Конкурс за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето. Под това мото снощи мина официалната церемония за връчването на наградите в конкурса за иновации. Тринадесетото издание на събитието се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института  участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

По традиция в началото на церемонията Академичният съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки”. Приза получи доц. д-р Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Филиал Велико Търново, за разработка на модел за състав за терапия на коронавируси чрез повишаване на хранителната стойност на продуктите. Плакета и грамотата на доц. Якимов връчи зам.-ректорът на ВУАРР проф. д-р Златка Григорова, която отбеляза специалния принос на призьора в областта на биотехнологиите.

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получиха две компании: ПЛЕВЕН АГРОКОНСУЛТ ЕООД България с продукт „Машини и багове за съхранение на зърно и фураж“ и GRANIT PARTS (подизложител на POSTRADE) за продукт „PROBOSS СЕДАЛКА AS3520 ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ SEAT AS3520 AIR SUSPENSION3“. Двата продукта са с немско производство и качество, а наградите връчи доц. д-р Сава Табаков – декан на Факултета по лозаро-винарство в Аграрния университет – Пловдив.

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии връчи призовете в категорията „Технологии на растениевъдството“. Плакет и диплом получи „ФИАММА“ ЕООД за продукта „КУЛТИВАТОР-СЕЧКА SACHO GEACUT“, произведен от испанската компания „TMC CANCELLA“. С диплом бе отличена и българската фирма „ПРИДИСТИК“ ЕООД – 2 за иновативния продукт „GRAS СИСТЕМИ ЗА УМНО ЗЕМЕДЕЛИЕ“, който е на световно ниво за прецизни агрорешения.

В раздела „Машини и инсталации за животновъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получи „АГРИТОП“ ЕООД за система за вертикално повдигане, която рационализира и улеснява фермерите. Наградата връчи доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той даде отличието и в раздела „Технологии за животновъдството“ на фирма „ОЛТЕК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД за продукт „Система за контрол и управление на храненето“.

Проф. д-р Димитър Греков връчи отличията в раздела „Сортови семена и посадъчен материал“. Плакет и диплом получи Овощарският институт – Пловдив за нов сливов сорт ПАГАНЕ. С диплом за иновативен продукт бяха отличени Институтът по зеленчукови култури „Марица“ за краставица ТЕРЕЗА и Институтът по царевица – Стара Загора, за царевични хибриди КНЕЖА 573, КНЕЖА 575 и КНЕЖА 651.

В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ бяха отличени три представителни компании за иновации в биоземеделието. Първата, СУМИТ АГРО РУМЪНИЯ СРЛ - клон БЪЛГАРИЯ, получи плакет и диплом за бактериален подобрител на почвата с наименование „Амилис“,  произведен във Франция. Иновацията за биостимулация на растежа и физиологичното развитие на растенията TYTANIT, произведена от полската компания ИНТЕРМАГ и представена от АСД ЕООД у нас, получи диплом. Специализираната комисия отличи и биотор за инсектицидно действие „Метамакс“ на ГЛОБАЛ АГРО СЪЛЮШЪН ООД. Отличията връчи доц. д-р Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет в Тракийския университет. 

В раздела „Научна дейност и разработки“ наградите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле. Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури – Казанлък, за парфюм „Тютюн и рози“.

„ФАРМ СОЛЮШЪН“ ЕООД получи плакет с диплом в раздела „Животновъдство“ за иновативна система за контрол и управление на храненето във фермата DTM ПРОФЕШЪНАЛ. Продуктът е произведен в Италия от DINAMICA GENERALE S.P.A. Отличието връчи проф. д-р Ангел Ангелов.

Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев връчи отличието в раздела „ Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“. АДИГ ЕООД получи плакет и диплом за персонални програми за целесъобразно лозарство и винарство ЕНОТЕРИС, произведени от френската компания SOFRALAB MARTIN VALATTE. 

В раздела за машини и технологии в хранително-вкусовата промишленост бяха отличени три компании. Плакет и диплом получи продуктът „Фино смляна люспа от шипков плод, подсладена с фино смляна плодова фруктоза“. Иновацията е на българската компания „БАЛЕВСКИ И КИРОВ“ ООД. Клиничен пункт за добив на месо от едър рогат добитък на фирма БЛИЦ ЕООД – 1 бе отличен с диплом за иновативен продукт. Димитровградската фирма „ФЕРМАТА 2016“ ЕООД също бе отличена за нов вид бонбони от магарешко мляко, разработени с помощта на фабрика „АЛПИ“. Отличията връчи заместник-министърът на земеделието д-р Момчил Неков. Конкурсът за иновации в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и винената индустрия за поредна година се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив.

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В  SPACE

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Сряда, 20 Септември 2023

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.