Самоходните пръскачки Agrifac гарантират на фермера висок добив

Ларс Стадман

Как ще представите фирма Agrifac? Каква е нейната история?
Холандската компания Agrifac е основана през 1939 г. и още от началото на дейността си се фокусира върху процеса на пръскане на селскостопанските култури. От 2002 г. компанията започна много силна експанзия на външни пазари и през 2008 г. увеличихме продажбите си с 600 процента. Заводът на Agrifac е в Холандия, имаме дъщерна фирма в Англия, два центъра за продажби в Австралия и един – в Америка.
В стопанската история на  Agrifac 1986 г. е знакова, защото тогава е произведена първата самоходна пръскачка. Така че ние вече имаме над 30-годишен опит в производството на самоходни пръскачки.
Това роботи ли са?
Не, но вършат доста функции автоматизирано. Традиционният подход при пръскането преди появата на самоходните пръскачки е, че фермерът си купува трактор, купува си пръскачка, закачва я зад трактора и пръска селскостопанските  култури. Самоходната пръскачка е „две в едно“ -  енергийна машина и пръскачка заедно. Самоходната пръскачка може ли да служи за нещо друго освен за пръскане?
Не, тя е специализирана машина. Самоходната пръскачка може да пръска с фунгициди, пестициди и течни торове. Пръскачката е най-важната и най-използваната машина в едно земеделско стопанство. Защото фермерът я използва от февруари-март до септември-октомври. Останалите машини се ползват обикновено 2-3 седмици. А с пръскачката работите през целия активен агросезон в зависимост от културите, които отглеждате.
С какво самоходната пръскачка на Agrifac Condor  превъзхожда конкурентите си?
Най-важното превъзходство е в качественото пръскане, което осигурява самоходната пръскачка.  Agrifac Condor има и изключително издръжливо шаси, което е конструирано така, че качеството на пръскането да не зависи от това дали теренът е равнинен или планински. Шасито дава голяма стабилност на разпръскващите щанги, защото е оборудвано със система „StabiloPlus“.  Още едно предимство е регулируемата височина на шасито, чийто просвет достига до 2 метра. Това позволява да се пръска царевица или слънчоглед, когато вече са достигнали дори максималната си височина. Фермерите се стремят да не докосват културите, когато са в най-напредналата фаза на растежа, и ние им го осигуряваме с Agrifac Condor.
Каква е производителността на самоходната пръскачка Agrifac Condor?
Производителността зависи много от условията, но ние вече имаме два световни рекорда по производителност. Последният световен рекорд по количество напръскани площи е в Австралия от 2017 г. Компанията счупи всички досегашни рекорди за пръскане, като реализира качествено пръскане на 26 368 дка в рамките на 24 ч.
Какви конкурентни предимства в България носи партньорството на Agrifac с Римекс Технолоджийс?
Имаме важното предимство да работим с партньор, който е много силен в поддръжката на машините ни. Наши клиенти, които вече са закупили машина от  Agrifac, много често купуват и втора именно заради удовлетворението от сервизната поддръжка на Римекс Технолоджийс. Няма машина, която да не се чупи, и затова сервизът е много важен.  
Колко струва една машина?
Логичен въпрос, но нямам съвсем точен отговор по една разбираема причина – нашите машини са уникални, те се поръчват от фермера и могат да имат повече или по-малко функции.  Agrifac не прави стандартно серийно производство, няма машини на склад. Самоходните пръскачки се произвеждат само по индивидуална поръчка. По същата причина не бихме могли с абсолютна точност да кажем и за колко време ще се изплати инвестицията в пръскачките  Agrifac. Зависи от културата, която се пръска, от климата, от борсовите цени на зърното, от различните видове машини Agrifac. Но точно за една година фермерите виждат положителни промени в бизнеса си, а самоходната пръскачка  Agrifac не е машина, която се купува за една година. Със сигурност мога да заявя, че с  Agrifac постигате най-високи добиви и това е важното за всеки фермер. Политиката на компанията е за пряко доказване на ефективността на пръскачките в стопанството на фермера. Предпочитаме той лично да се убеди, че машините на  Agrifac ще му вършат добра работа. И това става, когато ги изпита в своите условия. Машината Agrifac Condor, която демонстрираме на БАТА Агро,  е скъпа и фермерът трябва да е убеден в нейното превъзходство.
Кога продадохте първата машина  Agrifac в България?
Това беше през 2014 г. и вече сме продали над 15 машини. Мисля, че ще можем да правим и повече продажби, но зависи от инвестиционните възможности на клиентите, от възвращаемостта на инвестициите, от международните цени на зърното. И разбира се, от имиджа, който създаваме на машините Agrifac заедно с партньора ни Римекс Технолоджийс. Удобство при финансиране на покупките е и възможността за лизинг. В България имаме такава практика. Нещо повече - ние подпомагаме клиентите да си осигурят добри лизингови условия.
Кои качества на самоходните пръскачки Agrifac искате да бъдат забелязани на изложбата БАТА Агро?
В момента нашата основна цел е да направим марката Agrifac добре разпознаваема на българския пазар. И една голяма специализирана изложба като БАТА Агро е ефективен начин да постигнем целта си. Виждаме интереса на фермерите към експонатите на Agrifac, а това е сигурна крачка към бъдещи продажби.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия