НАЗ откри жътвената кампания в страната

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) откри жътвената кампания в страната. Домакин на събитието беше Регионалният съюз на фермерите „Дунавско зърно“. 

Събитието откри председателят на НАЗ Илия Проданов:

„На прага сме на едни нелеки времена – годината беше придружена с различни сътресения и знам, че всеки един от вас, производителите, премина през големи трудности, които и до днес продължава да бори. Знайте, че винаги можете да разчитате на НАЗ да защитава вас и вашия честен и достоен труд. Казвам на „на прага на тежките времена“, защото вярвам, че утрешният ден ще бъде по-добър и по-успешен! Не случайно тазгодишното мото на Жътва 2023 е „С добро в сърцето, с любов на полето“. В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически.“    

Проданов пожела богата и качествена продукция на всички зърнопроизводители. 

Негово Преосвещенство Викарий Макарий от Русенската митрополия  извърши тържествен водосвет.

С песни и танци се даде старт най-чаканото време в годината за всички зърнопроизводители. Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ изпълниха сцената с традиционните български хора, а групата за народно пеене „Борисовски славеи„ пренесоха обичаите на предците в настоящето като направиха ритуално зажънване. 

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той поздрави всички земеделски производители. Необходимо е да се концентрираме върху търсенето на нови пазари, каза той. "Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост". 

Заместник областният управител на Област Русе - Детелина Ачева и кметът на Община Сливо поле – Валентин Атанасов бяха сред другите официални гости. 

Заедно с Националното откриване на жътвена кампания НАЗ направи и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. 

Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. България е една от тях. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението. Основната роля на „Хляб на мира“ е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС. 

„За Националната асоциация е чест да бъде посланик на мира и обединението, което е толкова свято, колкото и насъщния“, заяви Илия Проданов. 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.