Докъде стигнаха преговорите за излизане на Великобритания от ЕС

Работата по окончателния вариант на Споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз е свършена 75 процента. Остава да се договори най-важният въпрос за управлението на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това каза на 26 април по време на конференция на тема „Подгответе се за Brexit – последствия за европейския бизнес“, проведена в представителството на Европейската комисия в София, главният пре­говарящ от името на ЕС Мишел Барние. Той уточни, че бъдещите отношения с Великобритания няма да бъдат окончателно договорени до датата на напускането ѝ – 29 март 2019 г. По думите на Барние, въпреки че Съюзът и Лондон преговарят за излизане на Великобритания от ЕС , по време на преходния период рисковете споразумението да се провали остават докато не се разрешат проблеми като този с Ирландия.
По-късно при посещението си в софийското метро, придружаван от столичния кмет Йорданка Фандъкова, Барние успокои, че до края на настоящия финансов период, до 2020 г. Лондон ще изпълни всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро.
В отговор на репортерски въпрос главният преговарящ каза, че британците са взели решение да напуснат ЕС и сега трябва да си поемат последиците, а такива ще има, освен ако Обединеното кралство не реши да остане в единния пазар, но това в момента не е така.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия