Големият пазарлък за бюджета на ЕС започна

Преговорите за седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз (ЕС) винаги са били трудни, но за следващия програмен период 2020 - 2027 г. ще са още по-трудни, а най-вероятно и по-продължителни и сложни, защото излизането на Великобритания от Съюза оставя годишен недостиг от около 13 милиарда евро. Затова и битката, която започна Европейската комисия (EК) с представянето на 2 май пред Европейския парламент (ЕП) на новата бюджетна рамка, ще бъде оспорвана. Това си пролича по време на дебатите, след като еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотинген запозна евродепутатите с плана на ЕК за новия 7-годишен бюджет, определен като „много амбициозен“, а сроковете „спорни и кратки“, според повечето евродепутати. Не липсваха и крайни оценки, като големият пазарлък за пари започна.
Заради напускането на Великобритания, която дава повече, отколкото получава от бюджета на ЕС, приходите спадат.
През 2016 общата вноска на Лондон е била 16.621 млрд. евро (включително собствените ресурси на ЕС), което представлява 12.1% от общите приходи на европейския бюджет. Това означава или вноските на страните членки да бъдат увеличени, или определени политики да бъдат ограничени, за което още преди да бъде представена бюджетната рамка, настояваха страните, които внасят повече, отколкото получават – през 2016 г. освен Великобритания това са Италия, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Австрия, Финландия, Дания и Швеция.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия