Министър Иванов към животновъдите: В наше лице имате надежден партньор

Честит Гергьовден на всички българи!

 „Ръководството на Министерството е в постоянен диалог с бранша на животновъдите. Подпомагаме сектора посредством утвърдени помощи с оглед запазване икономическата жизненост на стопанствата и се стремим да стимулираме стремежа на фермерите към модернизиране на сектора.  По този начин се гарантира ефективно и устойчиво производство, нарастване на производителността, повишаване доходите на фермерите и осигуряване на продоволствената сигурност в дългосрочен план. Така показваме, че сме надежден партньор".  Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на  Десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той допълни още, че Животновъдството и в частност овцевъдството са едни от приоритетните сектори в земеделието, а изминалите две години, белязани от световната Ковид пандемия,  са били трудни за всички земеделски стопани.

Министърът акцентира, че ще се полагат всички усилия в тези тежки моменти държавата да бъде до земеделците, да се разпределят разумно и своевременно средствата, които се отпускат от ЕС и от държавния бюджет. „По този начин се стремим да да осигурим един надежден сектор животновъдсво“, допълни д-р Иванов. По думите му през настоящата година за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни, са били отпуснати доста средства и това ще продължи до края на годината, с оглед преодоляването на последиците от Ковид кризата и трудностите причинени от ситуацията в Украйна.

Аграрният министър посочи още, че подобни събития са повод за създаване на благоприятна среда за развитие на сектор „Животновъдство“, в съответствие с действащото национално и европейско законодателство. По думите му именно за това Министерство на земеделието съдейства и оказва финансова подкрепа за реализацията му. Министърът информира още, че по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ през настоящата 2022 г. на „Национална овцевъдна и козевъдна асоциация“ е разпределен финансов ресурс в размер на 129 920 лв. за предоставяне на техническа помощ.

Във форума участваха и заместник-министрите на земеделието Стефан Бурждев и Момчил Неков.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.