Цифрови технологии помагат на овощарите в Германия да бъдат по-конкурентни

Оперативна иновативна група, която разработва онлайн платформа насочена към овощарите в Германия ви представяме в този брой на новата рубрика „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. Запознаваме ви с дейността на два научни института, трима производители на плодове и една земеделска асоциация, които работят заедно за създаването и тестването на уеб платформата. Тя ще служи за напояване в овощни градини и има за цел да повиши добивите и рентабилността в немските стопанства.

Производители на плодове и научни институти от района на Бранденбург се обединиха в желанието се справят със засушаването в тази част на Германия. Оперативната група, която работи по проблема и изпробва различните решения, се нарича AQUA C+. Крайната цел на оперативната група е да разработи уеб-базирана информационна и консултантска система за повишаване на ефективността на използването на вода за овощарството. Това ще стане възможно, чрез използването на почвени карти, сензори и метеорологични станции, които да помогнат за ефективно напояване на стопанствата.
„В допълнение към работата с почвени карти и сензори за растенията, използваме и метеорологични станции. Накрая създадените данни се прехвърлят в лесен за използване интерфейс, който сме направили въз основа на предишни модели за водоснабдяване. Всички данни ще могат да се проверяват и през смартфон“, разказва д-р Андреас Дженде, координатор на оперативната група.

Анке Уолланик е един от земеделските производители, които участват в разработването на платформата. Тя се грижи за ябълкова градина от 25 ха. Уолланик вярва, че след внедряване на системата, времето за стопанството й ще се редуцира и в същия момент ще може да го управлява по-добре, като произвежда повече и по-качествена продукция.

"Ако мога да проверявам дистанционно моята градина и да виждам плодовете в реално време, това ще ми позволи по-точно да определя поливната норма. От своя страна това ще окаже силно влияние върху качеството на крайния продукт и добивите“, смята производителката.

"Селското стопанство се движи напред благодарение на информацията. На разположение са и редица начини за събирането й. Трудната част обаче е обработката на тази информация по правилния начин – този, който ще се окаже положителен за конкретното стопанство. Всички данни, които събираме и анализираме в оперативната група, ни помагат да увеличим знанията си за етапите за развитие на плодовете“, каза още Дженде и допълни, че уеб-платформата AQUA C+ ще позволи и обмяната на опит между различните производители.

Участниците в оперативната група ще разработят приложението до 2021 г., а земеделските производители, които се присъединят към екипа, отговорен за разработването и тестването на уеб-платформата, ще получат приложението безплатно.

Втори брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

Агрополитиката, Говори Брюксел

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха 18-ия доклад за сигурността,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор е името на фунгицида от БАСФ, който е отговорът към новите предизвикателства в...

Форуми, Анализи, Коментари

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна, на родопските традиции и на удоволствията се събират на първи...

Пазари, Борси, Цени

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла  храни за 5.9 млрд лева-рекорд за цялата история на страната. Πpинoc...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

Приключи обработката на проектните предложения за детски градини, училища, спортни площадки и физкултурни салони...

Иновации

ЕК  приветства  бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

ЕК приветства бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

Институциите от ЕС постигнаха частично политическо споразумение относно „Хоризонт Европа", което предстои да бъде...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.