Kонвенционална или вертикална обработка на почвата?

Майкъл Родионов, вицепрезидент на Salford

Представете накратко вашата компания.
SalfordFarmMachinery стартира дейността си през 1978 г. в канадския град Салфорд. В България сме от десет години. За да съм максимално честен, трябва да ви кажа, че за нас българският пазар е изключително важен. Той се развива добре и има потенциал. И ще обясня защо – нашата техника е създадена за трактори с мощност над 300 конски сили. Те са за големи масиви, каквито тук, във вашата страна, има. Подобни в западните държави няма, защото там фермите са в пъти по-малки и такъв тип машини не може да навлязат в тях.
Перспективен ли е нашият пазар, все пак има данни, че тук се продава повече прикачен инвентар за конвенционално земеделие?
Може да звучи странно, но американското земеделие и пазарът в САЩ са сходни с тези у вас. Стопанствата и тук, и там са големи, условията са идентични, годишните сезони са четири, съответно технологията се прилага по същия начин. Така че смело мога да обобщя - българският пазар е много перспективен.
Как бихте представили в цифри ефектът от вертикалната  обработка на почвата?
Цялостната концепция на вертикална обработка гарантира обогатяване на почвата с нужните є вещества и минерали от растителните остатъци, снижава броя обработки на земята, запазва влагата, гарантирайки високи добиви. Редицата тестове, правени от наши клиенти, показват, че разходите за конвенционална обработка на декар в едно и също поле е $3,5-4 на декар, докато при вертикална обработка на същото поле разходите са $1-1,5 на декар.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия