Interpoma 2024 на хоризонта: Стабилни нива на производство на ябълки в Италия и малко по-ниска европейска реколта

Годишният доклад на WAPA беше публикуван по повод провеждането на Prognosfruit в Трентино (Италия): италианските нива на производство са стабилни, Франция и Испания растат, докато Полша и Германия страдат от спад.

Болцано, 10 август 2023 г. – Новите предизвикателства в производството на ябълки ще бъдат водещи на Interpoma 2024, единственото търговско изложение в целия свят, специализирано в ябълки. Търговският панаир ще се проведе между 21 и 23 ноември 2024 г. във Fiera Bolzano.

По време на паузата между търговския панаир на Южен Тирол, който се провежда на всеки две години – последното издание се проведе през ноември 2022 г. – ентусиастите на ябълките могат да очакват с нетърпение Prognosfruit 2023, годишният пътуващ търговски панаир, по време на който WAPA, световната ябълка и круша Асоциация, публикува доклад, съдържащ прогнози за предстоящата европейска реколта от ябълки. Благодарение на избора на WAPA за местоположение, тази година Interpoma подкрепи и популяризира Prognosfruit като технически спонсор на събитието. Това означаваше, че всеки посетител на панаира получи второто издание на официалното списание на Interpoma, Ipoma Magazine, отпечатано на 100% ябълкова хартия и пълно с новини за индустрията. Герхард Дичганс координира списанието, което разглежда многобройни теми в детайли. Второто издание се съсредоточи върху теми като „Възход и падение на суперзвезда: Защо Red Delicious тръгна надолу“, „Прецизно земеделие и AI прогнози в овощните градини“, „Любов и занаят: Как Япония издигна ябълката до статус на културен актив“, „Сочни дивиденти в Нормандия: Как ябълки, които не са подходящи за консумация в суров вид, се превръщат в сайдер и калвадос“.

Prognosfruit 2023 се проведе в Трентино (Италия) и разкри, че прогнозираното европейско производство ще достигне 11 411 000 тона, спад от 3,3% в сравнение с миналата година. Страната, която намалява производството, е Полша, най-големият европейски производител на ябълки като цяло, с -11,1% спад на годишна база. Ако се обърнем към Италия, нивата на производство са високи, но стабилни, което й помага да запази втората си позиция в Европа с приблизително 2 104 000 тона. Ако се заровим по-дълбоко, производството на Южен Тирол и Трентино се увеличава, съответно с +7% и +4%. Преминавайки към предстоящите тенденции, Франция и Испания се оказаха доста оживени пазари: Прогнозите за Франция говорят за реколта, равняваща се на 1 501 000 тона, +7,9% ръст на годишна база и +9,5% спрямо средната стойност за последните три години.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В  SPACE

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Сряда, 20 Септември 2023

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.