АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на Деветото издание на мегаизложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА 2024, ВИНАРИЯ 2024 и ФУДТЕХ 2024. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и със своя колега министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци официално дадоха началото на панаирната седмица като прерязаха лентата за откриването.

Министър Вътев посочи, че сериозното международно участие на форума ще се развива за в бъдеще и ще надгражда много успешно пазарно развитие. „Свидетели сме в нашата страна и в цяла Европа на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители и независимо от всичко това заявката за едно изключително успешно изложение е много сериозна.“, каза още министър Вътев. „Големият интерес от страна на изложителите показва, че духът на българския производител не е сломен след толкова кризи и искрено вярвам, че всеки ще си тръгне оттук зареден с повече оптимизъм и нови идеи за успех в своята работа“, каза още той и пожела успех на участниците в изложенията.

Министър Вътев благодари на косовския си колега Фатон Пеци, че се е отзовал на поканата за посещение у нас. „В Република Косово бяхме топло посрещнати и е очевидно, че има огромен потенциал в приятелските и търговските отношения между двете страни. Косово очаква българският бизнес да се активизира и да предложи максимално своите продукти - храни, напитки и зърнени култури“, информира министърът по време на встъпителната пресконференция.  Той посочи, че целта е АГРА да стане зрелище на много по-високо ниво, което среща бизнеса с науката. „Науката трябва да участва активно в реалното производство, както и да присъства в политиката и земеделието на Балканите, а и не само, тук има и представители на арабските страни. Развитието на АГРА трябва да следва тази линия за разширяване на контактите, тъй като е известно, че недостигът на храни в света все още не е преодолян“, допълни министър Вътев.

Министър Вътев отбеляза, че са предвидени научни конференции, като първата е днес, от 14:00 ч., на тема:, „Аграрната наука в аграрната практика“, а втората касае климатичните промени и тя ще бъде в четвъртък. „Искрено се надявам и вярвам, че всички, които участват в това изложение и представят последните си постижения, ще си тръгнат от тук с нови идеи и оптимизъм“, посочи още министърът.

На събитието присъстваха народният представител Росен Костурков, заместник-министърът на земеделието Георги Тошев, изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.