SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в изложбения център в Рен, включвайки 1207 изложители. Сред тях 241 излагаха на SPACE за първи път, а 365 бяха международни компании от 39 различни страни. Тези изложители посрещнаха 90 771 посетители, включително 12 125 международни посетители от 122 страни. Като цяло тези цифри отразяват 23% увеличение на броя на международните посетители, както и рекорден брой представени държави.

 

Тридневното изложение, което се проведе в топла и позитивна атмосфера, отразява здравословното икономическо състояние на селскостопанската индустрия, но също така и нейните опасения за бъдещето, тъй като обемите на производство на говеждо, мляко, свинско и птиче месо намаляват. В същото време потребителското търсене на качествена храна на достъпни цени никога не е било по-високо. Следователно трите дни на интензивна дейност бяха по-необходими от всякога за всички, които участват в динамиката на животновъдството, за да им позволят да се справят с тези проблеми, да предупредят политическите лидери за тази безпрецедентна ситуация и да обмислят заедно решения за бъдещето. За пореден път SPACE упражни пълноценно ролята си на висококачествено събитие, жизненоважно за бъдещето на животновъдството. Тъй като геополитическият контекст става все по-нестабилен, от съществено значение е да не развиваме тенденция да зависим от трети държави, за да пълним чиниите си.

 

Енергията като основна тема

 

Това издание също беше посветено на енергетиката. Тази централна тема на SPACE беше изследвана в множество дискусии, конференции и дебати. Това беше фокусът на Espace for the Future, организиран от Земеделските камари. Тази зона, която беше преработена за тазгодишното издание, предостави на посетителите на SPACE цялата необходима информация, за да им помогне да намалят сметките си за енергия и да разнообразят дейностите си около възможностите, предлагани от този пазар. Фотоволтаици, вятърна енергия, метанизация, биомаса... има много пътища за изследване и поддържането на информация е от съществено значение за поддържане на печеливш баланс с основното производство на фермата. Във време, когато трябва да се вземат стратегически решения, за да се посрещне двойното предизвикателство на енергийния и хранителен суверенитет, SPACE беше ключова възможност за подготовка за бъдещето в тази област. Новата експертна зона в рамките на Espace for the Future предостави на животновъдите много практична и полезна информация по теми като разход на гориво, водород, намаляване на потреблението на енергия в сградите, закона за възобновяемите енергийни източници и др.

 

Innov’Space

 

Иновацията е един от отличителните белези на SPACE и ентусиазмът на изложителите към етикета Innov'SPACE остава ненамаляващ. Бяха подадени общо 118 кандидатури, които бяха стриктно разгледани от жури от над 50 членове. 37 компании получиха една или две звезди в зависимост от степента на интерес за фермера или крайния потребител. Четирима победители получиха специалното отличие от три звезди: Pudama от Kverneland Group France, която прилага тор за всяко отделно семе; Watt’N’Wall на Leretrif Rossard Bâtiment, който се състои от сглобяеми стени за свинарници, оборудвани с хидравлична мрежа за отопление на част от пространството; и накрая Mastatest на Mastaplex и Vetscan MastiGram+ на Zoetis, като и двата диагностицират мастит бързо, така че засегнатите животни могат да бъдат лекувани по-ефективно.

 

В „Светът на животновъдството“ присъстваха рекорден брой държави

 

SPACE привлече безпрецедентен брой международни посетители, като 122 държави бяха представени от 12 125 посетители, които дойдоха в Бретан в търсене на решения, които да им помогнат да развият или подобрят фермите си. Многото делегации от Африка (Бенин, Камерун, Кот д’Ивоар, ДРК, Сенегал, Того и др.) потвърдиха нарастващия си интерес към решенията, представени на SPACE, за да им помогнат да постигнат хранителен суверенитет. Официалното участие на BPI заедно с тях насърчава компаниите да отворят и развият бизнеса си на тези нови пазари. Топ купувачите, поканени на SPACE като част от програмата на Business France „Експортът започва във Франция“, бяха очаровани от разнообразието и качеството на продуктите и услугите, предлагани от изложителите на SPACE. Тези инвеститори и водещи компании в собствените си страни дойдоха от Ангола, Етиопия, Кения, Румъния, Тунис и Турция, за да намерят нови технологии в областта на хигиената, здравето, генетиката и оборудването.  

                                                

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Неделя, 03 Декември 2023

Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители не са включени в...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Понеделник, 16 Октомври 2023

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум...

Компании, Събития, Анализи

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Вторник, 05 Декември 2023

За първи път България ще участва със собствен щанд на световната климатична конференция Водещият производител...

Реколта, Пазари, Цени

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

Сряда, 06 Декември 2023

Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за качеството и произхода на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

Четвъртък, 07 Декември 2023

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати над 5 млн. лв. (5 009 527 лв.) на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Вторник, 14 Ноември 2023

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.