Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина с уникални качества, които достойно представят страната ни на международните пазари. Те са изключително атрактивни за взискателния вкус на потребителите“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в свое изказване по време на Министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия. Срещата се провежда по повод 100-годишнината от създаването на организацията и в нея участват 31 държави от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия.

Заместник-министър Йоцев, който ръководи българската делегация, припомни по време на официалната сесия, че България се намира на стратегическо място между Азия и Европа, където се пресичат стари и нови пътища на виното, като тук от поколения се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той подчерта, че страната ни притежава богат генофонд, в който има стари местни сортове с уникален аромат и вкус и класически, висококачествени и устойчиви на болести и вредители сортове, които правят винената ни листа разнообразна и атрактивна. Заместник-министърът подчерта, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им колеги, стоят и много предизвикателства, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последиците от пандемията и войната, и промените в пазарите. Това налага подкрепа на тези сектори и устойчиви политики, насочени към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното насърчава

 

Заместник-министър Йоцев посочи, че предвид на този винен профил, страната ни поддържа през годините изключително активно сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV), с която Министерство на земеделието и храните подписа през 2020 г. Меморандум за разбирателство. Тук е мястото да подчертая и важността  от хармонизирането на международните стандарти и разпоредби, подкрепени от OIV, което ще допринесе и за укрепване на конкурентоспособността на България на световния пазар на вино.

Форумът се ръководи от президента на Международната организация по лозата и виното Луиджи Мойо, както и от Генералния директор на организацията д-р Джон Баркър. От българска страна участие вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарската камара, като неформален домакин на срещата е

министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италианската република Франческо Лолобриджида.

В рамкити на официалната програма във втория ден от Министерската среща предвижда посещение на Павилиона на Министерство на земеделието на Италия на изложението VinItaly в град Верона.

Събитието се провежда в един от районите на Италия, който се отличава с богатите си традиции във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и добри практики.

 

 

 

Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

Награди за иновации на Macfrut 2024

Награди за иновации на Macfrut 2024

Петък, 10 Май 2024

Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.