В Хановер виждаш бъдещето на земеделието

Раденко Чолаков

Раденко Чолаков, собственик на фирма ЕТ „Раденко Чолаков“, сподели: Традиционното изложение за селскостопанска техника в немския град Хановер  посещавам редовно. Въпреки това отново останах без думи, макар че имах представа какво да очаквам. Основната му тема тази година бе „Зелено бъдеще - интелигентни технологии” и тя е особено актуална днес, когато ежедневно трябва всички да полагаме усилия за опазването на околната среда.
В Хановер световно известни производители показаха иновативни решения при всички видове селскостопански машини, демонстрираха  взаимодействието на различни технологии,  предложиха нови и интелигентни мобилни приложения в селското стопанство. Впечатлиха ме техника за обработка на почвата, включително пръскачки, сеялки, култиватори, а така също трактори, подемни  и  машини за прибиране на фураж, както и напоителните съоръжения. Видях такива модели на автоматични системи за управление,  които сякаш идват от далечното бъдеще, всичките за прецизно, устойчиво, екологично и модерно земеделие. Всички демонстрирани на изложението машини и технологии имат няколко  цели, които са взаимно свързани – да бъде увеличена  производителността в земеделския сектор,   повишени качеството и ефективността на  земеделския труд и да бъде облекчен и осъвременен максимално той.

На Агритехника разбираш къде си и колко ти остава до върха

Даниел Митов

 Представете си селскостопански машини, последно поколение, възможно най-високотехнологичните решения на различни системи за селското стопанство и бъдещото му развитие, които имат за цел повишаване производителността на земеделския труд..

С тези думи  управителят на „Вектор М” ООД - Плевен, започва разказа си за най-голямото изложение в Европа и едно от най-престижните в света - „Агритехника”, в средата на ноември.
„Агритехника” е сред най-авторитетните технически панаири, които не бива да пропусне да види нито един земеделски производител. Там може да си свериш часовника, да разбереш къде си и ще стигнеш ли там, където искаш, разказва Митов. На „Агритехника” едни от най-известните фирми от бранша представиха най-новото от производствените си листи. Видяхме  иновационни модели на машини, които ще работят  c виcок  капацитет и ефективност  в ерата на дигиталността.

Бум на посетители на Световното по елитно земеделие

Хановер - София

Повече от 450 000 посетители на Агритехника в Хановер разбраха накъде върви световният агробизнес. Повече от 100 000 бяха дошли от чужбина. В дните от 12 до 18 ноември около 2800 изложители от 53 държави показаха всичко, свързано със селскостопанската техника .
 Цифрите обявиха от Германското селскостопанско дружество (DLG) в края на събитието. Агритехника затвърди водещата си роля като място за срещи в световен мащаб за селскостопанския сектор, каза генералният мениджър на DLG Reinhard Grandke. По думите му тази година изложението бележи истински бум по брой на посетители. DLG отчита голямо доверие в индустрията, което се отразява в голяма готовност за инвестиране. Според проучването повече от две трети от посетителите са искали да инвестират през следващите две години. След години на намаляващи приходи германските производители на селскостопанска техника вече очакват увеличение на продажбите през 2017 г. Обемът на продажбите при немската агротехника е на стойност 7.5 млрд. евро.
Младите хора в земеделието са запознати с най-новите технологии и са много по-добре подготвени да работят със софтуерните решения, които компаниите предлагат за едно модерно стопанство. Това каза Щефан Лутер, проджект мениджър, на Деня на младия фермер, организиран по време на най-голямото изложение за селскостопанска техника „Агритехника“. DLG отпуска стипендии за млади хора, които искат да се занимават със селско стопанство.  На предишното изложение в Хановер младите хора, посетили изложението, са били над 20 000, а тази година бяха двойно повече. Средната възраст на посетителите на Агритехника 2017 беше 37,5 години, което обяснява защо фокусът е към младите хора.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия