Награди за иновации на Macfrut 2024

Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за сектора на пресните продукти, който се провежда в Римини Експо център, светлината на прожекторите е върху иновациите в биоразтворите и изследването на сортовете в сектора на десертното грозде.

 

 

Награда за иновации на Biosolutions

 

Продуктовата иновация беше наградена в четвъртото издание на наградата за иновации Biosolutions, част от международното събитие Biosolutions в Macfrut, което се превърна в европейска референтна точка за сектора с около седемдесет участващи компании. Координирани от Agri2000 net, научният партньор на събитието, две иновации бяха наградени от научния комитет: VYNYTY Pro Press от Bayer и YaraMila NUTRI от Yara.

 

В детайли, VYNYTY Pro Press повишава ефективността на опрашването при домати и праскови благодарение на по-дългата продължителност на третиране, лекотата на използване и високата устойчивост на продукта, тъй като той естествено се разгражда в околната среда в края на своя жизнен цикъл.

 

Другият награден иновативен продукт е YaraMila NUTRI от Yara. Използван в градинарски култури, той подобрява растежа на кореновата система и позволява по-добро усвояване на хранителни вещества при ниски дози.

 

 

 

Симпозиум за трапезно грозде Macfrut

 

Nuvau и Italian Club Variety, двама от тримата селекционери от Апулия, специализирани в подобряването на сортовете на италианското десертно грозде, работят за постигане на много важна цел за сектора на италианското десертно грозде: да имат ранен сорт грозде „Италия“, който е последователен и в двете качествени и количествени свойства. Това е един от основните акценти, възникнали на Симпозиума за трапезно грозде Macfrut, възможност за оценка на състоянието на научните изследвания в този стратегически сектор за Италия.

 

Сред най-новите представени агротехнически техники са така нареченото „спасяване на ембриони“ и иновативна полева техника, която дори предвижда производство още през май.

 

 

 

„В първия ден на симпозиума за десертно грозде бяха обсъдени всички публични и частни изследователски програми, посветени на десертното грозде, както от италиански, така и от международни институции.“ Това сподели Бруно Мезети, професор в Политехническия университет в Марке и координатор на симпозиума

 

На събитието присъстваха всички големи селекционери, които обявиха пускането на нови сортове през следващата година. Въпреки това местните изследвания също процъфтяват, тъй като двамата селекционери от Апулия, Nuvaut и Italian Club Variety, обявиха планове за пускане на пазара на около двадесет нови сорта всеки през следващата година. Тенденцията е към развитие на предимно безсеменно грозде, ранни и късни сортове, подходящи за отглеждане в южните райони на страната, гарантиращи както добив, така и качество.

На снимката: Щандът на България привлича вниманието на посетителите на Macfrut 2024 

 

На 23 април, стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

В продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията

От 23 до 26 април София се превръща в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост. Защото в Интер Експо Център ще се проведе изложение ТЕХНОМЕБЕЛ – безспорно, едно от най-очакваните от сектора събития. През тази година международният формат отбелязва своя 20-годишен юбилей. Организатори са Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

Върху повече от 8000 кв.м. посетителите ще открият щандовете на близо 100 участници. От своя страна те ще представят над 300 регионални и световни брандове от всеки сгемент на мебелната и дървообработващата промишленост. Изложение ТЕХНОМЕБЕЛ 2024 ще бъде официално открито на церемония в 13.00 часа на 23 април. Мястото ще бъде Семинарна зала в Изложбена зала2.

Залите на Интер Експо Център ще се изпълнят с продуктите и материалите, механизмите с различни функции, паркети, панти за врати, плоскости, обков, машини, софтуер и др. Над 20% от представените брандове са свързани с дървообработващите машини и оборудването, 18% - с мебелен обков, механизми и детайли, 15% - бояджийска техника, 14% се фокусират върху материалите за производство на мебели и кантове, лакове и масла – 13% и др.

Паркет, за който водата не е проблем, иновативни мебелни механизми, гигантски машини, сред които CNC центрове за пробиване, машини за автоматична обработка на детайли и елементи, софтуер, брез който индивидуалният подход към всеки проект е по-лесен отвсякога... Това са само част от иновациите на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024, от 23 до 26 април.

За посетителите

„През последните години ТЕХНОМЕБЕЛ се утвърди като важен международен форум“, коментират организаторите. Очаква се изложението, което се провежда на всеки две години, отново да привлече интереса на публиката от България, Източна и Централна Европа.

За посетителите се подготвят поредица от презентации. Благодарение на тях те ще разберат повече за демонстрираните на изложението иновации, за актуалните въпроси, визиите и различните подходи в съвременната индустрия.

За улеснение на посетителите, през всички изложбени дни, те ще могат да закупят билета си онлайн – на www.iec.urboapp.com или от касите на Интер Експо Център. От 23 до 25 април вратите на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ 2024 ще бъдат отворени за посетители между 10.00 и 18.00 часа, а в последния ден, 26 април – до 17.00 часа.

Иновации на EuroTier 2024: Автоматизация и хуманно отношение към животните за животински помещения на бъдещето

EuroTier 2024: 12-15 ноември 2024 г. в Хановер, Германия - Водеща тема на тазгодишния търговски панаир: „Ние иновираме животновъдството“ - Три компании от сектора на строителството на помещения за животни за това как да насърчават спестяването на енергия в помещенията за животни - Нови концепции за жилища, AI и роботите играят важна роля - Подобрена енергийна ефективност и намалени емисии - www.eurotier.com

 

 

„Ние иновираме животновъдството“ - това е водещата тема на тазгодишния търговски панаир EuroTier, който се провежда от 12 до 15 ноември в изложбените площи в Хановер, Германия. Търговският панаир се организира от DLG (Германско земеделско дружество), която организира и професионалната програма за събитието за глобалния животновъден сектор, предлага на своите посетители международна техническа програма за най-новите разработки в животновъдството и отглеждането на птици са изправени днес и как най-новите технологии - като изкуствен интелект и роботика - и новите концепции за настаняване допринасят за подобряване на хуманното отношение към животните и енергийната ефективност, като същевременно намаляват емисиите. Нещо повече, ферма в Саксония, Германия, прокарва нови стъпки и работи млечните му помещения са изцяло на собствено генерирано електричество.

 

От конференция на АББ: Приемането на България в еврозоната ще повлияе положително на българската икономика

Присъединяването на България към еврозоната ще повлияе положително на българската икономика и ще бъде двигател за ускоряване на реформите, стана ясно по време на бизнес конференцията "Заедно към успеха: Стабилна финансова екосистема и пътят на България към еврозоната", организирана от Асоциация на банките в България.

 

В събитието участие взеха Петя Димитрова, председател на УС на АББ, Цветанка Минчева, заместник-председател на УС на АББ и Тамаш Хак-Ковач, член на УС на АББ. Приветствия отправиха и Петър Чобанов, подуправител, ръководител на управление „Банково” и член на Управителния съвет на Българската народна банка и Методи Методиев, заместник-министър на финансите.

 

По време на форума участниците се обединиха около идеята, че приемането на България в еврозоната ще се отрази положително на благосъстоянието и достигането на европейските стандарти на живот.

 

„Присъединяването на България към еврозоната и към втората най-използвана валута в света е дълго чакан процес. Той ще повлияе положително на икономиката на страната ни и ще бъде двигател за ускоряване на реформите и повишаване на благосъстоянието“,  коментира Петя Димитрова, председател на УС на АББ и добави: „Ползите за гражданите и фирмите ще бъдат не само от гледна точка на намаляването на трансакционните разходи, но и чрез подобряване на инвестиционната среда, активизиране на местните и чуждестранните инвестиции, със засилена инвестиционна дейност, която се очаква да подпомогне заетостта”.

 

Тя допълни, че това със сигурност ще се отрази положително и на кредитирането, ще открие много допълнителни възможности, а сред тях и за развитие на капиталовите пазари в България:

 

„Давам конкретен пример - в момента банките държат 12% от депозитите под формата на минимални задължителни резерви в БНБ, което е над 16 млрд. лева. В еврозоната минималните резерви са 1%, а ЕЦБ плаща 4% лихва върху свръхрезервите. Разликата се явява скрит допълнителен годишен данък от над 600 млн. лв., които отиват в държавата през БНБ“, обясни председателят на УС на АББ.

 

„Банките кредитираме разумно и отговорно. Ясно видимо е, че ръстът на потребителските и ипотечни кредити е сравним с ръста на доходите, както и с ръста на БВП. Ако погледнем данните за размера на средната работната заплата, ще видим, че за последните 10 години тя се е увеличила 2.7 пъти, а минималната 3 пъти, което е повече от нарастването на потребителските и ипотечните кредити – по-високите доходи на домакинствата са достатъчни за обслужване на повечето кредити, които те са взели“, посочи още Петя Димитрова. По нейни думи няма основания за очаквания, че лихвените проценти могат да се повишат с въвеждането на новата валута.

 

Петя Димитрова акцентира, че подготовката, освен времеемка, е и много скъпа – общата сума, която банките се очаква да изразходват за въвеждането на еврото – за обмяната на парите в обръщение, както и за необходимите промени в техните информационни системи и осведомителни кампании, ще възлезе на между 300 и 400 млн. лв. Петя Димитрова обясни, че с членовете на Асоциацията на банките в България планират да проведат разяснителна кампания сред гражданите, за което разчитат и на съдействие от институциите, за да обяснят всички ползи от приемането на еврото, което ще подобри значително бизнес средата.

 

„Асоциацията на банките в България и БНБ имат обща визия за кампанията по приемане на еврото – смятаме, че ефективната комуникация и подготовката около техническите изисквания са ключови за плавния преход при въвеждане на еврото“, коментира Петър Чобанов, подуправител, ръководител на управление „Банково” и член на Управителния съвет на БНБ и допълни: „Ако има система в българската икономика, която вече е в еврозоната, от гледна точка на изисквания, регулации, добри бизнес практики и поведение, това е банковата система. Тя е модел за стабилност и растеж“.  

 

„Влизането в еврозоната няма да доведе до конкретни промени в кредитирането, но банките трябва да финализират проекти и инвестиции в 3 основни направления: двойна визуализация на системите, което ще даде на клиентите буферен период от време, в който ще могат да разплащат и в двете валути; обслужване на държавните плащания, за да се гарантира, че няма да има забавяне в преводите и обмяната на парите в обръщение“, коментира Цветанка Минчева, заместник-председател на УС на АББ. Тя насърчи клиентите да изберат да внесат парите си в банките, тъй като средствата по сметките ще бъдат автоматично превалутирани.

 

Цветанка Минчева допълни още, че банките са ключов партньор на гражданите, бизнеса и на държавата в процеса и затова те имат отговорност да са подготвени още преди да има политическо решение за присъединяването на България към еврозоната.

 

„По време на процеса, банките ще инвестират допълнителни средства в отличната подготовка на служителите си, както и в добрата информираност на клиентите за ползите от приемането на еврото“, коментира Тамаш Хак-Ковач, член на УС на АББ.

 

Тамаш Хак-Ковач представи и основните приоритети в работата на Асоциацията на банките в България, сред които споделяне на знание и експертиза, развитие на технологии и иновации, подобряване на клиентската удовлетвореност и създаване на банкови услуги с висока стойност, фокус върху устойчиво развитие, ESG практики и регулативни промени.

 

„Основният фокус на Асоциацията на банките в България е да подпомогне просперитета на българското общество и икономика, като работи в партньорство с медиите и институциите. Като Асоциация, искаме да обединим нашите знания и ресурси и стимулираме иновациите в областта на финансите и плащанията“, допълни Тамаш Хак-Ковач.

 

Тамаш Хак-Ковач подчерта в изказването си и три важни факта за българската банкова система, които са повод за гордост  – тя е с най-високата капиталова позиция в ЕС, осигурява най-достъпните ипотечни кредити в Европа, за да могат хората да подобрят качеството си на живот, и също така предоставя най-високо ниво на достъп до банкови услуги чрез големия брой банкови клонове и банкомати, защото това е очакването на пазара.

 

Участие в конференцията взе и Методи Методиев, зам.-министър на финансите. Той подчерта готовността на Министерство на финансите да работи в сътрудничество с АББ и БНБ по пътя към еврозоната.

 

Той беше категоричен, че от 2018 г. насам има политически консенсус за присъединяване на България към еврозоната и вървим с ускорени темпове в тази посока.

„Пред нас стоят три ключови аспекта – да работим в посока да покрием критерия за ценова стабилност, технологичната подготовка и финалното оформление на Закона за въвеждане на еврото“ , обясни Методи Методиев.

 

 

НЕУСТОИМ БЛЯСЪК НА ПЪРВОКЛАСНИ ПРОДУКТИ

България се представя на водещото глобално събитие за козметика в Париж

Как се стига от Долината на розата до световните сцени

 

IN-COSMETICS GLOBAL завладя света. Водещото глобално събитие за козметика, етерични масла и суровини за продукти за лична хигиена отвори врати във френската столица. Изложението в Paris Expo Porte de Versailles ще продължи до 18 април 2024 г. и обещава да бъде едно от най-впечатляващите досега. Форумът ще посрещне над 12 500 специализирани посетители от цял свят, предлагайки несравнимо пътешествие в света на чистите натурални продукти и нови функционални съставки, през постиженията в научноизследователската и развойна дейност, следващи потребителските предпочитания. А поведението на потребителите вече е различно и естествено диктува нови подходи на предлагане и реклама, авангардни продукти и обучителни сесии, които ще отключат тенденциите за красота от утрешния ден със засилени образователни програми.

 

В основната палата на изложението, редом до световните лидери, на щанд 1X109 са фирмите от България, членове на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК). АПИС АГРО 98 ООД, АЯЛИ ГРУП ЕООД, ДЕНИТА ООД, ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И БИЛКИ ООД, КАТЕКО ООД отново представят първокласни продукти родно производство, които проправят силното влияние на страната върху пазара с етерични масла, аромати, козметика. Българското участие се осъществява с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. На самостоятелни щандове са и фирмите ГАЛЕН – Н ООД, в зала 1 щанд U49, ЕНЪО БОНЧЕВ ПРОДАКШЪН ООД  в зала 1, щанд U40, ПАВЛОВИ ФУУД ИНДЪСТРИЙС ООД в зала 1, щанд R148.

 

„България е синоним на първокласно качество, държейки короната на „Родината на розата“. За българските производители е важно да имат равноправен достъп до най-големите доставчици на суровини, до производителите на премиум козметика и участието ни в това изложение ни осигурява ценна възможност за това. Осъществяваме нови контакти, затвърждаваме водещата ни позиция в сектора за суровини и усвояваме последните трендове в маркетинга във висококонкурентния сектор на козметиката, погледнат от Париж.  Всяка една от фирмите ни е посланик на България, затова и подкрепата за компаниите е много важна, за да стигнат до най-престижните витрини в света - от Париж до Ню Йорк, от Рим до Токио“, каза Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

 

В изложението българските фирми участват редом с водещи доставчици на съставки за лична хигиена, включително Ashland, BASF, Clariant, Evonik, Lubrizol и Symrise. Специфични за всяка страна павилиони също присъстват на събитието с множество производители от Франция, Обединеното кралство, Испания, Бразилия, Южна Африка, Индонезия, Перу и Китай. Интерес предизвикват сесиите на Marketing Trends с презентации от Euromonitor International, Kline & Co, Beautystreams, Ecovia Intelligence и Reach24, както и наскоро разширената Sustainability Zone за нови продукти, включваща над 190 продукта, пуснати на пазара през последните шест месеца.

 

Заповядайте на българското участие в Париж на IN-COSMETICS GLOBAL  - изложбен център Paris Expo Porte de Versailles, щандове 1X109, 1U40, 1U49, 1R148

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

Награди за иновации на Macfrut 2024

Награди за иновации на Macfrut 2024

Петък, 10 Май 2024

Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.