Винария 2019 - арена на изисканите напитки и храни

Международната изложба за лозарство и винарство  Винария  представя от 20 до 24 февруари  колекциите на винарски изби и начини за атрактивно предлагане на продуктите,  нови технологии и оборудване за създаване на лозя, отглеждане и преработка на грозде, опаковане и съхранение на изделията.

Организатор  е  Международен панаир Пловдив под егидата на Министерство на земеделието, а основен партньор Националната лозаро-винарска камара. Изложбата отговаря на всички световнит стандарти и е одобрена от Международната асоциация на изложбената индустрия -  UFI. Тя   е част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино и храни.  Броят на участниците и посетителите се увеличава всяка година заради ефективните маркетингови  възможности, които създава.

Основните браншове са вино и високо алкохолни напитки,  машини и технологии за винопроизводство,  лозарство – посадъчен материали, техника и технологии,    материали и услуги за лозарството и винарството, опаковки и винен туризъм

Уникалният  град на виното е арена на изисканите напитки и храни.  Оригиналният изложбен формат предоставя  обща сцена  за презентиране на  винарски изби, производители и търговци на хранителни продукти и подправки, деликатеси, гурме специалитети. Магията на виното и кулинарията разкриват своето очарование в атрактивна среда и завладяваща атмосфера, които привличат хиляди посетители.

Целта на форума е    намиране на нови пазари,  създаване на бизнес контакти,   промоция на продукти и услуги и осигуряване на маркетингови възможности -     представяне пред чуждестранни търговци и енолози, провеждане на дегустации и майсторски класове и     участие в ексклузивни презентации на вина.

 В рамките на събитието ще се проведе  международен конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки за призовете Златен ритон и Златна фиала.

Доц. Янко Иванов, зам.-министър на земеделието: Време е да променим отношението си към храните

Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху етикета за „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите.

Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата за „най-добър до“,тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони). Този маркер посочва срок за свежест и най добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“. Домакин на форума е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите.

Според проучване на Европейската комисия, едва 20% от българите познават значението на обозначението, „използвай преди“ което е за годност на храната. За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54% от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията.
„Налага се да се предприемат мерки за промяна на отношението към на храните“, подчерта по време на дискусиите заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

„Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубите на храни с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищението на храни. Програмата представя рамка за вземане на практически решения, от всички участниците по хранителната верига вкл. Потребителите от ЕС. Очаква се в края на март 2019 г, да се приеме делегиран акт на ЕК, с които да се въведе единна методология за ДЧ, посочи още доц. д-р Я.Иванов

На Агра 2019 показваме иновациите и улесняваме пътя за тяхното внедряване, заяви доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага Международната изложба „Агра 2019“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша.
Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия. Фокусът е върху мултифункционалната и икономична техника за прецизно земеделие, която ще бъде показана в Международен панаир Пловдив.
Там фермерите ще намерят и оборудване за преработка на суровини, ако искат да затворят цикъла на производство и да предлагат готови продукти. Тази възможност им дава разширената технологична зона на Международната изложба „Фудтех“, презентираща иновации за хранителната индустрия - машини за обработка на суровини, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране.
Голямото разнообразие от комплексни решения за селското стопанство се дължи на факта, че „Агра“ привлича производители и търговци от различни сектори, тъй като се утвърди като най-ефективната платформа за представяне на модерни разработки за отрасъла.
Основни акценти на изложбата
са прецизното земеделие, еко- и нанотехнологиите, растениевъдните ферми на закрито, ефективната и икономична техника, биопроизводството. Участниците предлагат машини от известни наши и световни марки, материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер.
Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни технологии и екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция, които са водещи в това направление.
Селскостопанската академия ще демонстрира традиционни и нови сортове растения и породи животни, както и технологии за тяхното отглеждане. Новото тук е фокусът върху индустриалното животновъдство, което става все по-перспективно заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.
Развитието на „Агра“ като изложение за иновации в селското стопанство определя възходящия тренд на изложбата, която всяка година увеличава своите мащаби. Тенденцията се запазва и в предстоящото 28-о издание, на което ще бъдат представена по-богата гама изделия.
Тук се демонстрират машини за големи и малки стопанства, за различни дейности. Техниката е от последно поколение, улесняващи труда на фермерите и подобряващи икономическите показатели, защото е с много функции и ниски разходи.
„Всичко това
„изкушава“ селскостопанските производители да инвестират
в обновяване на машинния парк. Повечето от експонатите се представят тук веднага след най-големите световни изложения, тъй че няма опасност да се вложат средства в нещо, което утре ще се окаже технологически остаряло. Напротив, тук може да се намери най-новото и на по-добри цени, отколкото в Европа“, коментира доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Фермери от цяла България, от Гърция, Турция, Македония и Сърбия идват на изложбата, за да купят инвентар и оборудване, защото знаят, че ще намерят най-качествените изделия на изгодни цени директно от производители и търговци, добави той.
В съпътстващата програма на „Агра“ се представят и разнообразни финансови инструменти за подпомагане и кредитиране както от страна на държавата, така и от страна на банките. Например ще има семинар за актуалните схеми, програми и мерки за подпомагане на малките стопанства и младите фермери предимно за внедряване на иновации. Той се организира от Националната служба за съвети в земеделието. Събитие по темата подготвя и една от най-големите български банки, за да предостави практически съвети за усвояване на средствата, отпуснати за тренсфер на нови технологии в сектора. Асоциацията на земеделските производители планира семинар „Инструменти на ОСП за подкрепа на иновациите и създаването на къси вериги на доставки“.
С други думи, не само показваме новостите, но и улесняваме пътя за тяхното внедряване в практиката, предлагаме комплексни решения за развитие на стопанствата, добави Иван Соколов.
Панорамата от иновации за селското стопанство и възможността за изгодни инвестиции са причина „Агра“ да бъде оценявана като най-полезното изложение за бранша от участниците в допитване, проведено неотдавна. И тази година няма да липсват новости за различни направления на селското стопанство.
Сред хитовите експонати е дрон пръскачка, който спестява разходи на гориво и вода, увеличава добивите с по-прецизна обработка и има висока производителност, достигаща до 250 декара на ден.
Модерната концепция за максимална ефективност
е база на по-голяма част от техниката и оборудването.
Новост в европейски мащаб са трюфелно микоризираните фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени. Разработката допринася за развитие на трюфелното агролесовъдство, с чиято помощ се оползотворяват пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, „заразени“ със спори от трюфел. Така фермърт може да направи например плантация от лешници, в която да отглежда и трюфели. Предлагат се микоризирани фиданки от леска, дъб, габър, липа, орех пекан, иглолистни, които са произведени по специална технология.
Европейска новост са и слънчогледовите хибриди на известна световна марка – модерно и надеждно системно решение, което дава на производителите сигурност, че техните култури и инвестиции са защитени до прибирането на реколтата. Хибридите са устойчиви на болести и паразити, а полето остава незамърсено с плевели. И български учени предлагат нов сорт слънчогледов хибрид с името „Деведа“, който дава високи добиви и масленост над 51%, без да изисква специални грижи за отглеждането.
Новост е и технологията за производство на твърда пшеница сорт „Хеликс“, при който съдържанието на протеин и глутен отговаря на изискванията за производство на качествени макаронени продукти. „Надита“ е нов високдобивен и икономичен сорт обикновена зимна пшеница, успешно съчетаващ висок потенциал за добив и ефективно използване на азота. Това води до снижаване на себестойността на продукцията и по-добри икономически резултати за фермерите.
Два сорта памук - „Егея“ и „Нике“, са оценени като постижение и ново направление в селекцията у нас. Принадлежат към новата генерация сортове, които са с естествено оцветено кафяво влакно, с висок екологичен и стопански ефект. Най-ценното качество е по-дългото и по-фино влакно в сравнение със стандартните показатели. Двата сорта се характеризират с добра продуктивност, ранозрялост и пригодност за механизирано прибиране.
В Международната селскостопанска изложба
едно от водещите направления е биопоризводството.
Демонстрират се технологии и оборудване, чисти торове и препарати за земеделски и животновъдни ферми, както и техни продукти.
С екотенденцията са свързани и много от представените иновации. Сред тях са феромонови диспенсъри, използвани за контрол на неприятели чрез метода на полова дезориентация на пеперудите. Това е ефикасен и безопасен за околната среда начин за предпазване от вредители, като ябълков плодов червей, източен плодов червей и сливов плодов червей. Методът позволява да се сведе до минимум приложението на конвенционални инсектициди. Може да се прилага в програмите за интегрирана растителна защита и в биологичното земеделие.
На възможностите за развитие на този модерен сектор са посветени няколко събития по време на „Агра 2019“. Ще се проведе традиционният Ден на биологичното земеделие с международна научна конференция „Биологично земеделие и устойчиво развитие“. В програмата са включени конференция „Биологичното земеделие в България, повече иновации за по-добри резултати“ и семинари по темите „Превенция, третиране и биостимулация без натрупване в растенията“ и „Иновативен подход за устойчиво земеделие на база полезни микроорганизми с приложение в конвенционално и биологично земеделие“.
Така желаещите да развиват бизнес в перспективната област на екопроизводството ще намерят на „Агра“ всичко необходимо – информация, технологии, инвентар, препарати и възможности за финансиране. Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство.
„Агра 2019“ отново е част от
единствения на Балканите форума за селско стопанство, вино, храни и оборудване.
Той показаха последно поколение технологии, техника, продукти и услуги по цялата верига от полето до трапезата, като включва също престижните изложби „Винария“ - за лозарство и винарство, „Фудтех“ - за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“. Традиционно в него участват повече от 700 компании от над 30 държави. Очаква се над 40 000 специалисти от страната и чужбина да посетят петото издание на форума от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Той е организатор на изложбите в партньорство със Селскостопанската академия и браншови сдружения и под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Седмата национална среща на земеделските производители в България

“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили мнение в публичното обсъждане на поземления закон. Ще направим работна група, защото нещата са много деликатни. Когато става дума за пари и земя, интересите са много разнопосочни“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Седмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.В момента няма нужда от бързане, имаме законова рамка, която работи, ще помолим за удължаване на срока за внасяне на закона в Народното събрание, каза Порожанов. Стопанската година е в ход и ще върви със сегашната рамка, бързането е излишно, защото няма как да бъдат вкарани два режима едновременно.
По отношение на Общата селскостопанска политика министър Порожанов коментира, че в момента има много документи, които са на дневен ред в Брюксел. Най-важен е този за многогодишната финансова рамка, който се обсъжда от Европейския съвет. Очакването е октомври-ноември да има решение по нея. Това ще даде параметрите по бюджетите на всяка страна-членка по двата земеделски фонда – гаранционния и ПРСР. По директните плащания за България е предвидено малко увеличаване, а намалението по ПРСР може да се компенсира с национално съфинансиране. Министър Порожанов съобщи пред земеделските производители, че е провел разговори и смята, че нужните 300 млн. евро за 7-годишен период могат да бъдат осигурени, за да се запази бюджета и за развитие на селските райони.
Председателят на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов посочи, че липсата на работна ръка се превръща в основен проблем за сектора, което изисква и нови политики за пазара на труда.
Председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева заяви, че няма да се пристъпи към разглеждане на законопроекти, по които няма постигнат консенсус с бранша. Тя изтъкна, че годишната среща на земеделските производители се е превърнала в събитие, на което се получава добър диалог и добри решения за сектора.
Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков съобщи, че е готов индикативният график за плащанията през годината. Както и през миналата основните ще бъдат март, април и май.

Упадъкът на картофеното производство в България

Картофите са най-добре приспособени към хладен и влажен климат, но в действителност са широко разпространени в почти всички райони на света. В по-северните географски ширини се отглеждат в равнините, а в по-топлите райони - на по-големи надморски височини. За периода от 1980 до 2017 г. световното производство на картофи е увеличено с 54% от 240 на 378 млн.тона, предимно за сметка на развиващите се страни.
Производството на картофи е концентрирано предимно в северозападната и централна част на ЕС /фиг.1/. Германия е най-големият производител с повече от една пета (22,2%) от картофите на ЕС-28. Следват Полша, Холандия, Франция и Обединеното кралство. Общо петте водещи страни осигуряват 65% от продукцията на общността. Удивително е, че Холандия осигурява около 430 кг картофи на човек от населението и наред с това е водещ производител на елитен посадъчен материал. . С производството на повече от 1 млн. тона картофи в намаляващ ред са Белгия, Румъния, Дания, Италия и Испания. Общо с по-малко производство на картофи са както най-северните, така и южните средиземноморски страни
Фиг. 1КАРТОФИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Производството, реколтираните площи и средните добиви от картофи са определени за периода 1970-2016 г. чрез използването на математичен модел на Faostat Agriculture 2016. До 2010 г. това е правено през 5-годишни интервали, а след това – ежегодно.
Реколтирани площи с картофи
През дългия 46-годишен период от 1970 до 2016 г. реколтираните площи с картофи са в широкия диапазон от минималните 824 хил. дка в края на периода до максимума от 556 хил. дка през 1995 г., т.е. около 6.8 пъти. (фиг. 1/). С известни колебанияр те се повишават до 412 хил. дка през преломната 1990 г., но в противоположност на общите тенденции в българското земеделие продължават да растат до 556 и 528 хил. дка през 1995 и 2000 г., след което рязко спадат повече от два пъти през 2005 г. до 240 хил. дка. В следващите 5 години площите отново намаляват около 2 пъти през 2010 г., увеличават се слабо до 162 хил. дка през 2012 г., след което неотклонно намаляват до минималните 84 хил. дка през 2016 г.

