В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В третото издание на престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда. Участие в конкурса взеха десетки нови и иновативни продукти и услуги, лансирани на българския пазар през последните 18 месеца, разпределени в 25 категории.

 От всяка категория бе излъчен само по един победител в резултат от независим потребителски вот. Роса застана начело в класацията в своята категория и получи ексклузивно лиценз за наградата  “Продукт на годината” и възможността да използва червено лого, отличителен знак на международната награда.

 Роса е природна изворна вода от екологично чист планински извор на 1500 метра надморска височина. Благодарение на своята ниска минерализация - една от най-ниските в България, водата е подходяща за всекидневна употреба за цялото семейство, включително и за бременни и приготвяне на бебешка храна.

Победителите в отделните категории се излъчват в резултат на независимо представително проучване, реализирано от Nielsen Bulgaria  , сред 2500 потребители в цялата страна.

Световният конкурс се провежда ежегодно в над 40 страни с една и съща цел: да насочи потребителите към най-новите предложения на пазара и да отличи производителите за качеството и иновациите, реализирани в продуктите им. Червеното лого „Продукт на годината" е знак за независима препоръка за потребителско доверие. Конкурсът се провежда за трета година у нас и в него се включват продукти и услуги, лансирани на българския пазар през последните 18 месеца. Те трябва да демонстрират иновации в една или в повече от следните характеристики: функция, дизайн, опаковка, състав и др.

На церемонията  в София, бяха официално наградени новите носители на престижното отличие за България в присъствието на мениджъри на водещи глобални и местни компании, опериращи в потребителския сегмент, експерти по маркетинг и представители на медиите.

Нашите гори, нашето бъдеще

На 25 и 26 април Европейската комисия организира конференция за анализ и обсъждане на възможностите и предизвикателствата за повишаване на приноса на горския сектор към основните приоритети на ЕС. Лектори на високо равнище са комисар Hogan (селско стопанство и развитие на селските райони), комисар Arias Cañete (Действие по климата и енергетика), министър Deneş (румънски министър на водите и горите) и високопоставени представители на частния сектор, академичните среди, гражданското общество и неправителствени  организации.

Горските площи покриват около 40% от територията на ЕС, а горският сектор осигурява повече от 3,5 милиона работни места в Европейския съюз. Горските органицзации са двигатели на растежа на селските райони и генерират много ползи за обществото, включително  човешкото здраве, отдих и туризъм.

Както е посочено в Декларацията от Корк 2.0, горите и горският сектор могат да допринесат значително за постигането на устойчиви решения на настоящите и бъдещите обществени предизвикателства, които засягат всички граждани на Съюза, като например борба с изменението на климата, намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, насърчаване на  биоикономиката, опазване на биологичното разнообразие и увеличаване на природните ресурси.

Стратегията на ЕС за горите , приета през 2013 г., постави нова рамка за координиране и насърчаване на съгласуваността на политическите въпроси, свързани с горите, и за гарантиране на приноса на горите на ЕС и горския сектор към целите и задачите на ЕС. Устойчивото управление на горите, многофункционалната роля на горите, ефективността на ресурсите и глобалната отговорност на горите са нейните ръководни принципи. През 2018 г. преглед на стратегията направи оценка  на действията, изпълнени в рамките на стратегията на ЕС за горите, и напредъка към постигане на целите за 2020 г.

Парижкото споразумение и целите на ЕС за климата и енергетиката за 2030 г., Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и прегледът на стратегията на ЕС за биоикономика потвърдиха нарастващото значение  на горския сектор за ЕС.

Износът на агростоки достигна 4,5-5 млрд. евро

Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на традиционния великденски форум „Да! На българската храна“.  

„Експортът е много важен. Основната ни насоченост е европейския пазар, но нишите ни са на изток“, коментира министърът. Той разказа, че след срещата си със своя китайски колега е получил уверение, че след 3-годишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай.  Оттам има и голям интерес към българския белен слънчоглед. В момента 3 наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още 10 компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай.

 Министър Порожанов обърна специално внимание и на арабските пазари и Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се провежда едно от най-успешните световни изложения за храни. Усилията са на него догодина България да има свой самостоятелен щанд. Водят се разговори и за намаляване на митата за внос в Ливан на български млечни продукти и пчелен мед. На заседанието си днес правителството одобри и участието за втора поредна година на България на изложението в Рияд, Саудитска Арабия.

Споразумението на ЕС с Япония пък ни дава възможност за нулево мито при внос на български продукти. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев  съобщи, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранд „Нешка“, на името на особено популярната там българска треньорка по художествена гимнастика.

„По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност“, каза Красимир Коев. Той припомни, че средствата за националната лозаро-винарска програма се запазват на 134 млн. евро до 2023 г. Запазиха се и ставките на субсидията от 75%, което е най-високия дял в ЕС и го имат само още 2 държави-членки. В последната година има 9 нови изби и бройката им вече ще достигне до 300. 

  На дискусията председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева предложи при всички обществени поръчки за храни, независимо дали са за училища, детски градини, затвори,  болници, социални домове и др., задължително да има условие храните да са произведени по браншови стандарти. „Така всички ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени“, коментира Кукушева. Министър Порожанов подкрепи идеята.

 Председателят на Българската  асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков пък предложи създаването на единна земеделска камара, от чието име да стават разговорите с министерството на земеделието. Министър Порожанов коментира, че това значително би улеснило работата и диалога. В края на дискусията той поздрави всички български производители  и им пожела и здраве и хубави великденски празници.

НАЗ участва в международна конференция за опазване на водите в Чехия

Международна конференция на тема „Защита на водите в страната“се проведе в Чехия. Организатор на събитието беше Председателството на Профсъюза на селското стопанство и храните на Чехия  в сътрудничество със Селскостопанската камара на Чехия. Конференцията се организира под егидата на министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш.

По покана на Селскостопанската камара на Чехия участие в срещата взе председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов.
Сред официалните гости на събитието бяха премиерът на Чехия Андрей Бабиш, министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан, министърът на околната среда на Чехия Ричард Брабец, председателят на Селскостопанската камара на Чехия Зденек Яндейсек, както и изпълнителният директор за ОСП на Селскостопанската камара на Чехия и член на Европейския икономически и социален комитет Ярмила Дубравска.

Представителите на конференцията отбелязаха, че черпят опит от България в борбата срещу ерозията на почвата, както и добрите практики за минимална обработка на почвата като технологиите „No-till“ и „Strip-till“.

От чешка страна изразиха желанието през следващия програмен период на ОСП тези технологии за обработка да бъдат включени в стратегическите планове на страната за изпълнение на агроекологичните изисквания. По време на конференцията бяха представени актуални данни за състоянието на водните ресурси на Чехия, водната инфраструктура и възможностите за напояване на земеделските земи в страната.

„Водата е ресурс, който е важен не само за развитието на земеделието, но и за опазването на живота на Земята. Промените в климата налагат и активна политика в опазването на водните ресурси. Ние следим и последиците от замърсяването на водите. Нашето правителство е ангажирано с проблемите на водния сектор и за нас е приоритет опазването на този ценен ресурс“, каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 14 до 17 май

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО през 2019 г.  ще се проведе от 14 до 17 май на традиционното място – летище Стара Загора.

Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса отново ще представи най-големите световноизвестни брандове за селскостопанска техника, продукти и услуги за земеделието.

Нова схема за изложбените площи предоставя по-добър достъп и видимост, компактност на изложението и фокусира вниманието върху експонатите и демонстрациите.  Заложени са ясни правила и стандарти за разположението на изложителите.

БАТА АГРО се доказа като най-мащабното събитие в сектор земеделие и през 2019 г. отново ще посрещне хиляди посетители – земеделски производители, бизнес, медии, както и представители на земеделските институции. Изложението ще бъде в подобрен формат – изложбените площи са разположени в правоъгълник, в центъра на който са полетата за демонстрации на продукти за земеделието

Агрополитиката, Говори Брюксел

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Фермери и градинари, които имат розови насаждения,могат да отнесат санкция. Това предвижда новият закон...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановят сеитбата на пролетните култури в Добруджа, докато черноземът поизсъхне и машините могат да...

Форуми, Анализи, Коментари

В  престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В третото издание на престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с...

Пазари, Борси, Цени

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Пламен Николов, управител на "Есетере България":  Целим се винаги в челните позиции

Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с негоГосподин...

Иновации, Обучение, Агросвят

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.