Богата реколта- малко пари

Оперативната информация от последните две седмици показва, че прибирането на реколтата от череши, ягоди и вишни е приключило, от малини предстои до средата на август, но данните на Агростатистиката към МЗХГ сочат, че въпреки рязкото застудяване през февруари и март продукцията и при четирите плода се е увеличила - с 40,8% при малините, с 36,1% при черешите, с 9,5% при вишните и с 1,4% при ягодите, спрямо същия период на миналата 2017 г. При средните добиви обаче има спад с 3,4% при ягодите и с 15,5 на сто при малините, докато при черешите има рекордна разлика на годишна база - нарастване с 18%, но при вишните ръстът е по-малък – с 2,6 на сто.
И пак – ниски изкупни цени
Средният добив от череши за настоящата година е 550 кг/дка, а по области най-високи са били добивите в: Монтана (729 кг/дка), Стара Загора (622 кг/дка), Сливен (603 кг/дка), Пловдив (585 кг/дка) и Варна (572 кг/дка). Тази година черешовата реколта е богата, но плодовете са по-дребни. Затова само черешите с диаметър над 26 мм се изкупуват за пазара на дребно на по-високи цени. Останалите отиват за преработка или по пазарите на по-ниски цени.
Заради ниските изкупни цени през юни имаше протести на производители на череши, блокирана беше магистрала „Тракия“ при Стара Загора и бяха изсипани касетки с череши на пътя. В разгара на сезона при черешите изкупвачите предлагаха само 0.60-0.70 лв./кг, докато на пазарите плодовете се продаваха тройно и четворно по-скъпо. Производителите са на загуба, защото под 0.50 лв./кг трудно се намират берачи. По данни на Асоциацията на овощарите изкупната кампания през тази година е започнала при цени 1.20-1.30 лв./кг, докато миналата година са били около 1.40 лв./кг. Големият проблем в случая според МЗХГ е, че около 20% от производителите нямат договор с изкупвач.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия