Interpoma 2024 на хоризонта: Стабилни нива на производство на ябълки в Италия и малко по-ниска европейска реколта

Годишният доклад на WAPA беше публикуван по повод провеждането на Prognosfruit в Трентино (Италия): италианските нива на производство са стабилни, Франция и Испания растат, докато Полша и Германия страдат от спад.

Болцано, 10 август 2023 г. – Новите предизвикателства в производството на ябълки ще бъдат водещи на Interpoma 2024, единственото търговско изложение в целия свят, специализирано в ябълки. Търговският панаир ще се проведе между 21 и 23 ноември 2024 г. във Fiera Bolzano.

По време на паузата между търговския панаир на Южен Тирол, който се провежда на всеки две години – последното издание се проведе през ноември 2022 г. – ентусиастите на ябълките могат да очакват с нетърпение Prognosfruit 2023, годишният пътуващ търговски панаир, по време на който WAPA, световната ябълка и круша Асоциация, публикува доклад, съдържащ прогнози за предстоящата европейска реколта от ябълки. Благодарение на избора на WAPA за местоположение, тази година Interpoma подкрепи и популяризира Prognosfruit като технически спонсор на събитието. Това означаваше, че всеки посетител на панаира получи второто издание на официалното списание на Interpoma, Ipoma Magazine, отпечатано на 100% ябълкова хартия и пълно с новини за индустрията. Герхард Дичганс координира списанието, което разглежда многобройни теми в детайли. Второто издание се съсредоточи върху теми като „Възход и падение на суперзвезда: Защо Red Delicious тръгна надолу“, „Прецизно земеделие и AI прогнози в овощните градини“, „Любов и занаят: Как Япония издигна ябълката до статус на културен актив“, „Сочни дивиденти в Нормандия: Как ябълки, които не са подходящи за консумация в суров вид, се превръщат в сайдер и калвадос“.

Prognosfruit 2023 се проведе в Трентино (Италия) и разкри, че прогнозираното европейско производство ще достигне 11 411 000 тона, спад от 3,3% в сравнение с миналата година. Страната, която намалява производството, е Полша, най-големият европейски производител на ябълки като цяло, с -11,1% спад на годишна база. Ако се обърнем към Италия, нивата на производство са високи, но стабилни, което й помага да запази втората си позиция в Европа с приблизително 2 104 000 тона. Ако се заровим по-дълбоко, производството на Южен Тирол и Трентино се увеличава, съответно с +7% и +4%. Преминавайки към предстоящите тенденции, Франция и Испания се оказаха доста оживени пазари: Прогнозите за Франция говорят за реколта, равняваща се на 1 501 000 тона, +7,9% ръст на годишна база и +9,5% спрямо средната стойност за последните три години.

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.