Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти и любители на вкусни месни продукти от всички възрасти в Сливен. Голям базар, гореща скара, чеверме, месни деликатеси на „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД - с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД - с. Величково, „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД - с. Кортен, „Бурденис 379“ ООД - гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД - гр. Горна Оряховица посрещаха повече 10 000 посетители на XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2020. Поредица от информационни и забавно-образователни събития събраха около щанда на асоциацията от най-малките, през бъдещите кулинари от сливенската гимназия по туризъм, до водещи професионалисти - производители и преработватели на месо.

 

„Провеждаме „Дни на българското месо“ вече 4 години подред и сме щастливи отново да бъдем партньор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и да участваме в най-голямото животновъдно изложение у нас. Това дава възможност на фирмите, които членуват в нашата асоциация, да си партнират още по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да има все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза. В Сливен показахме великолепни продукти в резултат на това успешно партньорство и дадохме възможност на стопаните да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството и преработката на месо“, каза Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

В поредицата от събития в рамките на инициативата имаше и такива за най-малките потребители. Специално за децата от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и, разбира се, с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.

 

Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен учиха как се определя качеството на месото и месните продукти с помощта на сензорния анализ. Д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив показа на ученици и преподаватели как да използват сетивните си органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух и да ги превърнат в най-ценния ресурс за откриването на най-добрия продукт.

 

На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература, професионалистите получаваха компетентна информация  в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.

 

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕК одобри облекчения при търговията с живи свине и продукти добити от тях за България

ЕК одобри облекчения при търговията с живи свине и продукти добити от тях за България

Понеделник, 27 Март 2023

Държавите членки единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Четвъртък, 16 Март 2023

Свидетелството на фермата Морето: Миналата пролет отидохме в Бибионе, в провинция Венеция, за да настроим...

Компании, Събития, Анализи

Два дни до откриването на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и ЦВЕТНА ПРОЛЕТ в Панаира

Два дни до откриването на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и ЦВЕТНА ПРОЛЕТ в Панаира

Понеделник, 20 Март 2023

В сряда ще бъдат открити две от най-зелените и цветни изложби от календара на...

Реколта, Пазари, Цени

Заместник-министър Събев: Създавайки „Кулинарен регион Добруджа“ ще гарантираме видимост и защита на местните продукти храни и вина

Заместник-министър Събев: Създавайки „Кулинарен регион Добруджа“ ще гарантираме видимост и защита на местните продукти храни и вина

Вторник, 28 Март 2023

Създавайки „Кулинарен регион Добруджа“ ще гарантираме видимост и защита на местни продукти храни и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно

Сряда, 22 Март 2023

Минималният размер на дневните пари при командировка в България да се увеличи от 20...

Иновации, Обучение, Агросвят

Заместник-министър Джиков: Иновациите ще ускорят растежа на българското производство

Заместник-министър Джиков: Иновациите ще ускорят растежа на българското производство

Четвъртък, 16 Март 2023

Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят  растежа на българското производство в...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.