Само хитове на щанда на Римекс технолоджийс

Златен медал за Martin-Till концепция за сеитба без обработка
Да кажем, че засушаването не ни засяга, значи да си затворим очите пред очевидното. Е, може би земите в България не са толкова сухи, както земята на Кентъки, където фирма Martin-Till е направила своите машини за директна сеитба на зърнените култури, за да пести ценната влага. Но златният медал на Агра 2018 за машината, която спестява оранта и разходите по нея, очевидно привличаше вниманието на всички, които я видяха на щанда на Римекс технолоджийс. За честта на българските фермери ще кажа, че не чух нито един от тях да казва: това не е за мен, моята земя си е достатъчно влажна. Напротив, хората гледаха, вземаха си брошури и коментираха. Мисля, че всеки правеше за себе си собствена сметка: ако спестя от оран и увелича разходите за растителна защита дали ще увелича добивите?
Технологията за директна сеитба (без оран) на американската компания Martin-Till се показва за първи път на аграта. Тя отговаря напълно на духа на състезанието – да участват разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. И така, кои са действителните иновации, представляващи прогрес в зърнопроизводството? Новото е, че семената на така наречените редови култури – царевица и слънчоглед, вече могат да се сеят пряко в стърнищата. Резултат – по-ниски производствени разходи, повече запазена почвена влага, по-здрава почва. Ценното е, че приспособлението за директна сеитба, наречено ролклинер, може да се постави върху каквато и да е сеялка, с която зърнопроизводителят и досега си работи. Цената на един ролклинер е около 1000 щатски долара, а „средната“ редосеялка обикновено е 8-редова. Така че инвестиционният разход за една такава редосеялка е около 8000 долара. Да кажем отново: въпрос на сметки, но и предчувствие за нещо много перспективно. Точно това е и причината първата група ролклинери вече да отидат в плевенската фирма Агротрейд комерс.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия