На EIMA 2018 - само хитове при лидера MERLO

MERLO Group показа последните версии на 21 модела, от които 7 нови от фамилиите телескопични товарачи Turbofarmer, Multifarmer, Panoramic, както и двата класа „Tool carriers“ - трактори MC и Cingo верижни шасита.
НОВОСТ - TF65.9CS разширява серията Turbofarmer по направление на възобновяемите енергийни източници – биогаз, биоетанол, и там, където динамиката се съчетава с по- висок капацитет и работен обсег. Работните параметри са впечатляващи, а реакцията на машината е ненадмината. Очаква се производството да започне до една година.
НОВОСТ – Multifarmer MF34.9 CS
След специалната награда на „British Ploughing Championships” в Austrey за MF40.9CS-170 през октомври т.г. MERLO представи по- малкия MF34.9CS, съчетаващ 140 к.с., агро-трактор с 3400 кг/9 м телескопичен товарач. Предназначен е за целодневна работа във всички дейности в малки стопанства и ферми.
НОВОСТ – Panoramic 120.10HM и 72.10HM
Новостите в най-тежката серия HM са двигателите, новият дизайн на кабините, външните елементи и системи, без рязко разделяне на моделите на „строителни“ и „агро“. Това е и същината на модулната концепция на технологичния лидер в бранша.
MERLO показа специфичен комплекс от технологии в раздела ЕIMA MIA - Мултифункционалност в Агро сектора, фокусирала огромен интерес на еврофермерите.
Уникалната MERLO платформа MERLOMOBILITY 4.0 беше представена в раздела ЕIMA DIGITAL. Това е комплекс от средства за достъп до „Industry 4.0 Budget Law“, които в частност позволяват до 2,5 пъти по-бърза възвращаемост на инвестицията в оборудваната с Merlomobility 4.0 машина.

Младите доминират италианското селско стопанство

Италианският фермер е млад, завършил училище или университет, живее и работи в Северна Италия и управлява ферма с култивирана площ от повече от 50 хектара. Това показва проучване на Nomisma, представено на EIMA
В световен мащаб цифровите системи за селско стопанство са на стойност 3,5 млрд. евро, което е значително по-ниско в Европа (700 млн.евро) и в Италия (100 млн.евро), където „цифровизираната“ селскостопанска площ представлява само 1% от общата обработваема площ. И все пак група от нови предприемачи напредва, виждайки в селското стопанство отговорите на климатичната промяна и демографската криза. Като част от хилядолетието те са способни да революционизират този сектор, особено в северните райони на страната, да намалят пропастта, която все още разделя Италия от Северна Европа. В тези нови редици на предприемачите се нареждат млади хора, предимно мъже, с университетска степен или диплома в джобовете си, почти винаги начело на големи земеделски стопанства с над 50 ха земеделска земя. Сред анкетираните 22% отговарят, че биха направили инвестиция от 10 000 евро, за да увеличат технологичното оборудване на своята компания.
Но на EIMA 2018 беше отбелязана и черната статистика:
Над 9000 кражби на трактори в Италия през 2017 г.
Броят кражби на селскостопанска техника (който възлиза на 9114 през 2017 г.) намалява, но стойността на откраднатите машини се увеличава. Пулия и Сицилия са регионите, които са най-силно засегнати от този феномен, който според Асоциацията на търговците на дребно е причинен от престъпни организации, които продават машини, преди всичко в балканските и кавказките държави, където има големи площи земеделска земя.
Реални криминални организации стоят зад кражбите на селскостопанска техника и EIMA и Unacma изразяват тревогата си. Според Unacma е очевидно, че кражбите са почти винаги на комисиона. Преобладаващо обект на кражба са нови или почти нови машини с висока мощност и следователно - с високи цени. Въпреки че броят на кражбите е намалял с около 30%, през последните пет години стойността на откраднатите стоки се е увеличила и това причинява сериозни щети на стопанствата и дилърите. Според Unacma след кражбата агротехниката е скривана на близки места, после изнасяна през граница за препродажба в обезопасени от проверка камиони

Нашият фокус на EIMA са високото качество, производителността и стремежът към иновации

Марко Петручи, експорт мениджър на фирма ER.MO

Както знаете, нашата компания се явява италиански лидер в производството на плугове. Изложението EIMA за нас е от изключителна важност не само защото е изложение, което се провежда в родината ни, но и защото е на второ място по значимост международно агро изложение след Агритехника. Събитието се посещава от вносители, представители, фермери и др. от целия свят. Това е едно прекрасно място и повод за среща с нашите дилъри, партньори, клиенти и също така място за установяване на нови контакти както на местно, така и на международно ниво. За нас изложението протича много успешно. През цялото време щандът ни привлича заинтересовани посетители, включително и от България, които посрещаме с радост и ентусиазъм и на които обръщаме специално внимание. И тази година нашият фокус на изложението са високото качество, производителността и стремежът към иновации.

Високи постижения, но и проблемни зони на италианското земеделие

Тази година 43-то издание на EIMA, световното изложение на селскостопанска техника, беше открито в павилионите BolognaFiere с голям брой посетители. Глобалният проблем с водните ресурси и технологиите за селското стопанство бяха само част от темите, разгледани през първия ден на събитието в присъствието на зам.-министъра на земеделието Франко Мандзато, на съдия Джакопо Мороне и на президента на региона Емилия Романя - Стефано Боначини.
„EIMA 2018 направи рекорд при изложителите – броят им достигна 1950, от които над 600 извън Италия. Представяме
50 000 нови продукта в областта на земеделието, градинарството, компонентите, системите за напояване, дигиталните технологии. EIMA International е много важно събитие за всички хора по света, които се занимават със земеделие.“ Това е заявил за agro.bg Масимо Голдони, изпълнителен директор на FederUnacoma – Федерацията на италианските производители на земеделска техника, организатор на изложението.
Тази година бяха наградени 28 иновативни продукти и технологии, които показват напредъка на световната агроиндустрия и допринасят за развитието на земеделието в световен мащаб.
Сред тях е първият хибриден трактор, който се задвижва от дизелово гориво и електричество, като по този начин най-малко замърсява околната среда и е с най-ниска консумация на гориво.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия