаир (Blueberry On Field), ще бъдат проведени от техници и експерти.

 

„Разработването и разпространението на нови сортове и въвеждането на нови земеделски техники насърчават широкомащабното отглеждане на боровинки в различни производствени райони по света, повишавайки интереса на потребителите, които са привлечени от подобреното качество и целогодишното предлагане“, обяснява Бруно Мезети от Политехническия университет Марке. „Не е толкова лесно обаче да се отговори на търсенето на висококачествени боровинки, тъй като са необходими знания и технически умения. Целта на „Училището за боровинки“ и „Дните на боровинките“ в Macfrut е да предложат уникална възможност за дискусия между изследователи, техници и професионалисти в сектора по всички аспекти, свързани с веригата за производство на боровинки в световен мащаб.“

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.