Българско-холандска инициатива предлага коне в Родопите да получат официален статут на диви животни

От няколко години десетки коне, потомци на древния тарпан, препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 г. работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. В публична си лекция в Биологическия факултет на Софийския университет холандският еко експерт Франк Зандеринк  представи предимствата на Статут „Див“ за природата на Родопите и България, както и за Европа.
Конете коник (Equus caballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон - изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на ХIX век. Реинтродуцирината  в България порода коник (малък кон на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936. Общият брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Реинтродукции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 г в Източните Родопи бяха докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно нова група.
Днес над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при село Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещо и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия