Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Свидетелството на фермата Морето:

Миналата пролет отидохме в Бибионе, в провинция Венеция, за да настроим сеялката за прецизна сеитба MaterMacc, използвана от клиента Az. Agricola Moretto за сеитба на соя и царевица. В повече от 30 хектара земя, изследвана от техниците на MaterMacc, сеитбата е извършена с прецизна сеялка MS8230, конфигурирана с 8 реда на 45 cm за соя, 300/590 рамка с механична трансмисия на сеялките и система за управление Isobus за автоматичен изключване на редове, наблюдение на гъстотата на засяване и регистриране на инвестициите.

Сеялката беше комбинирана с трактор Same (модел Silver 90 конски сили, който направи историята на италианското земеделие) и преден резервоар за фитосанитарни обработки. MS8230 има работна ширина от 5,90 метра, която се намалява до 3 метра при транспортиране по шосе. Машината на полето е оборудвана и със системата Bee-Kit, посветена на защитата на опрашващите насекоми, които са изключително важни за екосистемата: Bee-Kit се състои от конвейери, приложени към вентилатора на машината, които насочват потока от дъбен прах към земята вместо в атмосферата.

Сметките за дългогодишния опит на г-н Морето предоставиха важна информация и ценен момент за дискусия с техниците на нашата компания. По-долу са свидетелствата на г-н Микеле и г-н Фабио относно опита им от използването на сеялката MaterMacc на полето.

Какъв е вашият опит със сеитбата с прецизната сеялка MS8230 на MaterMacc?

Първо и основно предимство несъмнено е лекотата на машината: този сезон искахме да преминем към по-голям брой редове и въпреки това не се наложи да сменяме трактора, като в същото време спестихме разход на гориво.

Бяхме доволни от почистващите машини на предния ротационен ред. Ние извършваме много малко обработка на почвата за сеитба на царевица, ние даваме неселективен унищожител на плевелите в културата преди сеитба: всички плевели умират на полето, както и стъблата, които биха могли да бъдат механична пречка за скоростта на сеитба. Първоначално не бяхме убедени от формата на ротационните редови почистващи машини MaterMacc, защото бяхме виждали много по-малки разпръсквачи на остатъци от американски машини.

Бяхме поканени от MaterMacc да направим полеви опит, като тествахме техния опит в областта и трябваше да помислим отново. Машините за почистване на редовете почистиха площта за засяване от растителни остатъци, които биха могли да попречат на сеитбата и с едно преминаване успяхме да продължим с работни скорости от порядъка на 8/9 км на

час, засяване с отлична прецизност. Също така открихме голяма полза от задното притискащо колело от неръждаема стомана, което ни осигури отлична равномерност на поникване в цялата работна зона.

Допълнително предимство: след преминаване от конвенционална машина към машина с Isobus технология, ние можем да имаме обратна връзка за качеството на сеитбата и качеството на самото отлагане на семената: когато компютърът - контрол на сеитбата - започне да открива голям брой при удвояване или повреда, ние просто въздействаме или върху изсяващия диск, или върху депресора, за да коригираме неравностите на семената, които използваме. По този начин мога да имам контрол в реално време на терен. Освен това с ISOBUS системата и картографирането избягваме припокриването на редове, т.е. при пресичане или синори машината откача елементите ред по ред, като по този начин избягва ненужната загуба на семена.

Микеле и Фабио Морето, май 2022 г

 

Селскостопански роботи в светлината на прожекторите на FIRA в Тулуза

FederUnacoma, италианската асоциация на производителите на селскостопански машини, ще присъства като златен партньор на седмото издание на FIRA, събитието, посветено на роботизираните системи в селското стопанство, което ще се проведе в Тулуза от 7 до 9 февруари. Селскостопанската роботика, която вече процъфтява днес, ще стане все по-централна през следващите години. Високо автоматизираните системи осигуряват отговор на нуждите от производителност и устойчивост на първичния сектор.

 

Използването на роботизирани технологии за селскостопанска обработка изглежда ще нарасне експоненциално през следващите години, превръщайки роботиката в новата граница на селското стопанство. В такъв динамичен сценарий, характеризиращ се с постоянна еволюция на производствените процеси, събитие като FIRA, посветено точно на темата за високо автоматизираните системи, е призовано да играе стратегическа роля. Седмото издание на събитието, което се популяризира от GOFAR (Глобална организация за селскостопанска роботика) и се провежда в Тулуза от 7 до 9 февруари, е много интересна среща за преглед на технологиите от последно поколение, благодарение на изложението на широк гама от модели и планиране на широка гама от тематични събития. Но френското събитие е и възможност да се видят в действие, в специално създадена демонстрационна зона, много от вече наличните машини, както и най-новите прототипи, направени от компаниите изложители.

FederUnacoma, италианската асоциация, представляваща производителите на селскостопански машини, ще присъства на френското събитие като златен партньор (квалификацията подпечатва засиленото сътрудничество между асоциацията и GOFAR) със собствен щанд и обща зона, в която нейните компании членове (Cobo, Tecomec и X Farm Technologies) и Field Robotics (разклонение на Университета в Болоня) ще представят най-новите технологични решения за по-ефективно и устойчиво земеделие.

„Роботичните системи и автономните селскостопански машини са замислени и проектирани не само да улесняват селскостопанската работа, но и да извършват сложни и високо прецизни операции, които не са били възможни с традиционните трактори и оборудване“, обясняват от асоциацията на производителите. Роботите също така позволяват да се решат няколко критични проблема, които се появиха в селскостопанския сектор през последните години, като например недостигът на специализирана работна ръка и работата на неравен терен или в условия, които са опасни за оператора. „Разработването на силно автоматизирани решения за първичния сектор сега е приоритет за италианската индустрия за селскостопански машини и ще бъде още по-голям в близко бъдеще. В тази перспектива“, заключава FederUnacoma, „партньорството с GOFAR и участието във FIRA са от стратегическо значение за нашия сектор“.

 

Министър Гечев: Науката в растителната защита дава бъдещето

Науката в растителната защита не само не остарява, тя дава бъдещето. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на официалното отбелязване на 127 години растителнозащитна дейност в България в Аграрния университет в Пловдив.

„На прага сме на интересни и предизвикателни времена. В контекста на „Зелената сделка” и екологизацията - без наука, без растителна защита и без знание и познание, няма да можем да се справим, с това което ни очаква“, посочи още аграрният министър. И допълни, че именно Аграрният университет подготвя професионалисти, чиито знания са основата за преодоляване на трудностите пред земеделието. По думите му професия „Агроном по растителна защита“ има важно значение за развитието на отрасъла и е доказала своята ключова необходимост.  

„Понякога забравяме, че еволюционните процеси тръгват от земеделието”, добави Явор Гечев. Той уточни, че стремежът към развитие на устойчиво земеделие е довело до по-уседнал начин на живот, както и до повече проблеми и болести по растенията. „Хората завършили растителна защита са запознати с нуждите от поддръжката на културите в добро състояние“, разясни Явор Гечев.

Министърът припомни, че той също е възпитаник на университета и агроном, като коментира, че винаги му е харесвала професията, защото растенията са безпогрешно точни и каквито грижи полагаш за тях, те отвръщат по същия начин.

Аграрният министър честити професионалния празник на всички растителнозащитници и пожела на добър път в новите предизвикателства, които няма да минат без науката и без знанията.

Поздравителен адрес на министъра на земеделието Явор Гечев по повод Деня на ветеринарния специалист

Уважаеми ветеринари,

Поздравявам Ви с професионалния Ви празник, който по традиция се отбелязва днес - 14 декември.

Вашата професия е важна не само за здравето на животните, но и за всички нас.

Без Вашата грижа и усилия днес е невъзможно да развиваме конкурентоспособно, успешно и устойчиво земеделие, да имаме проследимост на продуктите от фермата до трапезата, гаранции за безопасността на храните и хуманно отношение към животните.

Благодарение на Вашия упорит труд ветеринарното образование и наука продължават да се надграждат, навлизат нови методи за превенция, диагностика и лечение. Този напредък е от ключово значение за българските земеделски производители и преработватели, защото им дава възможност за стабилно развитие, както и да бъдат конкурентни на българския и международния пазар. Вие сте гарант и за потребителите, благодарение на Вас те могат да са сигурни, че консумират здравословни и безопасни храни, които отговарят на необходимите стандарти.

Българските ветеринарни специалисти работят ежедневно, за да осигурят официалния контрол по хранителната верига, като в тази си дейност имат ангажимент не само към местния пазар, но и към общия пазар на Европейския съюз.

Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, показват много ясно колко е важен този труд.

Пожелавам Ви да работите все така всеотдайно и да получавате признанието, което обществото Ви дължи!

Бъдете здрави!

 

ЯВОР ГЕЧЕВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

ПРЕЦИЗНАТА СЕЯЛКА MS8230 НА MATERMACC В КОМБИНАЦИЯ С STRIP-TILL ГАРАНТИРА ИНТЕЛИГЕНТНО, ЕКОЛОГИЧНО И СПЕСТЯВАЩО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Терминът лентова обработка се отнася до агрономическа техника на лентова обработка: обработват се само специфични, добре дефинирани части от почвата, докато междуредията остават недокоснати, като се гарантира защита, баланс и богатство на хранителни вещества в почвата. Тъй като природните ресурси на нашите полета са ограничени, методът Strip Tillage е подходящ за оптимизиране на добивите на почвата, като същевременно ограничава деградацията на почвата.

Всъщност методът на лентова обработка на почвата съчетава предимствата на класическата обработка с обработката без обработка: няколко цикъла на обработка на почвата, като оран, подготовка на сеитбеното легло, заравяне на тор и сеитба, могат да се извършат ефективно в една операция. Това води до значително спестяване на време и разходи.

Лентовата обработка на почвата е постигнала отлични резултати през годините при посеви от царевица и соя, при първа и втора реколта, но може да се използва независимо от вида на културата. Засяването на комбинираната култура трябва да се извърши със сеялка, оборудвана със система за прецизна сеитба, за да се гарантира, че обработеният ред е идеално центриран, оставяйки непокътнати редовете, покрити с растителни остатъци, които ще бъдат трансформирани в органична материя.

Клиентът на MaterMacc Wojtyla прегърна тази техника и излезе на полето с 12-редовата прецизна сеялка MS 8230 в комбинация с 6-метрова лентова обработка от известния полски производител Czajkowski. Wojtyla е структуриран изпълнител, базиран в Северозападна Полша, близо до град Шчечин, близо до германската граница. Със сеялката MaterMacc той сее захарно цвекло, царевица и рапица (основните култури за полския пазар). Клиентът оценява високо гъвкавостта на сеялката за използване за различни култури, лесното й преобразуване от един ред на друг и лекотата й на транспортиране по шосе благодарение на малката й площ. Допълнителна сила на сеялката MaterMacc е нейната компактност и леко тегло, което означава, че тя няма прекомерно влияние върху общото тегло на „работната конфигурация“.

Техниката, приложена от клиента, е комбинация: лентовата обработка обработва ивиците почва, предварително определени за сеитба, като в същото време наторява. Сеялката, свързана с машината, я следва, разпределяйки, при прецизно засяване, желаната от клиента култура. Решението, комбинирано със сеялката MaterMacc, избягва двойното преминаване, спестявайки значително време и пари на изпълнителя, като същевременно поддържа високо качество на засяване благодарение на електронното управление на MS8230 от Isobus терминала на трактора.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕК одобри облекчения при търговията с живи свине и продукти добити от тях за България

ЕК одобри облекчения при търговията с живи свине и продукти добити от тях за България

Понеделник, 27 Март 2023

Държавите членки единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Четвъртък, 16 Март 2023

Свидетелството на фермата Морето: Миналата пролет отидохме в Бибионе, в провинция Венеция, за да настроим...

Компании, Събития, Анализи

Два дни до откриването на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и ЦВЕТНА ПРОЛЕТ в Панаира

Два дни до откриването на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и ЦВЕТНА ПРОЛЕТ в Панаира

Понеделник, 20 Март 2023

В сряда ще бъдат открити две от най-зелените и цветни изложби от календара на...

Реколта, Пазари, Цени

Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти

Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти

Събота, 25 Март 2023

Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно

Сряда, 22 Март 2023

Минималният размер на дневните пари при командировка в България да се увеличи от 20...

Иновации, Обучение, Агросвят

Заместник-министър Джиков: Иновациите ще ускорят растежа на българското производство

Заместник-министър Джиков: Иновациите ще ускорят растежа на българското производство

Четвъртък, 16 Март 2023

Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят  растежа на българското производство в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.