Ако аграта е барометър, тогава да чакаме по-добро време за агробизнеса

На агроизложението в Пловдив идват главно фермери и всеки от тях иска да пипне техниката, за която си мечтае,   да се види с колеги и да обменят мнения.  А и да си отнесе в къщи нещо дребно за спомен от аграта - я разсад от овошки или лозички, я хубаво вино, а един   татко дори водеше преговори да купи за хлапето си герестия петел от Шеста палата, който час през час кукуригаше за радост на множеството. На Агра 2018 имаше и много селскостопански производители от Турция, Гърция и Сърбия. И те идват и купуват, защото на изложението всичко се продава малко по-евтино. Така де, панаир е все пак и кесиите на посетителите не са много стегнати. Търговците го знаят и дават отстъпки. Купувачите пък знаят, че търговецът предпочита да продаде техниката си тук, в Пловдив, вместо да я връща обратно в склада си. Интересите се засичаха и наистина ставаха сделки. Поне така пишеше върху част от големите машини - „Продадено на....“. Видях как фермери от Турция се повъртяха около електрическите лозарски ножици на френска фирма, пробваха ги и започнаха пазарлък. Убедих се, че са добри в преговорите. Убедих се, че познават и законодателството: комшу, искам фактура и касов бон. Получиха всичко, разплатиха се в брой и си тръгнаха усмихнати, прегърнали куфарчето с новия Pelenc.
Дори за външен наблюдател аграта тази година  беше по-успешна от изложенията през предходните 2-3 години. Защо ли? „Може би сме напипали успешната подборка на изложбите  през тази година. Може би сме усетили духа на времето с акцентите върху биохрани и биоземеделие. Със сигурност сътрудничеството ни със Селскостопанската академия е много важно за нас, защото българските учени зададоха иновативния тон на изложбата и затова сме им отделили цяла една палата, за да представят всички 25 института на академията“ - така ми каза главният директор на Международен панаир Пловдив ЕАД Иван Соколов. Да, изложителите на Агра 2018 са вече 700 от 33 държави. Но по-важното е, че изложбата става все повече витрина на иновациите в аграрния сектор. Сега те бяха 72, като броят им се е удвоил за последните 3 години.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия