Търсенето на качествено месо се повишава, но само специалистите могат да предложат отличен продукт на разумна цена

Джузепе Пантелеони, собственик на KBS Genetic, Франция

„Нашата основна цел е да поддържаме и подобряваме качествата, които правят Лимузин една от най-разпространените породи в света”, казва собственикът на една от най-иновативните френски фирми за развъждане на говеда

Г-н Пантелеони, бихте ли се представили на нашите читатели?
Занимавам се с развъждане на крави от породата Лимузин от 1974 г. Точно през тази година баща ми купи първата юница Лимузин във Франция. Моето стадо беше в Италия, в Пиаченца - град по долината на река По. Занимавах се основно с развъждане на расов добитък, но и с угояване на млади бикове за малките супермаркети в региона. На 180 хектара площ отглеждах 150 крави.

През 1985 г. бях сред основателите на Италианската асоциация на развъждане на Лимузин, а между 1994 и 2000 г и неин президент. През 1997 г. бях избран за президент на Европейската федерация на лимузин асоциациите (Eurolim) и изпълнявах тази функция до 2008 г. Бил съм и президент на Международния Лимузин съвет (ILC) в периода 2000-2008 г. като бях преизбиран четири пъти поред.
Когато през 2012 г. продадох моята ферма в Италия, аз се преместих във Франция и купих стопанство от 138 хектара близо до Лимож. Този град в Югоизточна Франция е оригиналният развъден регион за породата Лимузин. Днес отглеждам сто регистрирани крави в този прекрасен край.

Друга голяма стъпка в моята кариера бе купуването на компанията KBS Genetic от нейния основател г-н Крес. През 2013 г. той се оттегли от бизнеса и излезе в пенсия , а аз придобих фирмата. Сега ръководя екип от четирима човека и всички се занимаваме да промотираме и подобряваме развъждането на говеда.

С какво се занимава KBS Genetic? Каква е мисията на Вашата компания?
KBS е фирма за развъждане, оторизирана от френското министерство на земеделието, да селектира, събира и продава семенна течност от бици, ембриони и говеда. Ние изнасяме едър рогат добитък като през 2018 г. износът ни обхвана 19 държави, предимно в Европа, но и извън Стария континент.

Нашата мисия е да създадем ново стадо, използвайки цялото ноу хау, което вече имаме, за да помогнем на клиентите да купят точните животни, които ще могат да се адаптират към различни условия. Работим предимно с породата Лимузин – 80% от нашите крави са такива, но имаме и шароле и обрак. Развиваме партньорско сътрудничество с група, която се занимава с развъждане на кози, и през последните пет години изнесохме много млади животни в Русия. Всяка година организираме аукцион за продажба на най-добрите генетично селектирани бици и юници, които сме подбрали сред нашите най-добри стопанства. От 2013 г. нашата фирма е партньор на SIMA в организирането на Simagena, където подготвяме три големи разпродажби и няколко представления.

От 1999 г. работим по един много иновативен проект, който се отнася до комбинирането на специфична група гени в породата Лимузин, които създават животни без рога. Днес сме лидер в Европа в това производство и можем да предоставим такива животни с много високо качество. През следващите 5-10 години ще трябва да увеличим производството, защото търсенето нараства с всяка година.

Нашата основна цел е да поддържаме и подобряваме качествата, които правят Лимузин една от най-разпространените породи в света. Първото и най-важно изискване на нашите клиенти е лесното отелване. Виждаме, че фермите стават все по-големи, а работещите в тях – все по-малко. Това означава, че целият мениджмънт трябва да бъде максимално опростен. Лимузин е ценена заради лесното отелване, добрия характер, отлична структура, висока млечна продуктивност, силни крака – това са качества, които я правят конкурентноспособна на всеки пазар.

Защо месодайното говедовъдство толкова важно?
Месодайното говедовъдство е важно, защото в повечето държави се повишава търсенето на качествено месо, а само специалистите могат да предложат отличен продукт на разумна цена. Развъждането на говеда е особено важно в онези региони, където поради географските особености на мястото е трудно да се развива интензивно животновъдство. Освен това, ЕС ни помага, финансирайки създаването на нови стада от високопродуктивни животни, така че моментът е добър за инвестиции.

Виждате ли българския пазар в бъдещите си планове за развитие?
Към настоящия момент ние не сме представени в България. Имаме бизнес в Румъния, Унгария, Полша, Сърбия и бихме искали да навлезем по-интензивно в Източна Европа. Мисля, че в България има добри условия за подобряване на говедовъдството. Ако някой иска да инвестира във френски породи като Лимузин и Шароле, ние можем да подпомогнем неговото развитие – техническа помощ в областта на генетиката, храненето, ветеринарното обслужване, планиране на сгради – това са част от услугите, които предлагаме. Всяка година посещаваме нашите клиенти и ги подкрепяме в техния избор. За нас ще бъде удоволствие да посетим и България.

Компанията KBS Genetic е партньор на световното изложение SIMA в организирането на салона за елитно животновъдство Simagena. Джузепе Пантелеони беше любезен да даде това интервю след едно от поредните дефилета на породисти крави.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията, но предстои още много работа

Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг представиха 18-ия доклад за сигурността,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор е името на фунгицида от БАСФ, който е отговорът към новите предизвикателства в...

Форуми, Анализи, Коментари

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна се събират на първи фестивал "Родопска угодия" в гр. Девин

Любители на вкусната храна, на родопските традиции и на удоволствията се събират на първи...

Пазари, Борси, Цени

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла храни за 5.9 млрд. лева

България е изнесла  храни за 5.9 млрд лева-рекорд за цялата история на страната. Πpинoc...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

Приключи обработката на проектните предложения за детски градини, училища, спортни площадки и физкултурни салони...

Иновации

ЕК  приветства  бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

ЕК приветства бъдещата програма на ЕС за научни изследвания и иновации- „Хоризонт Европа"

Институциите от ЕС постигнаха частично политическо споразумение относно „Хоризонт Европа", което предстои да бъде...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.