Средни добиви от дка
Средните добиви от дка (фиг.2) са от минималните 752 кг/дка през 2000 г до максималните 1820 кг/дка през 2010 г. (вариране 2.4 пъти). Като се изключат двете начални величини се наблюдава известна слаба тенденция за нарастване. на добивите през целия период. Трябва обаче да се има предвид, че те са много по-ниски от страните на ЕС с водещи позиции в картофеното производство.
Фиг. 2Производство
Общото производство на картофи е производно от стойностите на реколтираните площи и средните добиви. През периода то показва 4.3-кратно вариране от максималните 549 хил. тона през 1995 г. до минималните 127 хил. тонАпрез 2016 г.
Фиг.3Очевидно местното производство е далеч недостатъчно, за да задоволи консумацията, която според някой данни е минимум 40-50 кг на човек от населението. Затова е обяснимо, защо нашият пазар е залят от вносни картофи от различни страни.

НАСОКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА КАРТОФЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО
Производството на картофи в България е на ниско организационно, технологично и техническо равнище, поради което добивите са ниски, разходите високи, а качеството често незадоволително. При тези условия се реализира само част от потенциалните възможности на съвременната селекция..
Задачата за увеличаване добивите със стандартизирана и качествена продукция до нивото на средноевропейските страни изисква усилия в няколко насоки:
• Оптимизиране на площите във фермите за картофи до около минималните 50-60 дка, позволяваща приложението на съвременна техника и технологии;
• Непостоянния климат и честите засушавания трябва да се коригират с навременно и правилно напояване;
• Прилагане на специализирана комплексна техника за всички фази от технологията на отглеждане (браздообразуваща, тирообразуваща, посадъчна, прибираща, сортираща);
• Оптимизиране технологията на отглеждане (обработка, торене, растителна защита), съобразено със сортовата специфика и екологичните условия.
• Подобряване семепроизводството със съвременни техники, включително тъканни култури.
• Съвременни техника за съхранение на продукцията, осигуряваща малки загуби и високи търговски качества.
Тези изисквания не могат да бъдат осъществени при сегашното неорганизирано и ниско технологично производство на дребни производители. Тяхното реализиране изисква създаването на действени организация на производители.
Проф. дсн Петко Иванов

Агрополитиката, Говори Брюксел

Преброяват земеделските стопанства през 2020 г

Преброяват земеделските стопанства през 2020 г

Правителството одобри проект на Закон за преброяване на земеделските стопанства през 2020 г. Анкетирането...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността

137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността

В ДФ „Земеделие“ са постъпили 137 проекта по време на първия прием по мярка...

Форуми, Анализи, Коментари

Винария 2019 - арена на изисканите напитки и храни

Винария 2019 - арена на изисканите напитки и храни

Международната изложба за лозарство и винарство  Винария  представя от 20 до 24 февруари  колекциите...

Пазари, Борси, Цени

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините....

Агротехника, Растителна защита

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ: Правилната употреба на продуктите за растителна защита гарантира защитата на човешкото здраве

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ: Правилната употреба на продуктите за растителна защита гарантира защитата на човешкото здраве

АРИБ представлява растителнозащитната индустрия в България. Фирмите-членове на Асоциацията имат съществена роля за насърчаване...

Иновации

Блокчейн технология ще намали количествата изхвърляни храни

Блокчейн технология ще намали количествата изхвърляни храни

IBM оповести своя годишен списък 5 за 5, в който компанията посочва пет ключови...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.