Аграрни изложения в Европа през май 2018 г.

26 април – 6 май,
Люцерн, Швейцария
Luga
Luga e eжегодно изложение за селско стопанство и занаяти, обхваща секторите: земеделие, горско стопанство, риболов, свободно време и хоби, услуги и иновации от почти всички области на ежедневието. Организаторите предлагат изложбена площ от 44 000 кв.м за над 450 изложители, а десетте дни, през които се провежда изложението, са изпълнени с незабравими преживявания, актуална информация и много развлечения. Очакват се над 115 000 посетители, които ще видят строителни материали, домакински уреди, електроника, обзавеждане, кухни и бани, здраве, СПА, уелнес и спорт, мода, бижута и аксесоари, храна и напитки със специален поглед върху алпийското сирене и вино, както и автомобили, пътувания, животни и много други. Интересна и разнообразна подкрепяща програма с повече от 200 събития, шоу програми и специални семинари и корпоративни презентации. Помислено е и за децата и юношите между 6 и 13 години, за които е оборудвана изследователската лаборатория на изобретателя, а за лектори са поканени университетски преподаватели и предприемачи. Във фермата на Luga има малки и големи животни, до които могат да се докоснат малки и големи посетители.
www.luga.ch

10-11 май,
Брашов, Румъния
Meat and Milk
Международното изложение Meat and Milk (месо и мляко) и специализираната конференция по темата се провеждат ежегодно от 2011 г.. Поканени са изложители от румънското млеко- и месопроизводство, търговци на дребно, както и компании от двата сектора от съседни държави. Темата на конференцията тази година е „Пренастройване на секторите месо и мляко в новите пазарни реалности“, а за лектори са поканени представители на румънското правителство, реалния бизнес и неправителствени организации. Успоредно с конференцията ще се проведат семинари и корпоративни презентации, дискусии по актуални теми като: новият данък върху храните в Румъния и финансовият контрол; какво да се прави с увеличеното производство на месо и месни продукти; устойчивост на хранителната верига към критични ситуации на пазара и болестите при животните.
www.meat-milk.ro

15 – 21 май,
Нови Сад, Сърбия
Novosadski Sajam
Международният аграрен панаир за селско и горско стопанство и риболов се провежда всяка година за 85-и път, а според организаторите това е най-голямото аграрно изложение за Централна и Източна Европа, което предлага на участниците общо 226 000 кв.м изложбена площ, от които 60 000 кв.м са закрити павилиони. Модерна организационна концепция стимулира транснационалното и бизнес сътрудничество, спомага за разширяване на знанията, производството и развитието на науката. Заедно с тях панаирът популяризира значението на иновациите и представлява синтез на преживявания и постижения в сръбското селско стопанство, осигурява силна подкрепа за сръбската икономика и неговият общ принос и значение могат да бъдат измерени чрез постиженията на изложителите. В съпътстващата делова програма са планирани бизнес и професионални дискусии и семинари, фирмени презентации, фокусирани върху най-актуалните теми за аграрния сектор.
www.sajam.net/sr/kalendar

24 - 26 май,
Вилнюс, Литва
AgroBalt
AgroBalt е Международен панаир за селско стопанство, хранителна и пакетираща промишленост, който се провежда веднъж на две години - за 22-ри път тази година, и има за цел да насърчава сътрудничеството между изследователи, производители, специалисти по продажбите и маркетинга с цел повишаване на конкурентоспособността на литовските продукти на вътрешния и външния пазар; да допринася за развитието на бизнеса, предоставящ на потребителите здравословна и безопасна храна; да представя предимствата и предизвикателствата на членството в ЕС за развитието на регионите; да съдейства за решаване на проблема с хранителните отпадъци. Секторите за изложителите са: висококачествена и безопасна храна; възможности за агробизнес; селски туризъм; оборудване и технологии за селското стопанство и храните; животновъдство; селскостопански машини; постижения в областта на научните изследвания и обучението в областта на селското стопанство и храните. Тази година организаторите очакват да подобрят миналогодишния рекорд на изложители от повече от 40 държави и над 35 хиляди посетители.
www.agrobalt.lt

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия