БАСФ представи на поредица от технически срещи със земеделци от различни региони новите продукти през 2019г. и промоционални оферти

Върху международните цени на селскостопанската продукция не можем да повлияем, но върху добивите – да. Това беше едно от важните послания, които българският екип на БАСФ изказа пред агропроизводители от Южна България, които се събраха в Пловдив на редовната годишна техническа среща. „Вложенията в растителна защита са между 10 и 15 на сто и се правят, след като всички останали разходи са направени. Тези разходи защитават не само растенията, но и вече направените вложения. Доверието на фермерите в качествената защита с препаратите на БАСФ увеличи значително продажбата им на българския пазар и това е основният фактор за договарянето на по-добри цени за България“ - каза Ваня Горчева – мениджър за България и Регион Запад /Сърбия, Хърватска, Словения,Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Черна гора/. Класически пример е навлезлият с летящ старт „Приаксор“, с който само за един сезон бяха достигнати рекордните почти 1 млн. декара третирани житни култури у нас.

По време на паузата, фермери от пловдивско коментираха, че през 2019 година пшеницата изостава в развитието си. Някои вече са я наторили, други торят сега, но с „Приаксор“ искат да подобрят физиологията на растенията, така че те да усвоят много по-добре заложената хранителна норма. „Реално е да очаквам мощен старт на пролет и наваксване на сегашното изоставане.“ - коментира известният агропроизводител Ангел Вукодинов.

Интензификацията на зърнопроизводството трайно се наложи и в слънчогледовите масиви, каза Върбан Върбанов от БАСФ. Той коментира, че в последните години заболяванията на слънчогледа стават все по-значим рисков фактор за бизнеса. Отлични резултати в Южна България са постигнати с използването на препаратите „Ретенго“ и „Пиктор“. През последните 8 години не само в България, но и в съседните ни страни наблюдаваме обща тенденция. Повишаване на добивите от слънчоглед и рапица средно с 15 на сто благодарение на Пиктор. В различни региони ръстът е от 7-8 на сто и достига дори до 23-24 на сто в други региони. Съвременните технологии с Пиктор и Ретенго помагат на растенията да насочат енергията за изхранване на семката, вместо за борба срещу заболяванията. И разликите не се изразяват само в добива, но и в качеството на слънчогледовото масло.“ - заключи Върбанов.
Новината в слънчоглед, дойде с регистрацията на Пулсар Плюс и за Клиърфийлд хибриди. В лицето на този хербицид с уникална формулация производителите вече имат едно решение за две технологии – Клиърфийлд и Клиърфийлд Плюс.

Отминалата 2018 година беше толкова тежка за рапицата, отглеждана в страните от Балканския полуостров, че се наложи Румъния да редуцира посевите си с маслодайното растение от 8,500 000 декара в предходни години на 2,500 000 декара. Прогнозата на специалистите от БАСФ е, че през 2019 година българската рапица ще има много добра цена. Затова вложенията в „Карикс“ и „Пиктор“ напролет ще се възвърнат многократно. В България нямаме възможност да диверсифицираме риска, защото имаме четири основни зърнени култури. В Южна България са дори по-малко. Затова рапицата е и фактор за намаляване на бизнес рисковете.

Промоции 2019
бяха информацията, която залата очакваше с нетърпение. И остана доволна.
- БАСФ България продължава с „Направи си сам пакет“, при който комбинацията от два продукта в житните култури за едни и същи площи дава на фермерите с 10% по-добра цена. Това важи и при избор на трети продукт от технологията за житни култури.
- Спрямо 2018 година намалява цената с 10% на „Биатлон 4D”, “Палас“ и „Диамант Макс“.
- 50 лева ваучер кешбек обратно в банковата Ви сметка може да получите за всеки 20 литра „Капало“ или „Приаксор“.
- „Танго“ стартира 2019 година с ново намаление с още 5%.
- „Стратос Ултра“ е с намаление от 10% през 2019 година, а Стомп Аква с 5%
Тази година БАСФ ще организира пътуване до Гент, Белгия с ключови български производители на рапица. „Такива, които се интересуват от нова генетика на семената и опазват рапицата си с качествените продукти на БАСФ.” - заключи Ваня Горчева
Михаил Ванчев

Агрополитиката, Говори Брюксел

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха 18-ия доклад за сигурността,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор е името на фунгицида от БАСФ, който е отговорът към новите предизвикателства в...

Форуми, Анализи, Коментари

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна, на родопските традиции и на удоволствията се събират на първи...

Пазари, Борси, Цени

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла  храни за 5.9 млрд лева-рекорд за цялата история на страната. Πpинoc...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

Приключи обработката на проектните предложения за детски градини, училища, спортни площадки и физкултурни салони...

Иновации

ЕК  приветства  бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

ЕК приветства бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

Институциите от ЕС постигнаха частично политическо споразумение относно „Хоризонт Европа", което предстои да бъде...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.