Селскостопанска техника: пазарът в Италия е изложен на риск в очакване на Национален план за възстановяване и устойчивост

Данните за регистрацията за първото тримесечие на годината показват спад при тракторите и възстановяване при другите видове машини след отчетената загуба през първото тримесечие на 2022 г. Като цяло пазарът остава в застой, повлиян от забавянето на процедурите за отпускане на публични средства. Съществува загриженост относно покупко-продажбата на употребявани машини, която расте драстично и не подобрява технологичното ниво на италианските ферми.

 

През първото тримесечие на тази година италианският пазар на трактори отбеляза спад в сравнение със същия период на предходната година, докато продажбите на зърнокомбайни, трактори с товарни платформи и телескопични товарачи показаха възстановяване в сравнение със спадовете, регистрирани през първите три месеца на 2022 г., но обемът на продажбите остава малък. Данните за регистрация - обработени от FederUnacoma въз основа на регистрациите на Министерството на инфраструктурата и транспорта - показват общо 5 083 регистрирани трактора през периода януари-март, спад от 5,3% след загубата от 10%, вече регистрирана през първото тримесечие на предходната година. Зърнокомбайните достигнаха 60 броя (+46,3%), телескопичните товарачи 376 (+21,7%) и тракторите с товарни платформи общо 158 (+18,8%), докато ремаркетата останаха неподвижни с 1919 броя (-1,3%). Според оценката на FederUnacoma пазарът - който в допълнение към регистрираните превозни средства включва широка гама от машини и оборудване, които се наблюдават от Статистическата служба - в момента е изложен на риск от спиране. В контекст, който вече е несигурен от тенденцията в селскостопанските доходи и вероятната суша, която може да засегне производството - обяснява федерацията на производителите - решаваща променлива е наличието на обществени стимули за закупуване на механично оборудване. Националният план за възстановяване и устойчивост, който отпуска 400 милиона евро за закупуване на "пълно електрически" и метанови трактори, както и превозни средства с прецизни устройства, в момента е в застой в очакване на процедурите за отпускане на средствата да бъдат установени . Новото дарение от 225 милиона евро специално за трактори все още предстои да бъде определено, обявено от правителството, взето от Фонда за иновации и поверено на Ismea за оперативно управление. FederUnacoma също е загрижен за постоянния ръст в продажбата и покупката на употребявани превозни средства. Само през 2022 г. - според данните за прехвърляне на собственост, обработени от Федерацията - са продадени 51 хил. трактора втора употреба, което е ръст от 30% спрямо предходната година. Това са превозни средства на средна възраст от двадесет години, които не подобряват качеството на машинния парк, работещ по нашите земи, а напротив, забавят един по-необходим и належащ от всякога процес на модернизация.

 

Рим, 28 април 2023 г

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.