БАСФ представи на поредица от технически срещи със земеделци от различни региони новите продукти през 2019г. и промоционални оферти

Върху международните цени на селскостопанската продукция не можем да повлияем, но върху добивите – да. Това беше едно от важните послания, които българският екип на БАСФ изказа пред агропроизводители от Южна България, които се събраха в Пловдив на редовната годишна техническа среща. „Вложенията в растителна защита са между 10 и 15 на сто и се правят, след като всички останали разходи са направени. Тези разходи защитават не само растенията, но и вече направените вложения. Доверието на фермерите в качествената защита с препаратите на БАСФ увеличи значително продажбата им на българския пазар и това е основният фактор за договарянето на по-добри цени за България“ - каза Ваня Горчева – мениджър за България и Регион Запад /Сърбия, Хърватска, Словения,Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Черна гора/. Класически пример е навлезлият с летящ старт „Приаксор“, с който само за един сезон бяха достигнати рекордните почти 1 млн. декара третирани житни култури у нас.

По време на паузата, фермери от пловдивско коментираха, че през 2019 година пшеницата изостава в развитието си. Някои вече са я наторили, други торят сега, но с „Приаксор“ искат да подобрят физиологията на растенията, така че те да усвоят много по-добре заложената хранителна норма. „Реално е да очаквам мощен старт на пролет и наваксване на сегашното изоставане.“ - коментира известният агропроизводител Ангел Вукодинов.

Интензификацията на зърнопроизводството трайно се наложи и в слънчогледовите масиви, каза Върбан Върбанов от БАСФ. Той коментира, че в последните години заболяванията на слънчогледа стават все по-значим рисков фактор за бизнеса. Отлични резултати в Южна България са постигнати с използването на препаратите „Ретенго“ и „Пиктор“. През последните 8 години не само в България, но и в съседните ни страни наблюдаваме обща тенденция. Повишаване на добивите от слънчоглед и рапица средно с 15 на сто благодарение на Пиктор. В различни региони ръстът е от 7-8 на сто и достига дори до 23-24 на сто в други региони. Съвременните технологии с Пиктор и Ретенго помагат на растенията да насочат енергията за изхранване на семката, вместо за борба срещу заболяванията. И разликите не се изразяват само в добива, но и в качеството на слънчогледовото масло.“ - заключи Върбанов.
Новината в слънчоглед, дойде с регистрацията на Пулсар Плюс и за Клиърфийлд хибриди. В лицето на този хербицид с уникална формулация производителите вече имат едно решение за две технологии – Клиърфийлд и Клиърфийлд Плюс.

Отминалата 2018 година беше толкова тежка за рапицата, отглеждана в страните от Балканския полуостров, че се наложи Румъния да редуцира посевите си с маслодайното растение от 8,500 000 декара в предходни години на 2,500 000 декара. Прогнозата на специалистите от БАСФ е, че през 2019 година българската рапица ще има много добра цена. Затова вложенията в „Карикс“ и „Пиктор“ напролет ще се възвърнат многократно. В България нямаме възможност да диверсифицираме риска, защото имаме четири основни зърнени култури. В Южна България са дори по-малко. Затова рапицата е и фактор за намаляване на бизнес рисковете.

Промоции 2019
бяха информацията, която залата очакваше с нетърпение. И остана доволна.
- БАСФ България продължава с „Направи си сам пакет“, при който комбинацията от два продукта в житните култури за едни и същи площи дава на фермерите с 10% по-добра цена. Това важи и при избор на трети продукт от технологията за житни култури.
- Спрямо 2018 година намалява цената с 10% на „Биатлон 4D”, “Палас“ и „Диамант Макс“.
- 50 лева ваучер кешбек обратно в банковата Ви сметка може да получите за всеки 20 литра „Капало“ или „Приаксор“.
- „Танго“ стартира 2019 година с ново намаление с още 5%.
- „Стратос Ултра“ е с намаление от 10% през 2019 година, а Стомп Аква с 5%
Тази година БАСФ ще организира пътуване до Гент, Белгия с ключови български производители на рапица. „Такива, които се интересуват от нова генетика на семената и опазват рапицата си с качествените продукти на БАСФ.” - заключи Ваня Горчева
Михаил Ванчев

Агрополитиката, Говори Брюксел

Розоберът тази година закъснява

Розоберът тази година закъснява

Розоберът тази година закъснява заради студената и дъждовна пролет. Розопроизводителите са  притеснени и за...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Месодайното животновъдство се разраства

Месодайното животновъдство се разраства

През последните три години месодайните говеда в България са се увеличили  от 85 870...

Форуми, Анализи, Коментари

АЗПБ  организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

АЗПБ организира фестивал „ От българско по- българско за нашата трапеза”

За да си припомним вкуса на българското, за да не забравяме за българските традиции...

Пазари, Борси, Цени

Повишената прозрачност на пазара ще направи информацията за ценообразуването по-ясна и по-достъпна

Повишената прозрачност на пазара ще направи информацията за ценообразуването по-ясна и по-достъпна

EК представи третия елемент за постигане на по-лоялни практики при веригата за доставки на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка земеделка площ

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка земеделка площ

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област...

Иновации, Обучение, Агросвят

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите”

Съветът по иновации при БТПП организира Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред държавната администрация...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.