Лозарските машини на Pellenc носят в себе си 1000 патента

Золтан Сомбат, представител на френската фирма Pellenc

Господин Сомбат, с какво фирма Pellenc е известна в света на лозарите?
Ние сме специализирани в производство на лозарска техника и сме известни с иновативния си инженерен подход при създаването им. Но нека да уточня, че имаме и още едно направление – това са машини за работа с маслинови дръвчета. Заводът на Pellenc   е в Южна Франция, недалеч от Марсилия. Фирмата е основана през 1976 г. от Роже Пеленк.  Pellenc е семейна компания, която през 2017 г. бе закупена от френския инвестиционен фонд Сомфи.
Кои са пазарите на Pellenc?
Нашата компания е там, където има грозде и маслини. Но отскоро развиваме и нова насока в нашето производство – машини за почистване на градовете и машини за дърводобив и дървообработка. Компанията ни има бази в Южна Америка, Северна Америка, Австралия, Азия (Китай и Корея) и, разбира се, в Европа.
Какво представяте на изложбата БАТА Агро?
Обикновено Pellenc  участва на изложби, свързани пряко с лозарството и с маслините. Но нашите партньори Римекс Технолоджийс са тук, те са нашият вносител на машините за България и след като тяхната преценка е, че изложбата е подходяща за съвместната ни работа – и ние сме тук. Аз лично съм за първи път на БАТА Агро. Тук показваме малки електрически машини за ръчна работа, които са предназначени за лозарите. Показваме и прикачни машини за трактори, които също се използват в лозарството. Вече имам опит и зная, че ръчните машини са много интересни за българските фермери, явно им вършат работа, а и са съвсем по финансовите им възможности. След изложбата „Винария 2018“ имаме и първата продажба на самоходен гроздокомбайн в България. Това е много продуктивна машина, но е предназначена за по-големите лозари.
Откога Pellenc  е в партньорство с Римекс Технолоджийс?
Работим заедно от 2 години. За мен българските ни партньори са много гъвкави, много иновативни и имат отлични специалисти за поддръжка на продадените машини както по време на гаранция, така и следгаранционно обслужване. Ние обучаваме специалистите на Римекс във Франция или пък френски инженери идват на място в България, за да обучават българските си колеги.
Господин Сомбат, ако аз съм потенциален купувач на машина, произведена от Pellenc, кои са предимствата пред конкурентите, които вие ще ми изтъкнете?
Първото ни предимство е, че машините Pellenc са иновативни и в тях има вложени близо 1000 патента. Иначе казано, нашите машини изпреварват с идеите си и с инженерните решения останалите лозарски машини и машините за маслини.
Работата с нашите машини е много производителна, много ефективна и носи на фермерите предимството да си свършат качествено и навреме работата.
Машините на Pellenc работят с оптимална скорост за условията, в които са поставени. Да кажем, гроздокомбайнът работи оптимално и качествено при прибирането на реколтата със скорост от 4 до 5 километра в час. Да, може да се движи и със скорост 6-7 километра между лозовите редове. Но качеството на работата ще е по-ниско.  В електрическите ни ножици например има 6 патента. Ние първи оборудвахме нашите ножици с литиево-йонна батерия и така тя може да работи без прекъсване пълен работен ден – 8 часа. По това време литиево-йонни акумулатори имаха само мобилните телефони. Тези акумулатори изискват специална електроника и ние в Pellenc  я създадохме. Иновациите са стандарт на работа при нас.
Очаквате ли продажби и на БАТА Агро?
За електрическите инструменти за лозарство и овощарство – със сигурност. Вече виждам как ги гледат, как ги пробват и как обсъждат цената българските фермери. Като търговец мога да преценя, че те наистина са много близо до покупка на тази техника. Има много хора, които гледат и по-големите ни машини, така че ако не точно на БАТА Агро, вероятно след това ще имаме заявки. Имахме и много ползотворни срещи, които непременно ще дадат добри резултати.
  Интервю на Михаил Ванчев

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия