Interpoma 2022 награждава иновации в спестяването на вода в ябълковите градини

Заложени са две награди, и двете на стойност 5000 евро, които ще бъдат връчени на 16 ноември 2022 г. в изложбения център Fiera Bolzano,Италия Болцано.

 Eдинственото международно търговско изложение, посветено на ябълките, ще се завърне в изложбения център Fiera Bolzano от 17 до 19 ноември с още по-голям акцент върху устойчивостта.

 Иновативните технологии, които могат да се използват за оптимизиране на управлението на водите в ябълковите градини, спестяване на вода и подобряване на добивите и качеството на плодовете, ще бъдат в основата на наградата Interpoma 2022, състезанието, организирано от изложбен център Fiera Bolzano в сътрудничество с Факултета по наука и технологии от Свободния университет в Болцано и SOI, Società di Ortoflorofrutticoltura Italiana.

В рамките на наградата Interpoma ще има две награди: една за фирми или физически лица и една за стартиращи фирми. И в двата случая победителите ще бъдат избрани въз основа на продуктите и услугите, които предлагат, например машини, системи, компоненти и устройства.

Жури от университетски преподаватели, изследователи и международни експерти ще оцени конкуриращите се иновации. В началната фаза членовете на журито ще разгледат внимателно информацията и данните, представени в заявленията, и ще изберат списък с кандидати. След това ще бъде избран победител във всяка от двете категории, а журито ще може да присъди до четири почетни споменавания, по две за всяка категория.

 Победителите ще бъдат обявени на церемонията по откриването на Interpoma, която ще се проведе вечерта на сряда, 16 ноември 2022 г., ден преди началото на панаира. И двамата носители на наградата Interpoma 2022 ще получат награда за комуникационен пакет на стойност 5000 евро.

 По-конкретно, комуникационният пакет включва: споменаване в официалното прессъобщение на наградата Interpoma (изпратено до международна база данни от специализирани журналисти от цял свят), професионален видеоклип за наградата Interpoma, който ще бъде публикуван във Facebook и YouTube каналите на Interpoma, професионален снимки на победителите, церемонията по награждаването и наградените продукти/услуги (да се използват в дейността на пресцентъра на Interpoma), публикации, маркирани към победителите в каналите на социалните медии на Fiera Bolzano Exhibition Center и Interpoma (Facebook, Instagram, LinkedIn ), и статия със снимки, публикувана на началната страница на уебсайтовете на изложбен център Interpoma и Fiera Bolzano.

За да участвате в конкурса, попълненият формуляр за кандидатстване на английски език трябва да бъде изпратен на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 30 септември 2022 г.

 

 

 

Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022

Карфиолът Istem® е част от иновативните, свежи и лесни за отглеждане сортове на компанията, които улесняват производството, без да се жертва вкуса и качеството на продукцията.Още много вкусове ще бъдат на разположение за опитване по време на Fruit Logistica

 Зеленчуковите семена на Синджента получиха номинация за втора поредна година от Fruit Logistica Innovation Award в Берлин. Номинацията от най-престижното събитие в индустрията е символ за лидерството в сферата на иновациите на компанията в сегментите с високо търсене от домати до дини, чушки и царевица. Сортът карфиол Istem® на Синджента е сред финалистите, две години след като доматът YOOM® спечели златната награда.

Istem® е високодобивен и привлича потребителите с факта, че е изцяло ядлив, със сладки розички върху сочни и нежни стъбла, и без хранителни отпадъци. Карфиолът е лесен за приготвяне и може да бъде консумиран свеж или сготвен, било то опечен, на барбекю, на пара или запържен. В допълнение той е изключително здравословен, благодарение на фибрите и имуностимуланта витамин C, които съдържа.

Istem® беше представен на пазара в Обединеното кралство през 2021г. и вече получи наградата 3 звезди Superior Taste Award от Brussels International Taste Institute.

Най-доброто изисква устойчивост и визия

Когато двама служители от екип Зеленчукови семена на Синджента забелязват странични издънки на карфиол, те знаят, че това е бъдещето. Годината е 2012, но предстои да се извърви още дълъг път, преди продуктът да се представи на пазара. Нужни са устойчивост и визия, за да се размножи, тества и пробва вкусът на Istem. През 2020г. Синджента удължи своето партньорство с производителя Barfoots, в Обединеното кралство, който отглежда и опакова зеленчука на ръка под общия бранд CauliShootsTM.

„Сортът Istem е перфектен пример за приоритетите на Синджента в направление Зеленчукови семена. За нас производителите и устойчивостта са в ядрото на всичко, което правим. Имаме способността да използваме гъвкави, научно обосновани агрономически решения за създаване на устойчиви култури, докато следим очакванията на потребителите и тенденциите на пазара. Сортът Istem е чудесно доказателство за това. Той не само ограничава хранителния отпадък, но също така предлага на потребителите отличен вкус, както и здравословен и удобен избор“, казва Лотфи Бани, ръководител на проекта Istem за Европа.

Istem има светло бъдеще. През 2022г. е планирано да се проведат обширни изпитания на сорта в Европа, Африка, Близкия Изток, Северна Америка и Австралазия, с цел подготовка за представянето му на нови пазари.

Вкусете бъдещето на Fruit Logistica

Сегментът Зеленчукови семена на Синджента продължава да бъде лидер със своята гама от иновативни сортове. Много от тях ще бъдат представени по време на Fruit Logistica. Зад всеки зеленчук стои историята за това как екипът на Синджента подхожда към нуждите на света за здравословни, питателни плодове и зеленчуци, които помагат на производителите да ограничат въздействието си върху климатичните промени, докато задържат добрите си приходи.

Тиквичката Zefiros например е разработена, за да помага на фермерите да бъдат продуктивни и печеливши в период на повишаващи се температури, причинени от глобалното затопляне. Сортът е подходящ за по-кратък летен сезон, добивът се запазва при по-високи температури, устойчив е на четири вируса и качеството се запазва след прибиране на реколтата.

Когато производителите бяха изправени пред предизвикателството на съкрушителния нов вирус на кафяво набраздяване при доматите (ToBRFV), Синджента положи усилия да ускори темповете на проучване и разработка, за да отговори на тази заплаха. Бързината и прецизността на екипа поднесе на производителите сортове, устойчиви на вариации като Lansor и Barosor. И двата сорта позволяват на фермерите да увеличат максимално продаваемата продукция, дори когато ToBRFV е наличен. Синджнета също разработи сортове на спанак, който е устойчив на листната болест Stemphylium.

Синджента поддържа преднина пред очакванията и предпочитанията на потребителите, когато става дума за вкус, вид и усещане, което търсят в своя начин на живот. Нашият по-малък по размер Piel de Sapo пъпеш е подходящ за малки семейства или за индивидуално консумиране. Сладката чушка без семки Angello® предлага питателна закуска в движение, а марулята бургер е оформена като бриош, като същевременно вкусът й се запазва много добре в гореща храна. Всички тези и много други сортове ще бъдат представени по време на Fruit Logistica, Зала 1.2, щанд D16 от 5 до 7 април 2022г.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena

 

Европейската комисия избира първите 50 ръководени от жени предприятия за насърчаване на дълбокотехнологичните иновации в Европа

Европейската комисия обяви резултатите от първата покана за представяне на предложения в рамките на новата пилотна програма Women TechEU  в подкрепа на новосъздадени предприятия за дълбокотехнологични иновации, ръководени от жени. Поканата се финансира по линия на работната програма за европейските иновационни екосистеми  на „Хоризонт Европа “ — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Изпитвам особена гордост от успешния резултат от първата покана за представяне на предложения по програмата Women TechEU. Големият брой забележителни кандидатури потвърждава необходимостта жените в областта на дълбокотехнологичните иновации да получат подкрепа за своите предприятия на ранен етап, който е и най-рисков. Ще подпомогнем тези 50 ръководени от жени предприятия с финансиране, наставничество и възможности за създаване на контакти, а през 2022 г. ще разширим обхвата на тази програма“.

Women TechEU е съвсем нова инициатива на Европейския съюз. Схемата предлага безвъзмездни средства на стойност 75 000 EUR за всяко от предприятията в подкрепа на началните етапи на иновационния процес и растежа на дружеството.
Предлага се и наставничество и напътстване в рамките на Програмата за лидерство на жените на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ)  и възможности за създаване на контакти в целия ЕС.

След оценката от независими експерти Комисията ще подкрепи първата група от 50 ръководени от жени предприятия от 15 различни държави. Над 40 предприятия са установени в държави — членки на ЕС, в т.ч. една пета са от държави, обхванати от разширяването на участието в „Хоризонт Европа“ . Също така около една пета са установени в държави, асоциирани към „Хоризонт Европа“.

Предприятията, предложени за финансиране, са разработили авангардни и революционни иновации в редица области — от ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания до намаляване на отрицателното въздействие на емисиите на метан. Те работят за постигане на целите за устойчиво развитие (ЦУР), като например справяне с изменението на климата, намаляване на разхищението на храни, както и разширяване на достъпа до образование и овластяване на жените.

Проектите ще стартират през пролетта на 2022 г. и се очаква да продължат от 6 до
12 месеца.

Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна

 Според най-новото изследване на Организацията за прехрана и земеделие към ООН, 17% от произведената по света храна бива изхабена. Част от нея дори не стига до крайните потребители. Причините за това са много – атаки на полетата от насекоми, нападения от вирусни болести или плевели, или недостиг на работна ръка, която да събира продукцията навреме.

Зеленчуците може да понесат щети също по време на складирането или транспортирането им. Нерядко годна храна се похабява в магазините, както и в домовете на хората и ресторантите. Това се случва по-често в икономически развитите страни, където цените на храните са достъпни за голяма част от населението. От друга страна, в по-големите градове домакинствата разполагат с ограничено пространство за съхранение на храната в дома си, което също създава риск от разваляне и бракуване на храна. В отговор на тези фактори и непрекъснато променящите се климатични условия, иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението.

Селекционерите на Синджента използват напредъка на науката, за да отглеждат зеленчуци, които се представят отлично в по-суха среда и имат собствена защита от вредители и болести. Вследствие от наблюдението и изследването на естествените генетични характеристики на зеленчуците, се култивират нови сортове с устойчивост на суша и по-високи температури. Вече е създаден такъв хибриден сорт карфиол. Традиционните сортове карфиол са изключително чувствителни към слънцето в периода, когато розетките на зеленчука започнат да се разтварят. При излагане на слънце в този етап от развитието им, бялата розетка, която консумираме, придобива оцветяване в кафяво. Затова се препоръчва главите да бъдат покрити с част от листата, но този процес се извършва само ръчно и изисква много време и човешки труд. Тази част от отглеждането на карфиол вече може да бъде избегната с иновативния сорт на Синджента, който запазва белия си цвят и текстура, дори при интензивно излагане на слънце.

Култивирането на хибридни сортове зеленчуци улеснява процеса на обработката им, което спестява време и усилия на производителите и по този начин те достигат до крайните потребители в свеж вид. След консултации със земеделците, които работят директно на полетата, експертите на Синджента достигат до идеята за иновация и при броколите. Тъй като стъблата на традиционните сортове са много твърди, те се събират трудно и не са годни за консумация. Затова Синджента вече предлага хибриден сорт с по-меки стъбла, които могат да се събират механично, а освен това имат и добри вкусови качества, така че цялото растение може да бъде използвано за храна.

За да не се разхищават зеленчуци от момента на събирането им на полето до покупката им, се работи за удължаване на техния „живот на рафта“. Тези усилия дават резултат в новия сорт домати Caniles. Тяхната трайност от три седмици позволява да бъдат транспортирани на по-дълги разстояния до географски точки, в които целогодишното производство на домати е невъзможно.  

Борбата с разхищението на храна е един от глобалните проблеми в наши дни. Използването на естествено заложените характеристики на растенията и култивирането им в нови хибридни сортове, благодарение на научното развитие, извеждат Синджента на предните редици в преодоляването му.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena

 

 

 

 

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Нова стратегия за университетите в Европа ще бъде представена през януари 2022

 Българският еврокомисар Мария Габриел е домакин на Четвъртата европейска среща на върха на ЕС по въпросите на образованието. Най-важното за годината събитие на европейско ниво под надслов „Десетилетие на европейското образование“ обедини представители на широк кръг заинтересовани страни. Във форума участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, министри на образованието на държавите членки, евродепутати, социални партньори, представители на международни организации като ООН и УНИЦЕФ.

Следващото десетилетие се формира сега – от знанията, уменията и промените, които ще направим във връзка с цифровия и екологичен преход. Визията ни е амбициозна. Искаме да превърнем европейското образователно пространство в реалност до 2025 г. Подходът ни е цялостен, адресиращ мерки във всеки един етап на образователния процес от ранна детска възраст през началното, средното и висшето образование до възможностите за преквалификация и учене през целия живот. Важно е да осигурим достъп до висококачествено цифрово образование за всички и умения свързани със „зеления“ преход“. Това включва развитие на инфраструктурата и свързаността, но също така повишаване на уменията на учащите се и учителите в областта на цифровите технологии и изменението на климата", заяви при откриването на форума Мария Габриел.

Българският еврокомисар информира, че в началото на 2022 г. ще представи Европейска стратегия за висшето образование, основаваща се на връзките между съвременното иновативно преподаване, високите постижения в науката и реализирането им в обществото в полза на гражданите. Стратегията има за цел да обхване над 5000 висши учебни заведения в цяла Европа.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В  SPACE

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Сряда, 20 Септември 2023

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.