Цената на земеделската земя достигна 2700 лв. за декар

Земеделската земя в България - развитие на пазара, предстоящи законодателни промени и реформата в ОСП Това беше темата на двудневен семинар за агромедии, организиран от БАСЗЗ

Всичко по ОСП ще се случи след като се избере новия европарламент. Общите положения засега се отнасят до таваните, вътрешното изравняване и външното изравняване на таваните на плащанията.  Засега се коментира  таван от 100 000 лв от които ще се приспадат всички данъци и такси. За нас таваните трябва да се определят на национално ниво, тъй като стопанствата в отделните страни на евросъюза са различни. В България и Румъния например стопанствата са с големи размери, но заплатите са малки. На зърнения пазар ние се конкурираме с Русия и Украйна, където такива рестрикции на пазара няма.Това каза Галина Пейчева, зам.-председател на БАСЗЗ

Според новата ОСП изравняването на плащанията между старите и новите страни членки ще се решава след 2020.За нас това е несправедливо.Ние с Румъния искаме изравняване сега. В момента таванът на субсидиите  у нас е 150 000 евро така че по-нисък таван ще доведе до обратно раздробяване на земята. Таваните на плащанията ще се дискутират и по време на румънското председателство. коментира Галина Пейчева.

Според мен е добре е националните планове да са качени на една платформа в ЕС,  за да има по-голяма прозрачност при изготвянето на новата ОСП.
Галина Пейчева, която спечели конкурса „Евробизнесдама на годината“ на сп.“Агробизнесът“, сподели пред агромедиите:
„Плащанията от Европа могат да бъдат спрени ако не изпълним целите на новата ОСП – напр. увеличаване на протеиновите култури с 5% и т.н. Ако разликата с другите страни в ЕС е над  25% - плащанията спират.Румъния иска разликата да се качи на 45% , което едва ли ще се постигне. По-тревожното е, че никъде не може да се види какво точно сме заложили като цел в следващите пет години- какво ще се случи на бизнес ниво, а  това създава напрежение в сектора.Диалог по отношение на националния план и неговите цели не се води“.

 БАСЗЗ не подкрепя законопроекта за собствеността, поземлените отношения  и опазването на земеделските земи  и предложената в него философия на регулиране на пазара на земеделска земя. Конституционните права на над 3,5 млн. български граждани – собственици на земеделски земи са нарушени.Не е изложено конкретно как ще стават арендните отношения, особено в частта по отношение на собствеността на земята и защитата на собственика, стана ясно на семинара.Мисията на БАСЗЗ е Комасация на земеделските земи,  хидромелиорация, високи екостандарти, модерни пазарни отношения , обяви председателят на асоциацията Стайко Стайков. Той изброи факторите, които влияят върху  цената на земеделската земя в България : регион, климат, релеф ,размер, обработва ли се, комасирана ли е, напоява ли се, развива ли се на землището, каква е конкуренцията  – повече арендатори- по-ниска цена.Когато една земя има тежест – голям дълъг аренден договор, ние не можем да я продадем.
 
Ние имаме най-раздробената земя в Европа.
За Национална поземлена банка се говори от 2003 г, нашата идея,че с такава банка много по-лесно ще решаваме проблемите.Цените на земеделската  земя в момента са стабилни, като се задържа ръста от 5%.Най-високи са цените на земеделската земя в Добрич - от 2000 до 2700 лв. но  няма голямо предлагане. Арендната цена  в Добрич варира от  80 лв.до 120 лв. а в Свиленград от  25- 40 лв.Нашата земя е една от най-плодородните в света,заключи Стайков.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Фермери и градинари, които имат розови насаждения,могат да отнесат санкция. Това предвижда новият закон...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановят сеитбата на пролетните култури в Добруджа, докато черноземът поизсъхне и машините могат да...

Форуми, Анализи, Коментари

В  престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В третото издание на престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с...

Пазари, Борси, Цени

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Пламен Николов, управител на "Есетере България":  Целим се винаги в челните позиции

Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с негоГосподин...

Иновации, Обучение, Агросвят

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.