На 25 април е официалното откриване на Националния Демо Център на АгроХъб.БГ в Пловдив

Броени дни остават до официалното откриване на Националния Демо Център за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ. Събитието ще започне в 10:30 часа на 25 април, вторник в Института по зеленчукови култури /ИЗК/ „Марица“ в Пловдив. Лентата ще прережат Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ  и председател на Институт за агростратегии и иновации и Проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“.

 

Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които  се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма „Цифрова Европа“ проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие. Целта на консорциума от 14 партньорски организации е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп по технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация.

 

Tестване преди инвестиране

Тази първа демоточка е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която ще предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средни предприятия услугата “тестване преди инвестиране”. Това е част от богатото портфолио от услуги на хъба, което ще осигурява достъп до работещи нови технологии и демонстрира техните възможности и ползи, ще позволи оптимизиране на разходите, ресурсите и процесите в агробизнеса. По този начин фермерите могат да вземат информирани решения за внедряване на нови технологии.

 

Атрактивна програма

Партньорите в АгроХъб.БГ и домакините от ИЗК „Марица“ са подготвили изключително атрактивна програма, наситена с демонстрации на технологии и нови знания и умения. Всички посетители ще имат възможността да посетят Демо туровете в преобразената оранжерия на института, където ще могат да тестват и разберат повече за новото оборудване за прецизно напояване, хранене и климат контрол.

Специализиран уъркшоп ще надникне отвътре в особеностите на прецизното земеделие, за да търси отговори на въпросите на посетителите. Разяснителният модул „Агри Тех речник“ ще запознае представителите на медиите с дефинициите на основни понятия, свързани с технологиите в агросектора.

 

Сред акцентите в програмата е дискусионен форум в помощ на всички, които искат да инвестират в иновативни технологии - ключовите моменти от Стратегическия план на България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него. В програмата са предвидени още три паралелни сегмента, свързани с вземането на “умни решения”, с използване на генерираните в стопанството данни, тяхната обработка и практическа употреба, рецепти за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и уъркшоп с демонстрация на софтуерно решение за “умно” лозарство - най-добрият съветник на лозарите в точния момент.

 

Участието в събитието е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ, която все още е отворена за желаещите участници.

 

Повече детайли от ПРОГРАМАТА на събитието.

 

Повече за AgroHub.BG

АгроХъб.БГ е Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), одобрен по програма “Цифрова Европа” с проект AgroDigiRise. Фокус на проекта е прецизното земеделие - щадящо ресурсите устойчиво земеделие, чиято идея е производството на повече с по-малко. В ролята си на “единно гише за услуги”, организацията помага на агробизнеса да подобри своята конкурентоспособност чрез използването на цифрови технологии. Със своето богато портфолио от услуги, сдружението подкрепя цифровата и “зелена” трансформация на земеделието и публичния сектор. Услугите по проекта са безплатни и затварят целия цикъл на подкрепа, нужна за преминаване към едно “умно” земеделие. В консорциума по проекта AgroDigiRise на Европейския Цифров Иновационен Хъб АгроХъб.БГ участват Институт за агростратегии и иновации; Ондо Солюшънс; ТехноЛогика; Бивайн; Институт по зеленчукови култури „Марица“; Аграрен университет – Пловдив; Център по растителна системна биология и биотехнология; Институт по философия и социология при БАН; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на търговците на агротехника; Клийнтех България; Фондация Приложни изследвания и комуникации, Клъстер Тракия икономическа зона и Община Пловдив като асоцииран партньор по проекта.

За контакти:

Петър Лазов

Public Relations

AgroHub.BG

0888 667 418

www.agrohub.bg

www.edih.agrohub.bg

pr@agrohub.bg

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.