БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса се провежда от 13 до 17 май включително, като в него участват 216 фирми-изложители върху 36 хиляди кв.м. нетна изложбена площ.

 

На официалното откриване присъстваха министърът на земеделието Георги Тахов, заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев, областният управител на Стара Загора Ива Радева, както и представители от държавната и местна администрация. Събитието започна с тържествен водосвет, а всички официални лица и гости на проявата бяха поздравени с изпълнение на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“.

 

„Щастливи сме да посрещнем българските земеделци за пореден път в най-голямото изложение за агро техника и технологии у нас. Тук на едно място показваме всички последни иновации в агро технологиите от изминалата година в световен мащаб. Благодарим на нашите изложители, че отново ни се довериха и избраха  платформата БАТА АГРО“, коментира Даниел Минев, Председател на Управителния съвет на  Българска асоциация на търговците на агротехника.

 

Традиционно участници в изложението са официалните вносители на световноизвестните брандове за земеделска техника, както и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, семена, торове и препарати, резервни части, инструменти и други. Освен това бизнеса си ще представят и фирми за консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Десетки са и чуждестранните фирми-изложители в БАТА АГРО, като сред тях са и държавите Полша, Аржентина и Украйна, които участват с колективни щандове. Пълният бизнес профил, представяне и контакти на изложители е наличен в електронния каталог в уебсайта на форума.  

 

И тази година в рамките на агрофорума се провеждат демонстрации на машини – самоходна и прикачна техника, пръскачки, дронове и прецизни технологии. Земеделските производители ще могат да направят тест драйв и да видят на живо действието на машините на полето.

 

За БАТА АГРО 2024 е организирана и нова, подобрена хранителна зона. Тя ще предлага още по-

 

 

 

голямо разнообразие от прясна, домашно приготвена храна, като освен типичното барбекю, ще има и обедно меню с готвени ястия, бургери и сандвичи, както и различни десерти и крафт бира.

 

За поредна година БАТА АГРО дава възможност на българските производители да представят своите качествени продукти в рамките на фермерския пазар, организиран съвместно с Кооперация „Хранкооп“. На него гостите и посетителите на изложението ще могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, вино, мед и пчелни продукти, билки и подправки, занаятчийски печива и много други.

 

 

Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 17 май, е до 14:00 часа.

 

 

 

За Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

БАТА АГРО е най-големият форум в България за представяне на земеделска техника, продукти и услуги за земеделието и се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. Разгледайте БАТА АГРО 2023 от въздуха и се разходете по алеите за посетители чрез нашата виртуална разходка: https://bata-agro.com/bataagro360/bataagro2023/

 

 

 

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

 

Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини се проведе в Serralunga d'Alba, в сърцето на района Langhe в Пиемонт. Пазарните данни, анализите на сценариите и фокусът върху нуждите от обучение бяха в центъра на заседанията, по време на които беше подчертана стратегическата роля на EIMA International за повторното стартиране на пазара в сектора. Беше представена Академията за висше образование AFI, нов проект на FederUnacoma за укрепване на уменията в компаниите.

 

Италианският пазар на селскостопански машини бележи време, чакайки системата за обществени стимули да бъде отблокирана и покупките да започнат отново. Износът също намалява, поради неблагоприятната икономическа ситуация и по-високите производствени разходи, които се отразяват на крайната цена на машините. Следователно, за да поднови сектора, италианската асоциация на производителите FederUnacoma засилва дейността си на политически, промоционален и обучителен фронт с пълна програма, която трябва да бъде изпълнена до следващата есен. Това стана ясно от мозъчния тръст на тема „От управление на бизнеса до маркетинг на търговски панаири: печелившите умения за агромеханичната индустрия“, който Федерацията организира на 28 март - в конферентния център на винарната Fontanafredda в Сералунга д'Алба в Пиемонт - включващи компании-членки и панел от експерти от различните дисциплини. След откриващото приветствие от бизнесмена Оскар Фаринети - собственик на винарната домакин - пленарната сесия беше открита с изказване на президента на FederUnacoma Мариатереса Маскио, която предостави актуализирани данни за пазара (общ спад на тракторите през първите два месеца на годината, с 14% загуба за САЩ, 22% за Индия, 3% за Франция и 25% за Италия), подчертавайки как Федерацията има добре изградена стратегия за намеса именно за да реагира на риска от стагнация в сектора.

Възстановяването на хидромелиотивната система е приоритет за екипа на МЗХ

Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет за екипа на МЗХ. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология.

В конференцията участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. генерален директор на НИМХ проф. д-р Таня Маринова.

Министър Вътев подчерта значението на инфраструктурата за отводняване и превенция на неблагоприятни климатични събития, за съхранението на водата и ефективното ѝ използване в земеделското производство. В тази връзка той посочи и значението на научните изследвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в областта на селското стопанство. Той допълни, че благодарение на метеорологичните приложения немалко  земеделски производители успяват да планират дейността си така, че да намалят разходите си.

Работим перфектно с МОСВ, имаме много добра комуникация и вървим към разрешаването на много тежък проблем - достъпа до вода за напояване, каза министър Вътев. Той допълни, че режимът е усложнен до такава степен, че голяма част от земеделските стопани се отказват. В момента работим за опростяването на този разрешителен режим, като крайната ни цел е държавата да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, заяви министърът. Той даде конкретни примери за увеличаване на добивите в резултат от напояването.

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ

 

 

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май 2024 година на Летище Стара Загора. То се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника и традиционно ще представи най-новото от техниката и технологиите в агро сектора, както и продукти и услуги за земеделието.

 

163 фирми вече са регистрирани за участие върху повече от 33 000 кв.м. нетна изложбена площ. Сред тях са най-големите вносители на земеделска техника, представящи световноизвестните брандове в сектора, напоителни системи, семена и препарати, резервни части, автомобилни и строителни фирми, консултантски и финансови институции и много други.  

 

Регистрациите за изложители продължават, като само до края на февруари те ползват отстъпка в размер на 20%. А за фирмите, които участват за първи път във форума, са валидни отстъпки до 40%.

 

БАТА АГРО се провежда на открито и за поредна година ще организира демонстрации със земеделска техника и технологии. Така земеделските производители могат да направят тест драйв и да видят операциите на машините в реални, полеви условия.

 

Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – предварително в уебсайта на БАТА АГРО или на място в дните на изложението. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 17 май, е до 14:00 часа.

 

 

За Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

БАТА АГРО е най-големият форум в България за представяне на земеделска техника, продукти и услуги за земеделието и се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. За този период изложбените площи нараснаха повече от два пъти, като при последното, петнадесето издание на изложението участваха 209 фирми върху 35 700 кв.м. нетна изложбена площ. Посетителите за петте работни дни бяха близо 15 500 души.

Разгледайте БАТА АГРО 2023 от въздуха и се разходете по алеите за посетители чрез нашата виртуална разходка: https://bata-agro.com/bataagro360/bataagro2023/

 

За повече информация: Ния Чакова, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | 0889997738

Един за всички от Pöttinger: TEGOSEM, резервоарът за гъвкаво приложение

Бункерът TEGOSEM, произведен от Pöttinger, се предлага като опция за широка гама машини. С TEGOSEM обработката на почвата, засяването и прилагането на различни семена и торове могат да се извършват с едно минаване. Това спестява време и пари. Гъвкавият бункер може да се комбинира както с навесни, така и с прикачени машини.

 

Различни материали за приложение

Благодарение на двата различни дозиращи вала могат да се засяват тревни семена или подобни съпътстващи култури в допълнение към дребните и едросеменните покривни култури. TEGOSEM може да се комбинира с набор от машини – независимо дали почвообработващи инструменти или сеялки – за покриване на широк спектър от приложения

 

С едно минаване

Използван в комбинация със сеялка Pöttinger, TEGOSEM позволява нанасянето на допълнителен компонент върху повърхността. Това означава, че сеитбата на придружаващи култури или покривни култури може да се извършва на едно и също преминаване, за да се запази почвата. Малките семена са много добри за добавяне към покривни смеси от култури, но изискват поставяне върху или близо до повърхността за оптимално покълване. TEGOSEM позволява материалът да бъде отложен отгоре, като същевременно поставя по-голямата част от сместа по-дълбоко. В резултат на това няколко компонента могат да бъдат включени успешно в сместа за покривни култури. Плодородието на почвата също се повишава положително, тъй като смесите с най-малко осем различни вида семена доказано насърчават живота на почвата и увеличават биоразнообразието на микроорганизмите.

Сеялката TERRASEM със сеещ агрегат TEGOSEM дава възможност за едновременно приложение на три компонента. Това означава, че съпътстващите култури могат да се засяват с основната култура. Освен това компонент от TEGOSEM може да се подава директно в ботуша. В същото време ботушите FERTILIZER-PRO се използват за внасяне на стартов тор.

Приспособленията за обработка на почвата TERRIA, SYNKRO, TERRADISC, LION и FOX за подготовка на почвата също се предлагат с TEGOSEM. Основно предимство тук е възможността да комбинирате обработка на почвата със сеитба на покривна култура, тъй като подходящите метеорологични прозорци често са кратки и всяка секунда е от значение. Спестява се ценно време чрез елиминиране на часовата карта. Особено по отношение на Общата селскостопанска политика, където угарите през зимата вече могат лесно да бъдат избегнати. Семената се отлагат от разпределителни плочи пред задния валяк, което незабавно осигурява оптимално уплътняване и възстановява капилярния ефект. По този начин всичко е подготвено за оптимално поникване на семената.

Покривна култура или съпътстваща култура също може да се засее с помощта на TEGOSEM като част от мярка за грижа за културата.

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.