Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

За първи път България ще участва със собствен щанд на световната климатична конференция

Водещият производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров, Агрополихим, в партньорство със Солвей Соди, ще представят България на климатичната конференция COP28 в Дубай със съвместния им проект – SAPHIRRE. Инициативата цели да създаде индустриална симбиоза между две екологично ангажирани компании за намаляването на въглеродния им отпечатък (декарбонизация). Панелът, в който двете компании ще вземат участие е с тема „Зеленият преход от изкопаеми горива и декарбонизация на индустрията“ и ще се състои на 10 декември. Той се провежда под егидата на Министерство на околната среда и водите и цели да представи най-добрите примери за зелени иновации по пътя на индустрията към климатичната неутралност.

Амбицията на Агрополихим и Солвей Соди е да оползотворяват емисиите на CO2 и технологичните отпадъци, свързани с производствата им. Двете компании прилагат иновативен подход за адаптиране на над 100-годишен процес в контекста на кръговата икономика, чрез който отпадъчните материали да се рециклират в ценни продукти с приложение в агроиндустрията и строителството. В плана е предвидено да се оползотворяват над 300 хил. тона СО2 годишно.

Солвей Соди

Проектът SAPHIRRE е най-големият и единствен по рода си в областта на химическата индустрия, затова и намери достойно място сред представителството на България, която за първи път участва със собствен щанд в глобалния екологичен форум на ООН – COP28. Инициативата, водена от двете компании, изцяло съответства на принципите на кръговата икономика и реализацията й ще допринесе за устойчивата употреба на ресурсите и намаляване на индустриалното въздействие върху климата и околната среда.

В основата си, проектът предвижда да бъдат оползотворени два отпадъчни потока от инсталациите на двете предприятия:

  • СО2 емисии, отделящи се от горивни процеси при производството на калцинирана сода в Солвей Соди, и
  • фосфогипс - неопасен отпадък от производството на фосфорна киселина в Агрополихим

до получаването на крайни продукти, които да бъдат предлагани директно на пазара:

  • амониев сулфат (за непосредствена употреба като торов продукт в земеделието или суровина за производство на други комплексни минерални торове) и
  • калциев карбонат (годен за влагане в строителството).

В допълнение към ползите на проекта, цялата енергия за процеса ще бъде осигурена от възобновяеми източници.

За технологията:

Проектът SAPHIRRE се базира на утвърдена технология за производство на амониев сулфат - т. нар. процес Мерсебург, включващ реакция на амоняк и CO2 до получаване на амониев карбонат и последваща реакция на амониевия карбонат с калциев сулфат (гипс) до получаване на два крайни продукта: амониев сулфат и калциев карбонат.

Малко повече данни:

Предвижда се производството да стартира през 2029 г., като в годишен аспект ще се оползотворяват над 300 хил. тона СО2 – това е количеството въглеродни емисии, изпускани за една година от ауспусите на всички леки автомобили, регистрирани във Варна. Цялостната инвестиция в проекта по предварителни данни възлиза на 200 милиона евро.

В рамките на една година на процес по оползотворяване ще бъдат подложени над 900 хил. тона индустриален неопасен отпадък (фосфогипс), а за целите на проекта ще бъде доставен 200 хил. тона нисковъглероден амоняк годишно, за да се подсигури климатична неутралност на крайните продукти.

От оползотворяването на отпадъчните материали в годишен аспект ще бъдат произведени 900 хил. тона амониев сулфат (минерален тор) и над 500 хил. тона калциев карбонат (за влагане в строителството).

За Агрополихим:

Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров.

Компанията е основана през 1974 г. като държавно предприятие, а през 1999 г. българската Агенция за приватизация продава 63% от капитала на дружеството. Към 2023 г. Агрополихим АД е изцяло частно дружество с българско и белгийско акционерно участие, в което работят 1000 души.

Торовият завод на дружеството се намира в Индустриалната зона на град Девня, в непосредствена близост до пристанище Варна – запад и има директна връзка с националната железопътна мрежа.

За Солвей Соди:

Група Solvay присъства в България от 1997 година в 4 завода/административни обекта.

Солвей Соди, Девня, е най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода и най-големият европейски завод на Solvay с номинален капацитет от почти 1,6 милиона тона годишно.

Основни продукти: калцинирана сода (лека и тежка) и сода бикарбонат

Непрекъсваем режим на работа: 365 дни/година

Персонал: около 570 служители в Солвей Соди и филиали; около 700 души непряко ангажиран персонал

Връчиха Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023 – вижте кои са наградените

Асоциацията на месопреработвателите в България връчи Златните медали на МЕСОМАНИЯ 2023. Юбилейното издание на най-голямото изложение за месо и месни продукти у нас придаде допълнителна стойност на отличията за качествени и оригинални пазарни продукти на изложителите тази година.

„Златният медал, съчетан с диплома за отличие от 30-то издание на МЕСОМАНИЯ е не само награда, но и доказателство за ангажираността и новаторството на най-добрите компании в бранша и техните постижения. Това е още една възможност за празнуваме устойчивостта и адаптивността на индустрията, която пази традициите и смело следва новостите в тенденциите за хранене и потребителските предпочитания“, каза Атанас Урджанов – председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). Той поздрави отличените компании и подчерта, че те са пример за вдъхновение, поставяйки висок стандарт за нови постижения, които несъмнено ще повлияят на посоката на развитие през идните години.

С престижните „Златен медал и диплом“ бяха отличени 15 месопреработвателни компании за 41 техни продукта:

„Актуал“ ООД получи награда за своя Деликатес кълцаница Актуал.  „Белла България“ бяха наградени за Майсторлъшката си серия луканка, суджук, бабек и старец, а „Елко Мес“ ООД – за своите „Сурово-пушени колбаси“. „Биляна Мес“ ЕООД беше отличена за пастърмата си „Усойна“, а „Енола Мес“ ЕООД впечатлиха със серията си малотрайни колбаси и със заготовките за кюфтета.

„Вланел“ ООД си осигуриха заслужено място сред носителите на наградите за своите Пилешки пикантни крила „Пири Пири“, а „Еко Мес“ получи няколко отличия, включително за слайсовете „Родопа Пазарджик“ и шпек „Смядово“.

„Малевентум Марон“ впечатли съдиите с „Влашко мезе“, а „Недко Недков – Овчарово ЕООД“ – със серията си наденици и суджук „Добротица“, както и с наденичките с кашкавал „Фиеста“.

„Плевен Мес“ ООД бяха отличени за серията „Кайлъка“, а „Ресторанти Добревски“ ООД – за сурово-сушените си колбаси от биволско месо.

Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест“ получи отличие за „Луканка от източнобалканска свиня“. Месните продукти от говеждо месо на „Екрос-I“ ЕООД и продуктите им от заешко също грабнаха награда от 30-та МЕСОМАНИЯ.

За потребителите, които не ядат месо, също дойдоха добри новини. „Сами-М“ ЕООД бяха отличени за серията „Зелечукови полуфабрикати“, включваща картофени кюфтета и спаначени пръчки.

Поздравяваме всички наградени производители и техните екипи за всеотдайната работа и за дързостта да си поставят високи цели. Благодарим на всички наши изложители, представили най-доброто, което браншът е създал за последните 30 години. Юбилейното изложение МЕСОМАНИЯ 2023, със своя фокус върху качеството и иновациите, продължава да играе решаваща роля в оформянето на бъдещето на индустрията, категорични са от Асоциацията на месопреработвателите в България, организатор на най-престижното събитие в сектора за годината.

Да споделят празника на месопреработвателите на щанда на АМБ дойдоха и зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, експерти на дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в МЗХ и представители на Българската агенция за безопасност на храните.

 

НАЗ организира XI Национален Агро Семинар

XI Национален Агро Семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се проведе в к.к Албена, х-л Maritim Paradise Blue. Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“. 

Семинарът ще посрещне двойно повече изложители и над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. Форумът ще предостави възможности за срещи и дискусии по актуалните теми в областта на Зърнопроизводството.

 

Поканени са президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, председателят на комисията по земеделието и храните Десислава Танева и евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

 

Семинарът в първия ден ще бъде открит с лектори: Снежана Благоева и Георги Ралчев от Постоянното представителство на Р България в Брюксел, проф. Валентин Казанджиев от НИМХ и доц. д-р Наталия Петровска и доц. д-р Валентина Вълкова от Института по царевицата – Кнежа.

 

Генерален спонсор на събитието е Агрополихим. Компанията ще представи първите торове с нисък въглероден отпечатък. В новата „синя“ серия продуктът амониев нитрат е произведен с почти нулеви въглеродни емисии.

Други теми, върху които ще се фокусират Агрополихим, са инхибирания карбамид, течния тор със собствен транспорт и зърнения терминал – по-ниски транспортни разходи и въглеродни емисии при комбинирани доставки.

 

Тайтън Машинъри ще бъдат спонсор на събитието и ще открият втория семинарен ден с темата „Предизвикателства пред земеделието днес и технологии за устойчивост в променящи се условия на работа“.

През втория ден от семинарната програма лектори ще бъдат компаниите Синджента, НИК, BASF, Corteva, Лебозол, Green Ground, Nuseed, Plant's Soul Bulgaria, Агримат и UPL.

 

Васил Василев и Мариян Марков от ТехноЛогика, част от европейския иновационен хъб АгроХъб.БГ, ще разкажат как използването на сателитни данни може да повиши добива и качеството на реколтата и да подпомогне ефективното управление на стопанството.

 

 

НАЗ организира XI Национален Агро Семинар

XI Национален Агро Семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се проведе в к.к Албена, х-л Maritim Paradise Blue. Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“. 

Семинарът ще посрещне двойно повече изложители и над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. Форумът ще предостави възможности за срещи и дискусии по актуалните теми в областта на Зърнопроизводството.

 

Поканени са президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, председателят на комисията по земеделието и храните Десислава Танева и евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

 

Семинарът в първия ден ще бъде открит с лектори: Снежана Благоева и Георги Ралчев от Постоянното представителство на Р България в Брюксел, проф. Валентин Казанджиев от НИМХ и доц. д-р Наталия Петровска и доц. д-р Валентина Вълкова от Института по царевицата – Кнежа.

 

Генерален спонсор на събитието е Агрополихим. Компанията ще представи първите торове с нисък въглероден отпечатък. В новата „синя“ серия продуктът амониев нитрат е произведен с почти нулеви въглеродни емисии.

Други теми, върху които ще се фокусират Агрополихим, са инхибирания карбамид, течния тор със собствен транспорт и зърнения терминал – по-ниски транспортни разходи и въглеродни емисии при комбинирани доставки.

 

Тайтън Машинъри ще бъдат спонсор на събитието и ще открият втория семинарен ден с темата „Предизвикателства пред земеделието днес и технологии за устойчивост в променящи се условия на работа“.

През втория ден от семинарната програма лектори ще бъдат компаниите Синджента, НИК, BASF, Corteva, Лебозол, Green Ground, Nuseed, Plant's Soul Bulgaria, Агримат и UPL.

 

Васил Василев и Мариян Марков от ТехноЛогика, част от европейския иновационен хъб АгроХъб.БГ, ще разкажат как използването на сателитни данни може да повиши добива и качеството на реколтата и да подпомогне ефективното управление на стопанството.

 

 

Macfrut 2024, силата на разнообразието

41-вото издание на международния търговски панаир за сектора на плодовете и зеленчуците ще се проведе в Римини Експо Център (Италия) от 8 до 10 май 2024 г. Международен фокус върху Арабския полуостров, десертното грозде като ключов продукт и нови допълнения: Академията Macfrut, Agrisolar Exhibition и Innovation Hub.

 

 

 

Доха (12 октомври 2023 г.) – Международен фокус върху Арабския полуостров, стартирането на Академията Macfrut, две нови изложби и три динамични зони. Планирани са много допълнения за Macfrut, международното търговско изложение за сектора на плодовете и зеленчуците, планирано в Римини Експо център от 8 до 10 май 2024 г. Това ще бъде неговото 41-во издание, което доказва, че това е единственото търговско изложение за доставки в него на международната сцена, представяйки всички сегменти от веригата за доставки на сектора на плодовете и зеленчуците. Macfrut има три актива: бизнес, който е в основата на търговския панаир; Знания, „сертифицирани“ от присъствието на екип от експерти, които ще координират различните изложения и ще гарантират качествено съдържание на събития, фокусирани върху най-новите иновации; и работа в мрежа, със срещи, организирани от търговския панаир, благодарение на специален екип, който отговаря за планирането на стотици B2B срещи между изложители и купувачи от цял свят (1500 купувачи участваха в последното издание), с ценната подкрепа на ICE - Италианска търговска агенция.

 

Ражда се Академията Macfrut

Уникалният характер на Macfrut ще бъде допълнително подчертан със стартирането на Macfrut Academy, иновативна дигитална платформа, която ще привлече изложителите и посетителите на Macfrut през цялата година. Различни теми, засягащи няколко вериги за доставки, ще бъдат обстойно обсъдени по време на видео лекции, провеждани от експерти, за да запознаят професионалистите в сектора с най-новите разработки. посветен на устойчивите продукти и технологии за обработка, използвани за производството на функционални храни с висока хранителна стойност, ще направи своя дебют. Съвместна инициатива на Университета в Болоня, Департамента по агро-хранителни науки и технологии (DISTAL) и Кампуса по хранителни науки в Чезена, тази изложба е посветена на иновативни продукти от плодове и зеленчуци и ще включва тематични семинари и демонстрационни дейности, извършвани от световноизвестни изследователи и водещи компании.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Неделя, 03 Декември 2023

Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители не са включени в...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Понеделник, 16 Октомври 2023

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум...

Компании, Събития, Анализи

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Вторник, 05 Декември 2023

За първи път България ще участва със собствен щанд на световната климатична конференция Водещият производител...

Реколта, Пазари, Цени

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

Сряда, 06 Декември 2023

Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за качеството и произхода на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

Четвъртък, 07 Декември 2023

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати над 5 млн. лв. (5 009 527 лв.) на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Вторник, 14 Ноември 2023

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.