В България стъпваме на сигурен европейски пазар

Лукаш Кордош, бизнес мениджър на T-L Irrigation Co. за Европа:

Преди да стане представител на T-L Irrigation Co. за Европа, Лукаш е дилър на американската компания за Словакия. Мотивира избора си да работи за T-L Irrigation Co. в по-големи мащаби с ясна цел - решаване на проблемите на глобалното затопляне и огромната нужда от достатъчно водни ресурси, особено в аграрния сектор.
Какво е чувството да работиш за една световна компания, чест или по-скоро задължение?
Чест е да работиш за един от най-големите производители на пивотни и мобилни линейни системи за напояване. T-L са отдадени на каузата да служат на земеделските производители и се стремят да произвеждат най-добрия продукт за нуждите им, за техния успех и просперитет.
Каква е мисията на T-L Irrigation, която има 60-годишна история?
Мисията на T-L е да произвеждаме качествен и надежден продукт за нашите клиенти, които чрез него да успяват да постигат високи резултати и да стават все по-успешни, година след година.
През годините земеделието се променя, какво му предлагате днес?
Земеделието се променя всеки ден. Най-голямата промяна е в технологиите. Все повече фермери днес се стремят да управляват стопанствата си чрез телефон или компютър. Ефективността на техните ежедневни операции е много важен елемент за тях. Фермерите са изключително заети и взискателни хора, а напояването е област, в която те могат да пестят време и пари чрез управлението на оборудването от мобилен телефон.

България става все по-добро място за инвестиции

д-р Тил Волфганг Трукенмюлер, почетен консул на България в Германия

Г-н Трукенмюлер, наричате София свой дом, съпругата ви е българка. Харесва ли ви животът в България?
Животът в България е страхотен. Времето като цяло е добро, цените са ниски, има всичко по западните стандарти, а хората са много приветливи, откровени и гъвкави.
От друга страна, ефективността на структурата на труда е много по-ниска, отколкото в Германия. Правната система трябва да бъде адаптирана по западните стандарти, защото е далече от тях.
Един от най-големите проблеми е корупцията – на всички нива и във всички бизнес сектори. Ето защо се фокусирам върху подкрепата за чуждестранни компании, които искат да започнат дейност в България като производство или експлоатация, както и продажби и центрове за споделени услуги.
Как оценявате развитието на България?
Ако хората на отговорни постове разрешат споменатите проблеми бързо, и България ще расте бързо.
Защо инвестирахте в България?
В България могат да се наемат много опитни и добре образовани хора с добри езикови познания (английски, а също и немски) за разумни заплати, особено ако обучите хората на западен тип мислене, поведение и ефективност. Целият ми бекофис е аутсорснат в София. Хората се фокусират върху проучванията, преноса на данни и други поддържащи функции за нашия бизнес в Германия и в чужбина.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия