Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти и любители на вкусни месни продукти от всички възрасти в Сливен. Голям базар, гореща скара, чеверме, месни деликатеси на „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД - с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД - с. Величково, „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД - с. Кортен, „Бурденис 379“ ООД - гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД - гр. Горна Оряховица посрещаха повече 10 000 посетители на XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2020. Поредица от информационни и забавно-образователни събития събраха около щанда на асоциацията от най-малките, през бъдещите кулинари от сливенската гимназия по туризъм, до водещи професионалисти - производители и преработватели на месо.

 

„Провеждаме „Дни на българското месо“ вече 4 години подред и сме щастливи отново да бъдем партньор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и да участваме в най-голямото животновъдно изложение у нас. Това дава възможност на фирмите, които членуват в нашата асоциация, да си партнират още по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да има все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза. В Сливен показахме великолепни продукти в резултат на това успешно партньорство и дадохме възможност на стопаните да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството и преработката на месо“, каза Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

В поредицата от събития в рамките на инициативата имаше и такива за най-малките потребители. Специално за децата от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и, разбира се, с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.

 

Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен учиха как се определя качеството на месото и месните продукти с помощта на сензорния анализ. Д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив показа на ученици и преподаватели как да използват сетивните си органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух и да ги превърнат в най-ценния ресурс за откриването на най-добрия продукт.

 

На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература, професионалистите получаваха компетентна информация  в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.

 

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Петък, 02 Декември 2022

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи...

Компании, Събития, Анализи

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Петък, 25 Ноември 2022

Израел, САЩ, Полша, Австралия - светът на ябълките се събра тук, в Болцано. Благодарение...

Реколта, Пазари, Цени

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Събота, 03 Декември 2022

Инициативата ще подпомогне залесяването на българските гори   Министерството на земеделието стартира превърналата се в традиционна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Събота, 03 Декември 2022

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приключи обработката на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките  с Международните дни на боровинките

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Сряда, 30 Ноември 2022

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.