Всички харесват Bednar!

Сеялката Omega OO на чешката компания Bednar вече е хит на българския пазар. Това обясняваше големия интерес към марката на щанда на Римекс Технолоджийс, официален вносител на елитната техника с марка Bednar.
От Римекс любезно обясняваха какви са предимствата на машината:
Bednar Omega OO  е многофункционална сеялка с предна дискова секция за подготовка на почвата, която е конструирана за работа с различни култури с междуредово разстояние 12.5 см или 16.5 см, с много вариращо количество семена и при двата типа сеитба, конвенционална и при минимална подготовка на почвата.
Разположението на отделните дискови секции осигурява уникална и без конкуренция подготовка на почвата преди сеитба в комбинация с прецизно полагане на семената и проста настройка.
Благодарение на PSP системата (Precise Seed Placement) изсяващият дисков ботуш поставя семената на еднаква дълбочина по цялата ширина на машината, перфектно копирайки терена както в надлъжна, така и в напречна посоки.
Сеялката лесно се превръща в комбинирана сеялка, чрез агрегатиране на бункер за торове Ferti Box FB 3000 към 3-точковата навесна система на трактора, който е с обем 3000 л и разполага с две дозиращи устройства.
Точно тази комбинация беше показана на щанда на  Римекс по време на аграта.  Но има и още нещо: бункерът за торове може да се използва в комбинация и с други почвообработващи машини, извършвайки почвено торовнасяне в комбинация с почвообработка.

Предлагаме уникално напояване. Затова мотото ни е „Като никой друг“

Лукаш Кордош, регионален мениджър на американската компания T-L Irigation Systems

Работя повече от 9 години за T-L Irigation Systems, с главен офис в щата Небраска. Фирмата е семейна, собственикът е Лирой Том, който е на 93 години и продължава да работи. Лично ме контролира всяка седмица. В T-L Irigation Systems работят всичките му деца и внуци. Предимството да работя в семейна компания е, че имаме отлични отношения помежду ни. Но имаме и нещо много важно – уникална технология за напояване. Ние произвеждаме пивотни напоителни системи, които работят в кръг, и линейни напоителни системи.
Къде са пазарите на компанията?
Продаваме продукцията си в целия свят. Аз отговарям за пазарите в Европа, включително на Балканите. Нашите наблюдения са, че дъждовете намаляват. Ние дори във Финландия продадохме 2 машини. Тенденцията навсякъде е все повече да има засушавания и България не е изключение.
Как оценявате конкуренцията на българския пазар за вашите продукти?
Не познавам дилърите, но познавам марките, които се продават в България. И тук ние защитаваме нашето мото „Като никой друг“, защото предлагаме напоителни системи с хидрозадвижване. Всички други задвижват системите си с електричество. Разликата в задвижването се отразява и върху продължителността на работа на системите за напояване. Всички други използват „старт-стоп“ процеси на напояване.

Един гроздокомбайн заменя 100 работници

Золтан Сомбат, търговски представител на френската компания Pellenc за Централна и Източна Европа

Компанията Pellenc, основана през 1973 г., е специализирана в производството и иновациите на машини за лозарството и за маслини. Производствената база е в Южна Франция, недалече от Марсилия. В началото започва да произвежда малки машини и инструменти, като например пневматични ножици за обработка на лозя.” След това създадохме и пуснахме на пазара електрически ножици, които и сега произвеждаме. Но ние произвеждаме и специализирани трактори, докомбайни. Последната ни разработка е самоходен гроздокомбайн.”
Какъв е диапазонът на цените на Pellenc?
Най-скъпите ни машини са от 70 000 евро до 240 000 евро, но производителността на тези скъпи машини е такава, че като инвестиция те се изплащат само за няколко години. Ние от фирма Pellenc работим така, че да можем да предложим техника, подходяща за различни по размер стопанства. Лозарският ни комбайн например е за стопанства с интензивно лозарство. Компанията ни притежава над 1000 собствени патента в областта на машиностроенето. В електрическите ни ножици например има 6 патента. Ние първи оборудвахме нашите ножици с литиево-йонна батерия и така тя може да работи без прекъсване пълен работен ден – 8 часа. По това време литиево-йонни акумулатори имаха само мобилните телефони. Тези акумулатори изискват специална електроника и ние в Pellenc я създадохме. Иновациите са стандарт на работа при нас.

Само хитове на щанда на Римекс технолоджийс

Златен медал за Martin-Till концепция за сеитба без обработка
Да кажем, че засушаването не ни засяга, значи да си затворим очите пред очевидното. Е, може би земите в България не са толкова сухи, както земята на Кентъки, където фирма Martin-Till е направила своите машини за директна сеитба на зърнените култури, за да пести ценната влага. Но златният медал на Агра 2018 за машината, която спестява оранта и разходите по нея, очевидно привличаше вниманието на всички, които я видяха на щанда на Римекс технолоджийс. За честта на българските фермери ще кажа, че не чух нито един от тях да казва: това не е за мен, моята земя си е достатъчно влажна. Напротив, хората гледаха, вземаха си брошури и коментираха. Мисля, че всеки правеше за себе си собствена сметка: ако спестя от оран и увелича разходите за растителна защита дали ще увелича добивите?
Технологията за директна сеитба (без оран) на американската компания Martin-Till се показва за първи път на аграта. Тя отговаря напълно на духа на състезанието – да участват разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. И така, кои са действителните иновации, представляващи прогрес в зърнопроизводството? Новото е, че семената на така наречените редови култури – царевица и слънчоглед, вече могат да се сеят пряко в стърнищата. Резултат – по-ниски производствени разходи, повече запазена почвена влага, по-здрава почва. Ценното е, че приспособлението за директна сеитба, наречено ролклинер, може да се постави върху каквато и да е сеялка, с която зърнопроизводителят и досега си работи. Цената на един ролклинер е около 1000 щатски долара, а „средната“ редосеялка обикновено е 8-редова. Така че инвестиционният разход за една такава редосеялка е около 8000 долара. Да кажем отново: въпрос на сметки, но и предчувствие за нещо много перспективно. Точно това е и причината първата група ролклинери вече да отидат в плевенската фирма Агротрейд комерс.

Ако аграта е барометър, тогава да чакаме по-добро време за агробизнеса

На агроизложението в Пловдив идват главно фермери и всеки от тях иска да пипне техниката, за която си мечтае,   да се види с колеги и да обменят мнения.  А и да си отнесе в къщи нещо дребно за спомен от аграта - я разсад от овошки или лозички, я хубаво вино, а един   татко дори водеше преговори да купи за хлапето си герестия петел от Шеста палата, който час през час кукуригаше за радост на множеството. На Агра 2018 имаше и много селскостопански производители от Турция, Гърция и Сърбия. И те идват и купуват, защото на изложението всичко се продава малко по-евтино. Така де, панаир е все пак и кесиите на посетителите не са много стегнати. Търговците го знаят и дават отстъпки. Купувачите пък знаят, че търговецът предпочита да продаде техниката си тук, в Пловдив, вместо да я връща обратно в склада си. Интересите се засичаха и наистина ставаха сделки. Поне така пишеше върху част от големите машини - „Продадено на....“. Видях как фермери от Турция се повъртяха около електрическите лозарски ножици на френска фирма, пробваха ги и започнаха пазарлък. Убедих се, че са добри в преговорите. Убедих се, че познават и законодателството: комшу, искам фактура и касов бон. Получиха всичко, разплатиха се в брой и си тръгнаха усмихнати, прегърнали куфарчето с новия Pelenc.
Дори за външен наблюдател аграта тази година  беше по-успешна от изложенията през предходните 2-3 години. Защо ли? „Може би сме напипали успешната подборка на изложбите  през тази година. Може би сме усетили духа на времето с акцентите върху биохрани и биоземеделие. Със сигурност сътрудничеството ни със Селскостопанската академия е много важно за нас, защото българските учени зададоха иновативния тон на изложбата и затова сме им отделили цяла една палата, за да представят всички 25 института на академията“ - така ми каза главният директор на Международен панаир Пловдив ЕАД Иван Соколов. Да, изложителите на Агра 2018 са вече 700 от 33 държави. Но по-важното е, че изложбата става все повече витрина на иновациите в аграрния сектор. Сега те бяха 72, като броят им се е удвоил за последните 3 години.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия