Лозаро-винарският сектор се подпомага с близо 26 млн. евро годишно

Лозаро-винарският сектор се подпомага с близо 26 млн. евро годишно. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при откриването на традиционния празник на лозарите и винарите в с. Брестовица, община Родопи, област Пловдив. Той поясни, че благодарение на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., секторът има възможност да инвестира и да повишава своята конкурентоспособност, за да представи продукти, отговарящи на предизвикателствата на 21-ви век.  „В момента в Държавен фонд „Земеделие“ продължава прием, с краен срок 15 февруари, на заявления по интервенциите "Инвестиции в лозаро-винарския сектор" и "Инвестиции в екологични съоръжения", съобщи министър Тахов. Той бе категоричен, че държавата чрез всички нейни структури, ще продължи да подпомага сектора не само с европейски средства, но и през националния бюджет.

Земеделският министър отбеляза вековните традиции при производството на вино в района на Брестовица. „Районът е утвърден като един от най-добрите за производство на хубаво вино, което намира своите пазари в целия свят. Тук се е запазила традицията и приемствеността между поколенията“, каза още той.  По думите му, над 100 хектара са новите лозови насаждения през изминалата година в страната, а засадените площи с винени лозя в България са 55 хил. хектара.  Министър Тахов отбеляза, че страната ни споделя напълно европейската политика за високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти.

Кметът на община Родопи Павел Михайлов посочи, че за жителите на Брестовица и целия регион е огромна чест, че в официалното заразяване днес  взе участие министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Той посочи, че Брестовица официално е вписана като столица на виното от няколко години. „Тук се прави страхотно вино. Пожелавам Свети Трифон да бди над вас не само днес, а и през цялата година. Да направим така, че да имаме качествена и добра реколта. Бъчвите да са пълни с ароматно вино“, каза още Павел Михайлов.

В района на Пловдив общата площ с винени лозя е 6 963 хектара, от които с бели вина 2 880 хектара, a с червени вина 4 083 хектара. Основните сортове за производство на бели вина са Мискет червен, Мускат отонел Ркацители, Совиньон блан, Шардоне, Тамянка и Димят. По данни на Изпълнителна агенция по лозата и виното, произведеното винено грозде от реколта 2024 е 13 766 тона. В района са регистрирани 42 винопроизводителя. Произведеното вино от реколта 2024 за област Пловдив е над 8 млн. литра.

След зарязването на лозята по време на празника бяха връчени награди в традиционни за Брестовица конкурси.

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma във Верона: „Машината за производство на вино“

FederUnacoma във Верона: „Машината за производство на вино“

Вторник, 08 Април 2025

Във Vinitaly /от 6 до 9 април 2025/   са изложени основните видове машини за...

Компании, Събития, Анализи

EIMA Agrimach се завръща в Ню Делхи

EIMA Agrimach се завръща в Ню Делхи

Петък, 18 Април 2025

Индийската агромеханична изложба 2025, спонсорирана от FederUnacoma и FICCI, ще се проведе още веднъж...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ предлага инициатива „Великденска кошница“

МЗХ предлага инициатива „Великденска кошница“

Събота, 12 Април 2025

В периода от 11 до 19 април 2025 г. за пръв път у нас ...

Иновации, Обучение, Агросвят

Първият в Европа плаващ център за развъждане на есетри отваря врати на река Дунав

Първият в Европа плаващ център за развъждане на есетри отваря врати на река Дунав

Петък, 11 Април 2025

Първият в Европа плаващ център за развъждане на есетри отваря врати на река Дунав  ...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.