През заплахата от епидемия с чиновническо безхаберие

Първо бяха козите, после овцете и накрая - свинете. И едно чиновническо нехайство, срещу което се вдигна половин България. Когато човешката тъга и болка по любимите животни на баба Дора от ямболското село Шаркова бе използвана за политически популизъм, драмата започна да се разгръща като лош сценарий за театрален фарс.
Отначало, в края на юни, бе обявено, че в България в пет села в областите Ямбол и Бургас е открито заболяване, което засяга предимно кози и овце в Африка и Азия - чумата по дребните преживни животни, известна като PPR. Заради възможността да нанесе бързо огромни поражения, защото се предава лесно между животните, преди две години Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) прие програма да унищожи заразата до 2030 г. Затова и болестта е позната на българските ветеринари, които бързо я установиха.
Заплахата от север
И докато цялото ветеринарно чиновничество бе впрегнато да се бори с огромно закъснение с, както се твърди, дошлата от Турция зараза по кози и овце, беше пренебрегната опасността от север, която заплашва не само дивите свине, но и българското свиневъдство в Северна България.
След като браншови организации алармираха, че преди половин месец (в средата на юли) в Румъния са локализирани 92 огнища на т.нар. африканска чума по свинете само на 160 километра от България, горските държавни служители се втурнаха да градят 133-километрова ограда от бодлива тел по сухопътната границата с Румъния. Паралелно с изграждането на оградата се извършва и засилен контрол с патрулиращи двойки, особено през нощта, за пресичащи границата диви свине, идващи от Румъния. Оградата е висока около 1,20 метра, с четири реда бодлива тел, един ред режеща спираловидна тел и трябва да е завършена по цялото протежение на българо-румънската граница до 10 август 2018 г.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия