Земеделието на Словения - ример на успешно земеделие в малка полупланинска страна

Въведение
Словения е част от Австро-унгарската империя до разпадането на същата в края на Първата световна война. През 1918 г. словенците влизат в състава на мултинационалната държава Югославия. След Втората световна война Словения стана република на обновената Югославия, която макар и комунистическа се дистанцира от ръководството на Москва. Недоволни от доминирането на сърбите във властта на държавата, словенците успяха да установят независимост през 1991 г. след кратка 10-дневна война. Историческите връзки със Западна Европа, силната икономика и стабилната демокрация помогнаха за превръщането на страната в модерна държава. Словения се присъедини към НАТО и ЕС през пролетта на 2004 г.; към еврозоната и Шенгенската зона през 2007.
Обща информация
Словения е малка страна с територия 20.3 хил. км2 и население 2.064 млн. Разположена е в крайната северозападна част на бивша Югославия. Непосредствено на юг край Алпите между Австрия, Хърватия и Италия се намира алпийско-планинската част на Словения. В останалата територия се редуват планини и долини с множество реки. Средната надморска височина е 492 м, а най-високата точка е връх Триглав с 2861 м.
Климатът варира от средиземноморски в крайбрежието на Адриатическо море, умерено континентален в низините и планински във високата алпийска част на страната.
Населението е с гъстота 111.2 души/кв.км и положителен ръст от 0.15%. Средната възраст от 35.4 години е относително ниска, а продължителността на живота средно 74.5 години.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия