Традиционно представяме иновативни техники и технологии

Mарио Лазаров, изпълнителен директор на Римекс Технолоджийс

Господин Лазаров, изложението БАТА Агро 2018 се провежда под мотото на иновациите. Има ли новости, които вашата фирма представя за първи път на клиентите си?
Римекс Технолоджийс традиционно показва на големите агроизложения иновативни техники и технологии. В Стара Загора представяме новите продукти на американската фирма Martin Till. Това е допълнително оборудване за редова сеялка, което дава възможност за директно сеене и на практика превръща всяка сеялка в машина за директна сеитба. Технологията за директна сеитба става все по-популярна в България и машините, свързани с тази новост, навлизат бързо и на нашия пазар. Ценното на технологията е това, че се използва минимална обработка на почвата, което пести време, средства, запазва влагата и дава възможност да се приложи технологията веднага, без да се налага инвестиция в нови машини.
Кои са най-производителните машини, които показвате на щанда си?
Представяме нов модел сеялка BEDNAR OMEGA OO_L, с 8 метра работен захват. Чешката фирма BEDNAR избра БАТА Агро за европейска премиера на новото си поколение сеялки BEDNAR OMEGA OO_L. Отличителната є особеност се вижда от пръв поглед, това е пластмасовият бункер за семена, което дава възможност сеялката да работи с трактори с по-ниска мощност. Това е не само признание за възможностите на Римекс Технолоджийс да наложи иновацията на българския пазар. Но също така и основа за добро партньорство. С 8-метровата сеялка ние се насочваме към по-големите клиенти.
Имате ли машини и за по-малките земеделци?
Да, представяме тук машините Агримир, които са много добър инвентар за средни и малки земеделски стопанства. Сега те са актуални, защото спряха програмите за субсидиране. С тях покриваме широк спектър от клиенти. Общо на БАТА Агро представяме машини от чуждестранни компании като Agrifac, MERLO, ER.MO.
Коя е приоритетната цел на Римекс Технолоджийс тук, на изложението в Стара Загора?
Нашата цел е да спестяваме разходи на фермерите. От една страна, наблягаме на No Till технологията, от друга – на машини, които съчетават няколко операции с едно минаване. Осемметровата сеялка BEDNAR е предназначена за директна сеитба на слети култури. Високотехнологичните машини с марката Salford за минимална обработка на почвата с вертикално движение на работните дискове без обръщане на почвата и изключителната No Till технология на американската компания Martin Till са във фокуса по време на изложението. Машините на щанда са подредени по сезони. Осемметровата сеялка освен за есенна сеитба на пшеница и ечемик може да се използва и за засяване на покривни култури. После редовата сеялка „Вадерщат“ сее напролет без никакви обработки, оборудвана с Martin Till приспособления за директна сеитба. В момента тестваме технологията и скоро ще покажем резултатите.
Откъде дойде идеята да покажете и автомобил FIAT на щанда на Римекс Технолоджийс?
Ние сме партньори с Ауто Италия и те ни предоставиха само за панаира своя пикап, който е предназначен за земеделски цели. Ние не предлагаме други автомобили. Вече има интерес за тестване на пикапа, има и достатъчно любопитни посетители, които разглеждат и обсъждат качествата на автомобила.На БАТА Агро Вашата компания има възможност да огледа и конкурентите край себе си? Какво виждате, когато погледнете конкуренцията, в добра кондиция ли е Римекс Технолоджийс?
Ние не се насочваме да продаваме много марки и много видове машини. Поддържаме едно сравнително сбито, но много прецизно насочено портфолио. И много сериозно наблягаме на сервиза и поддръжката, което е най-важно за клиента, който вече е купил машина от нас. Машините се продават малко по-бързо или малко по-бавно в зависимост от финансиращите програми. Сега очакваме новия старт на европейските програми, тогава продажбите се вдигат рязко.
Могат ли да разчитат клиентите на вашата фирма и на друга подкрепа при покупка на машини?
По време на изложението имаме преференциални цени за показаната техника. Освен това винаги подпомагаме фермерите, които купуват машини от Римекс Технолоджийс, и с различни схеми на изплащане на покупката, като например лизинг.
 Разговора води Михаил Ванчев

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия